ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Όταν η γενέτειρα θέλει να διασκεδάσει την πλήξη μας

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Όταν η γενέτειρα θέλει να διασκεδάσει την πλήξη μας από την παρατεταμένη καραντίνα, είναι απίστευτο το τι σκαρφίζεται… Τελευταίο της …κατόρθωμα η διάθεσή της να καταγράψει, λέει, τον Απόδημο ελληνισμό και πιο συγκεκριμένα, η πρόσκλησή της να καταγραφούν εθελοντικά οι Απόδημοι ελληνικής καταγωγής πολίτες του κόσμου! Μαζί και οι της διασποράς! (sic)

Ε ρε, κάτι τεράστιες ουρές που θα δούμε μπροστά από τα κομπιούτερ τα οποία θα πάρουν φωτιά από τα χέρια των τιμημένων Γραικών γερόντων στα οποία δεν δόθηκε από μακριά ψήφος, θέλουν, όμως, οι κρατούντες,  να λάβουν από μακριά «διευθύνσεις και ονόματα»!

Τώρα, για να κάνουν το δικό τους,  ούτε τους ρωτούν πόσα χρόνια λείπουν από την Ελλάδα και μήτε εάν αφίχθησαν στα πάτρια εδάφη τα τελευταία δύο χρόνια! Ούτε για φορολογικές δηλώσεις τους ρωτάνε αν έχουν κάνει μέσα στην διετία,  μήτε τίποτα! Αρκεί να σπεύσουν να καταγραφούν ως Έλληνες της ξενιτιάς!!! Ακόμη κι αν δεν είναι! Ακόμη και εάν απλώς κάποιοι δηλώσουν ότι είναι Έλληνες! Εδώ που τα λέμε, ποιος δεν θα ήθελε να είναι Έλληνας;  Οι Αμερικανοί αισθάνονται Έλληνες. Οι Γάλλοι νιώθουν να κυλάει ελληνικό αίμα στις φλέβες τους. Εν τέλει, Έλληνας είναι όποιος νιώθει Έλληνας. Και σε όποιον αρέσει!

Ποιοι θα καταγραφούν όμως, στην ηλεκτρονική  “πλατφόρμα” ως Έλληνες, αυτό είναι από άλλο …ανέκδοτο. Γιατί κάθε φορά που το κράτος αποπειράθηκε να «μαντρώσει» τους απόδημους, είτε για φορολογικούς λόγους είτε για λόγους «μπούγιου», είτε για επενδυτικά προγράμματα, οι προσπάθειες έμειναν στα κρύα του λουτρού! Όπως θα συμβεί και τώρα!

Διότι θα γελάσουμε πολύ εάν και όταν βγουν κάποια αποτελέσματα τα οποία δεν θα αποτυπώνουν ούτε το 15% του πραγματικού αριθμού των αποδήμων και των ομογενών μας! Μ΄αυτούς θα πορευτούν οι έρευνες όπου κι αν αποβλέπουν…  Μ΄αυτούς και οι ερευνητές, ό,τι κι αν έχουν βάλει με το νου τους!

Κάτι τέτοια έλεγε και ο Τριανταφυλλίδης με τα 17 σημεία του που θα αναμόρφωναν τις σχέσεις  του κράτους με τους απόδημους και από τα 17  το ένα αφορούσε και πάλι την καταγραφή τους! Και τα 17 έμειναν στα χαρτιά! Καλά, τόση εγωπάθεια, πιά; Όταν τους θεωρούν «αποκομμένους από την πολιτική ζωή της Ελλάδας» γιατί θέλουν να τους απογράψουν; Μήπως για να τους στρατολογήσουν να κάνουν λόμπι υπέρ της Ελλάδος; Έλα παππού μου να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου! Όταν οι ομογενείς έκαναν από μόνοι τους λόμπι,  οι πολιτικοί μας στην Ελλάδα έψαχναν να μάθουν τι σήμαινε στα ελληνικά η λέξη, ξεφυλλίζοντας λεξικά! Βλέπετε τότε οι αριστεροί πολιτικοί δεν ήξεραν όσο καλά γνωρίζουν και χειρίζονται κάποιοι από αυτούς, νεώτεροι, σήμερα την αγγλική γλώσσα…

Όταν οι Έλληνες μετανάστες του 19ου αιώνα προσπαθούσαν να προφυλαχθούν από τους Κου Κλουξ Κλαν εξαμερικανίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα ονόματά τους, μεγαλώνοντας παιδιά και εγγόνια και αργότερα δισέγγονα που στο διάβα των χρόνων και των βασάνων τους  στα ξένα ποτέ δεν ξέχασαν από που βαστάει η σκούφια τους,  έστω και αν δεν μιλούν πια ελληνικά, τώρα θυμήθηκαν να τους καταγράψουν! Τώρα που τα κομπιούτερ αποτελούν για τους περισσότερους μετανάστες της ύστερης μεταναστευτικής περιόδου «μηχανές ακατανόητες», τώρα τους θέλουν να ανοίγουν την “πλατφόρμα” και να βάζουν τα στοιχεία τους! Όνομα, διεύθυνση, κλπ.  Να βγάζουν, μάλιστα, μόνοι τους (!) πιστοποιητικά, να πληρώνουν φόρους, να κάνουν μπίζνες…

Όνειρα θερινής νυκτός.

Όταν έπρεπε και μπορούσε το κράτος να τους καταγράφει σαν έπαιρναν των οματιών τους για τα ξένα μέρη, δεν το έκανε. Τους θέλει τώρα, να ψάξει «το κορμάκι τους πόντο πόντο» , δολάριο το δολάριο, τούβλο το τούβλο… Τώρα, όμως, οι πολλοί έχουν απογοητευθεί. Τώρα δεν προσέρχονται. Αδιαφορούν. Στην πραγματικότητα το κράτος μας το κατάφερε κι αυτό.

Στο τέλος θα τους στείλει και τη λυπητερή!

Όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος! Ελληνικός!

Και όχι τίποτε άλλο, αλλά μας τέλειωσε και το τριώδιο! Που θα γελάγαμε λίγο,  έστω τόσο όσο το επιτρέπει ο κορωνοϊός! Βαδίζουμε ολοταχώς προς τα Άγια Πάθη! Θεού και ανθρώπων!