Στα όρια η αντοχή του συστήματος Υγείας – Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι

Αθήνα.- «Σαρώνει» ο κοροναϊος στην Ελλάδα, καθώς το τρίτο κύμα δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές τόσο των δημόσιων νοσοκομείων όσο και του υγειονομικού προσωπικού.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει υψηλός, ενώ και χθες η Αττική κατέγραψε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, συγκεκριμένα 774, από τα 1.514 του συνόλου της χώρας μας.

Για εφημερίες «τρόμου» κάνουν λόγο οι γιατροί, καθώς δεν υπάρχουν πλέον κρεβάτια στις εντατικές, στους διαδρόμους έχουν τοποθετηθεί ράντζα, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες μέχρι να μεταφερθούν σε κλίνες ΜΕΘ- Covid.

Ο κοροναϊός «λυγίζει» τα νοσοκομεία και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με την αύξηση των εισαγωγών και των νοσηλειών να έχει φέρει στα όριά του το σύστημα υγείας. «Ήταν εφιαλτική εφημερία για ακόμα μια φορά. Λειτουργούμε σε καθεστώς πολέμου» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην εφημερία που ολοκληρώνεται, υπήρξαν 110 εισαγωγές non covid περιστατικών και 65 covid, οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ του νοσοκομείου είναι γεμάτες, ενώ 6-7 διασηλωμένοι είναι εκτός ΜΕΘ. «Η προσέλευση είναι αρκετά μεγάλη. Είδατε τις φωτογραφίες με τα ΕΚΑΒ που γίνονται τρένο για να διακομίσουν περιστατικά» υπογραμμίζει.

«Ο Ευαγγελισμός όπως και άλλα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου. Πολλές κλίνες έγιναν covid και άλλαξε ο ρόλος που επιτελούσαν προ της πανδημίας. Πιο επίκαιρο από ποτέ να μπουν στο παιχνίδι και τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι κρίμα να βλέπουμε ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι σε ορόφους εκτός ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία με πλήρως επανδρωμένες μονάδες, με γιατρούς υψηλού επιπέδου, που θα μπορέσουν να έχουν φροντίδα που τους αξίζει. Θα έχουν πολύ καλύτερη εντός της ΜΕΘ, εκεί πρέπει να είναι ένα διασωληνωμένο περιστατικό» τόνισε.

Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας βρίσκεται πια προ των πυλών.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης παραμένει η αναχαίτιση της πορείας του κοροναϊού, ώστε ως την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου να έχουν επανεκκινήσει οι περισσότερες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Πίεση στα νοσοκομεία φέρνει ο κοροναϊός

Τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και ιδίως στην Αττική ζουν πρωτόγνωρες στιγμές, όπου σε κάθε εφημερία βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΜΕΘ ασφυκτιούν με 674 διασωληνωμένους ενώ οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία ανεβαίνουν με ραγδαίο ρυθμό.

Το περασμένο 24ωρο έγιναν 513 νέες εισαγωγές σε όλη τη χώρας με τις 291 να καταγράφονται μόνο στην Αττική.

Μαύρο ρεκόρ εισαγωγών πραγματοποιήθηκε και στην Αχαΐα. Από την αρχή της εβδομάδας, στο νομό έχουν καταγραφεί περί τα 700 κρούσματα, ενώ τα νοσοκομεία δέχονται ασφυκτική πίεση. Πάνω από 1800 άτομα έχουν νοσήσει με κοροναϊό στην Αχαΐα από τις αρχές του μήνα.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Θα φτάσουμε τους 750 διασωληνωμένους;

Την πορεία της πανδημίας μέχρι να πέσει η Ελλάδα κάτω από τα 1.000 κρούσματα ημερησίως ανέλυσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Όπως εξήγησε, σε 10 μέρες στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται 710- 750 διασωληνωμένοι κι εκεί θα τερματίσει, καθώς η αποσυμπίεση των μονάδων είναι ακόμα πιο αργή από ότι όταν γεμίζουν.

«Στα μέσα Απριλίου θα είμαστε ακόμα ψηλά, σε τετραψήφιο νούμερο, κάτω από 2.000 κρούσματα σίγουρα, γύρω στα 1.000-1.200 κρούσματα και από το τέλος Απριλίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια σαφή πτώση κάτω από 1.000 κρούσματα και ίσως μέσα στο Πάσχα θα είμαστε όπως ήμασταν και στις γιορτές των Χριστουγέννων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλα θα εξελιχθούν κανονικά, οι εμβολιασμοί συνεχιστούν σε αυτό το ρυθμό ή αυξηθούν και δε θα υπάρξει κάποιος δυναμικός παράγοντας, όπως μια νέα μετάλλαξη.