Παγκόσμιο Συνέδριο στην Αθήνα από το Hellenic Congress of America

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με ένα δελτίο Τύπου η ελληνοαμερικανική Οργάνωση Hellenic Congress of America, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, κοινοποιεί την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει το φθινόπωρο του 2021 στην Αθήνα ειδικό επιστημονικό συνέδριο, σε συνεργασία με ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της γενέτειρας, για την προβολή του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Στο Συνέδριο αυτό θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, ακαδημαϊκοί και άλλες προσωπικότητες του Απόδημου Ελληνισμού.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου, η Οργάνωση εκτιμά ότι ο Νόμος 4648/2019, που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ελληνική Βουλή,  δεν ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα του Ελληνισμού της διασποράς να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής τους. Τούτο διότι, όπως διευκρίνιζαν ομογενειακές πηγές,  θεσπίζει προϋποθέσεις και φραγμούς στην άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος να ψηφίζουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού με επιστολική ή άλλη ψήφο από το εξωτερικό. Οι προϋποθέσεις αυτές -που αποτελούν απαίτηση της αριστερής αντιπολίτευσης και κυρίως του ΚΚΕ- είναι τέτοιες που περιορίζουν το δικαίωμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας στο περίπου 30% των Αποδήμων ψηφοφόρων, υποχρεώνοντας τους υπόλοιπους Έλληνες ψηφοφόρους του εξωτερικού να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να ψηφίσουν!

Υπενθυμίζεται ότι για να έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους οι Απόδημοι, θα πρέπει οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

*Να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

*και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

[Ως «φορολογική δήλωση» νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Έντυπο Ε1),αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων (Έντυπο Ε2), κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν].
Θέματα αιχμής
Ωστόσο, η Ψήφος δεν θα είναι το μοναδικό αίτημα που θα προβάλει η Ελληνοαμερικανική οργάνωση Hellenic Concress of America. Στο συνέδριο θα προβληθούν και άλλα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους απόδημους,

Συνολικά, πρόκειται για πέντε θέματα, τα οποία έχουν αποκληθεί “θέματα αιχμής” και είναι είναι τα εξής:

  1. Διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. 
  2. Καθιέρωση «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού» και Βράβευση Αποδήμων.
  3. Τακτοποίηση Φορολογικών θεμάτων και Κίνητρα
  4. Ίδρυση Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού
  5. Στράτευση για τους γεννημένους στο εξωτερικό Έλληνες

Επίσης πολύ σημαντική κρίνεται η  πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Hellenic Congress of America για την συγκέντρωση στοιχείων και αρχειακού υλικού για την συγγραφή της Ιστορίας του Αποδήμου Ελληνισμού. Γι’ αυτό το σκοπό έχει συσταθεί ειδική επιτροπή με επικεφαλής τον ομογενή εκπαιδευτικό κ. Δημοσθένη Τριανταφύλλου.

Ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου θα εξαρτηθεί από τις υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατούν στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα και την εξέλιξη της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Hellenic Congress of America (Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής) έχει επικοινωνήσει με τα προεδρεία των σημαντικότερων οργανώσεων του Ελληνισμού της Αμερικής καθώς και προέδρους και προσωπικότητες από τον Ομογενειακό χώρο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενημερώνοντάς τους για τα θέματα αυτά.

Ακολουθούν τόσο το Δελτίο Τύπου όσο και τα “πέντε θέματα αιχμής” με τις επεξηγήσεις τους.

HECA PRESS RELEASE CONVENTION

HECA FIVE POINTS GREEK