Νέο θλιβερό ρεκόρ διασωληνωμένων – Ζοφερή πρόβλεψη για 10.000 κρούσματα την ημέρα

Νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ υψηλός είναι και ο αριθμός των νεκρών.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι οι μολύνσεις τη Δευτέρα ήταν χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της Κυριακής τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν πολύ λιγότερα. Η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθεί να είναι ασφυκτική, καθώς οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξάνονται καθημερινά.

Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 10 οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε σύγκριση με την Κυριακή και πλέον έχουν φτάσει τους 759, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

 

Σε ένα 24ωρο, ακόμη 73 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.866 νέα κρούσματα. Διενεργήθηκαν 16.632 τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 6.652 ήταν μοριακά και τα 9.680 rapid.

Τα 20 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Έτσι βάσει της κατανομής των 1.846 νέων εγχώριων κρουσμάτων, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο».

Συγκεκριμένα, στην Αττική εντοπίστηκαν 783 νέες μολύνσεις, ενώ στη συμπρωτεύουσα καταγράφηκαν 245. Τριψήφιος ήταν ο αριθμός και στην Αχαΐα με 112 κρούσματα, ενώ για την Κοζάνη ανακοινώθηκαν 28 νέα κρούσματα.

Σαρηγιάννης: «Μπορεί να βγουν 8.000 και 10.000 άνθρωποι θετικοί σε μια μέρα»

Στις 18 Απριλίου θα έχουμε την κορύφωση της πανδημίας, αν «δουλέψουν» σωστά τα self tests και στη συνέχεια γίνει σωστή ιχνηλάτηση, δήλωσε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Σε αριθμό κρουσμάτων, «κορύφωση» σημαίνει περίπου 5.000 μολύνσεις την ημέρα, «με πολλά τεστ», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι «σύμφωνα με το καλό σενάριο η κορύφωση στις ΜΕΘ θα έρθει στις 28 Απριλίου». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι σε αυτούς τους υπολογισμούς δεν είναι τα αποτελέσματα των self tests, που θα δηλωθούν ως θετικά.

«Εκεί, μπορεί να βγουν 8.000 και 10.000 άνθρωποι θετικοί σε μια μέρα. Κι αυτό θέλουμε. Ο ΕΟΔΥ πρέπει να συνεχίσει να κάνει τα τεστ», υπογράμμισε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση θα έρθει τέλη Απριλίου, ενώ αναφερόμενος στο Πάσχα, είπε: «Ας πούμε ότι επιτρέπουν. Εφόσον βλέπω εγώ στην καμπύλη που έχω τώρα στον υπολογιστή μου ότι στις 28 Απριλίου, Μεγάλη Τρίτη δηλαδή, θα έχουμε κορύφωση των ΜΕΘ, εκείνη την ώρα θα πάρω εγώ τα παιδιά μου να πάμε στους Παξούς που έχουμε εξοχικό; Ειλικρινά τώρα. Μάξιμουμ διασπορά, χωρίς περιθώρια στα νοσοκομεία».

Στο ερώτημα, γιατί φθάσαμε, επιδημιολογικά, ως εδώ, ο καθηγητής υπογράμμισε τους τρεις βασικούς λόγους: «Εχουμε μια 15-25% χαμηλότερη απόδοση εφαρμογής των μέτρων του lockdown, έχουμε να κάνουμε με μεταλλαγμένα στελέχη (βρετανική, νοτιοαφρικανική, βραζιλιάνικη) που έχουν να κάνουν με αυξημένο ρυθμό μεταδοτικότητας και είχαμε και λίγο πιο κρύο καιρό το τρίμηνο σε σχέση με τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020. Κι αυτά κάνουν τη διαφορά σε σχέση με την απόδοση του lockdown».

Τι εκτιμά ο ίδιος για την πορεία της πανδημίας; «Το βασικό στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι η καλή εφαρμογή των self tests. Όχι μόνο να το κάνουμε σωστά, αλλά να το διαχειριστούμε (το απτοέλεσμα) και σωστά. Να μπούμε σε καραντίνα, αν βγούμε θετικοί, να κάνουμε γρήγορα τα επιβεβαιωτικά τεστ, ωστε να ξέρουμε αν είμαστε θετικοί ή όχι. Και από και και πέρα, η πολιτεία να κάνει την αντίστοιχη ιχνηλασία, για να έχουμε συνολικό έλεγχο της πανδημίας».

Οι εικόνες συνωστισμού το Σαββατοκύριακο προβληματίζουν τον κ. Σαρηγιάννη όσον αφορά τη συνειδητοποίηση της κρισιμότητας της κατάστασης, προσθέτοντας: «Έχουμε πολύ μεγάλη επιβάρυνση Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, κάτι που δικαιολογεί και το μη άνοιγμα του λιανεμπορίου σε κάποιες πόλεις».
Διευκρίνισε ότι σε αυτές τις πόλεις η αύξηση των νοσηλειών θα μεταφραστεί «με μαθηματική ακρίβεια» σε άυξηση των διασωληνωμένων.

Μάλιστα, όπως είπε, οι υπολογισμοί φέρνουν τη Θεσσαλονίκη στα επίπεδα του Νοεμβρίου, «που θα είναι πολύ δύσκολο στη διαχείριση».

newpost.com