Η Αθήνα θέλει να καταγράψει τους Έλληνες του Εξωτερικού

Αθήνα.- -Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”,  στο συρτάρι του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται ένα σχέδιο για την χαρτογράφηση των Ελλήνων του εξωτερικού με τη δημιουργία ενός Μητρώου Απόδημου Ελληνισμού.  Eίναι μια πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Βλάση, ο οποίος με τη βοήθεια του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη θα προχωρήσει στην υλοποίηση του όλου εγχειρήματος. Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια της γενέτειρας να καταγράψει τους Απόδημους Έλληνες. Οι προηγούμενες προσπάθειες (η πρώτη έγινε το 1879) έμειναν είτε ημιτελείς (1981-2002) είτε δεν ξεκίνησαν ποτέ, όπως  του πρώην προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς (sic) Α. Τριανταφυλλίδη (2016).

Τη φορά αυτή, όπως γράφει η Καθημερινή, <<Στόχος, είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας καταγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού, όπου η εγγραφή θα είναι οικειοθελής και θα δηλώνονται τα προσωπικά στοιχεία, όπως ο τόπος διαμονής, το επάγγελμα και λοιπά στοιχεία. Βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι να υπάρξει σαφής καταγραφή του ελληνισμού της διασποράς σε επίπεδο μεγέθους και γεωγραφικής κατανομής (ποσοτικά στοιχεία), αλλά και σε επίπεδο διαφόρων μορφών οργάνωσης και επαγγελματικών πεδίων που δραστηριοποιείται (ποιοτικά στοιχεία). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο στόχος είναι να καταγραφούν όλοι οι Ελληνες που διαβιούν στο εξωτερικό. Δηλαδή, στην πρόσκληση θα περιλαμβάνονται οι μετανάστες πρώτης γενιάς με μητρική γλώσσα τα ελληνικά, η νέα γενιά μεταναστών της τελευταίας 10ετίας, οι φοιτητές σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής αλλά και οι πολίτες ξένων χωρών από Ελληνες γονείς, είτε είναι 2ης, 3ης ή 4ης γενιάς, με μητρική γλώσσα αυτήν της χώρας διαμονής. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση επιχειρεί κάτι τέτοιο, καθώς έως τώρα δεν έχει υπάρξει ποτέ προσπάθεια συστηματικής καταγραφής των απόδημων Ελλήνων. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα αποτελέσει ουσιαστικά την ψηφιακή πύλη για τον απόδημο ελληνισμό και κέντρο «επικοινωνίας και γνώσης», καθώς θα παρέχει πληροφορίες και υπηρεσίες για κάθε πτυχή που επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα τους απόδημους Ελληνες, αλλά και πύλη ενημέρωσης και διασύνδεσης για την ελληνική κοινότητα της διασποράς>>.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η πλατφόρμα, που τώρα βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας, θα περιέχει μεταξύ άλλων: δυνατότητα εξυπηρέτησης των Ελλήνων του εξωτερικού για επικοινωνία με δημόσιες αρχές, υπουργεία κ.λπ., ειδήσεις από την Ελλάδα, διαφημιστικές καταχωρίσεις, αγγελίες, προβολή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, σύστημα τηλεκπαίδευσης, forum συζητήσεων, προώθηση τουρισμού, αλλά και networking μέσω του profile του κάθε χρήστη.

Όπως σημειώνει η ¨Καθημερινή” <<το όλο εγχείρημα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, που υπερβαίνει τα όρια μιας κυβέρνησης ή ενός κόμματος, καθώς θα είναι κτήμα ες αεί για τη χώρα. Στόχος του σίγουρα δεν είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά κάτι πολύ ευρύτερο. Η φιλοδοξία είναι να οδηγήσει στη διασύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα και να ενισχύσει το αποτύπωμά τους εντός κι εκτός των συνόρων. Οι επιμέρους στόχοι, όπως προβλέπονται στο project, είναι η ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα, η συμβολή των Ελλήνων στο nation branding και γενικότερα στη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας, αλλά και η αξιοποίηση των απανταχού Ελλήνων για προώθηση ελληνικών θέσεων και ανάπτυξη lobbying. Ειδικά το τελευταίο, όπως αποδείχθηκε τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, είναι πολύ σημαντικό, και η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, καθώς αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κεφάλαιο του ελληνισμού εκτός των συνόρων παραμένει ανεκμετάλλευτο. Τέλος, επιδίωξη είναι το brain regain, καθώς η επαφή με την Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει και σε επιστροφή>>.

Εν κατακλείδι η  “Καθημερινή” καταλήγει: <<Με δεδομένο ότι η εγγραφή των χρηστών θα είναι οικειοθελής, είναι πολύ σημαντικό η πλατφόρμα να είναι ελκυστική, χρηστική και να προσφέρει κίνητρα στους Ελληνες του εξωτερικού να γίνουν μέλη της. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος θα παίξει η επικοινωνιακή προώθησή του μέσω καμπάνιας, που θα κινητοποιήσει και θα προσελκύσει τους υποψήφιους χρήστες, αλλά και η εξεύρεση ενός brand name που θα λειτουργεί ενωτικά, με κέντρο την κοινή εθνική ταυτότητα. Μέσα στα πλάνα είναι να δοθούν επιπλέον κίνητρα, όπως δημιουργία loyalty card που θα υποστηρίζεται από call center για θέματα επίλυσης προβλημάτων ως e-ΚΕΠ για τους αποδήμους. Επίσης, θα οργανώνονται παγκόσμια διαδικτυακά συνέδρια, επισκέψεις στην Ελλάδα ως επιβράβευση συμμετοχής σε διαγωνισμούς και άλλα. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το εθνικό προϊόν και το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγει από το πρωθυπουργικό συρτάρι>>.