Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Φωτογραφία: Οικ. Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιερείς Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Γουινέας Γεώργιο, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Τσερνιχίβ και Νιζχίν Ευστράτιο, εκ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μετρών καί Αθύρων Δημήτριο, Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιο, Προικοννήσου Ιωσήφ, Σουηδίας Κλεόπα και Αυστραλίας Μακάριο. Κατά τη διάρκειά της, τελέστηκαν η εις Επίσκοπον χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέα και η εις πρεσβύτερον χειροτονία του ιερομονάχου Θεοδώρου, στον οποίο, μετά την Απόλυση, ο Παναγιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Μεγάλου Πρωτοσυγκέλου.

Πριν από τη χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη της θρακικής Επαρχίας Σαράντα Εκκλησιών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απηύθυνε προς αυτόν, αλλά και προς τον Ιερομόναχο Θεόδωρο, πατρικούς λόγους οικοδομής και νουθεσιών για τη νέα αποστολή διακονίας που τους ανέθεσε η Μητέρα Εκκλησία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο νεοχειροτονηθείς Μητροπολίτης, αφού έλαβε τη Αρχιερατική Μίτρα και τη ράβδο από τα χέρια του Παναγιωτάτου, ανέβηκε στο Θρόνο και τέλεσε την απόλυση.

ΥΦΥΠΕΞ Κ. Βλάσης με τον Βαρθολομαίο

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

“Με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Κάθε συνάντηση μαζί του αποτελεί ευλογία, τιμή κι έμπνευση”, ανέφερε ο κ. Βλάσης με ανάρτησή του στο twitter.

“Μέσα σε δύσκολες συνθήκες το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζει να αποτελεί φάρο για ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, θεματοφύλακα της πίστης μας και πηγή φώτισης για κάθε χριστιανό”, πρόσθεσε.