Φέρνουν αλλαγές στον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού- Συμπληρωμένο

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προανήγγειλε το πρωί στο Mega ότι σήμερα θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου με ένα άρθρο, στο οποίο θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και πρόσθεσε ότι αν το κόμμα της επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει.

Μιλώντας νωρίτερα στο MEGA, ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και περιλαμβάνει κάποιους περιορισμούς που δυσκολεύει αρκετούς από τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν, αποκαλύπτοντας ότι θα φέρει εντός της ημέρας νέο νομοσχέδιο στη Βουλή, προκειμένου να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί. Για άθλιο μικροκομματικό παιχνίδι με την ψήφο των αποδήμων έκανε λόγο ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τη διαδικασία και επιθυμεί να ανοίξει την συζήτηση για να κάνει μικροκομματικά παιχνίδια. «Όπου χρειάζονται βελτιώσεις, βεβαίως και θα γίνουν» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί μπήκαν για κάποιους συγκεκριμένους λόγους.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να λάβει θέση αφού είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της αναπληρωτή τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη στον Εθνικό  Κήρυκα που τόνιζε ότι όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω.

«Για να ψηφιστεί ωστόσο ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό, σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης και της ΝΔ που ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό».

Η κ. Πελώνη πρόσθεσε ότι «μόλις τώρα η αρμόδια αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, δήλωσε σε συνέντευξή της στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφου, υποσχόμενη μάλιστα ότι ‘θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας’.

Για να μη χάνεται λοιπόν χρόνος, η κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών. Με τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα».

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ 

Του Υπουργείου Εσωτερικών

«ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΚΛΟΓΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ»

Άρθρο 1

Άρση περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού

Η παράγραφος 3 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 4 του παρόντος. Αντιστοίχως, η τροποποίηση όσον αφορά τη διεύθυνση κατοικίας και η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνονται με την ίδια διαδικασία του άρθρου 4. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται από τη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών με απόφασή της.».

Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας διπλωματική περιφέρεια στην οποία  επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.».

Η παράγραφος 8 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με την απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2. Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής γίνεται αμέσως οριστική.».

Οι παράγραφοι 2, 6, 7 και 10 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 (Α΄ 205) καταργούνται.

Η παράγραφος 5 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 καταργείται.

Άρθρο 2

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 51 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος νόμου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

Την κατάθεση νομοσχεδίου για την κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, ανακοίνωσε πριν από λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σε συνέχεια σχετικών δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. 

Η κυβέρνηση αξιοποίησε δηλώσεις της αναπληρωτή τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη ( Εθνικός Κήρυκας) σύμφωνα με τις οποίες:  “Οχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω”.

“Όχι” από ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να συναινέσουν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο και τρέχουν να σβήσουν τις “φωτιές” που άναψαν οι δηλώσεις της βουλευτού του.

Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδια πηγή ανέφερε στο Capital.gr ότι πρόκειται για κυβερνητικό “πυροτέχνημα”, το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να στηρίξει , αντιθέτως θα επιμείνει στην αρχική του πρόταση να “ψηφίζουν χωρίς περιορισμούς οι Έλληνες του Εξωτερικού με ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρίς να προσμετράται στην διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος“.

Η προαναγγελία Βορίδη

Νωρίτερα, ο κ. Βορίδης είχε προαναγγείλει στο Mega ότι εντός της ημέρας θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου με ένα άρθρο, στο οποίο θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του.

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε πως η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα “Εθνικός Κήρυκας”, η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι “άδικοι” και “υποτιμητικοί” και πρόσθεσε ότι αν το κόμμα της επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει.

Περισσός κατά ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, στον “καυγά” έμπλεξε άμεσα και ο Περισσός, ο οποίος χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του την Θεοδώρα Τζάκρη, “λαγό της Ν.Δ”.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ, σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του,  αναφέρει: “Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και τα κριτήρια που αυτό έθετε ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία πριν ενάμιση χρόνο, αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη και στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ Μ. Βορίδης, με συνεντεύξεις τους, ανοίγουν θέμα κατάργησης αυτών των κριτηρίων.
Ουσιαστικά η κα Τζάκρη εξελίσσεται σε “λαγό” της ΝΔ και ευρύτερων σχεδιασμών και προκαλεί μια συζήτηση για να αμφισβητηθεί και να αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματά τους πρόσφατα ψήφισαν στη βουλή. Αν δεν υπάρχει άλλου τύπου συνεννόηση ανάμεσα στις ηγεσίες των κομμάτων τους, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη…
Να σταματήσουν αμέσως τώρα τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαιγνία προφανώς του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα”.

Θέατρο του παραλόγου

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, η εκπρόσωπός του Ευαγγελία Λιακούλη, επιτέθηκε και στα δύο κόμματα, κάνοντας λόγο για «θέατρο του παραλόγου και μεγάλη υποκρισία».

«Ο ελληνικός λαός θα κρεμάσει ταμπέλα που θα λέει ‘Ζητείται ειλικρίνεια και ελπίς’. Όμως δυστυχώς, τίποτα από τα δύο δεν υπάρχει. Δεν είναι σωστό να κρύβουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αντιμετωπίσει με ευθύτητα τα ζητήματα», ανέφερε η κ. Λιακούλη.

«Ακόμα δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και να εφαρμοστεί ο νόμος και από το πουθενά προκύπτει θέμα αλλαγής του νόμου για τη ψήφο των αποδήμων, μέσα από μια ολοφάνερη συμπαιγνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής.