Ελληνίδα στο τιμόνι έρευνας που μπορεί να σώσει τον Διάβολο της Τασμανίας

Η Δρ Μαρία Οικονομοπούλου. Φώτο: Women in STEMM Australia

Εδώ και περίπου 25 χρόνια, ο διάβολος της Τασμανίας υποφέρει από τη δική του “πανδημία”. Πρόκειται για ένα είδος μεταδοτικού ανάμεσά τους καρκίνου, που εκδηλώνεται με τη μορφή όγκων στο πρόσωπο γύρω από το ρύγχος.

Η ασθένεια έχει αποδεκατίσει περίπου το 80% του πληθυσμού τους, με μόλις μερικές χιλιάδες να εκτιμάται ότι απομένουν στην Τασμανία, με αποτέλεσμα να θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση.

Όμως μια ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία και την Ισπανία ενδέχεται να έχουν βρει τη λύση που θα σώσει τον δαίμονα της Τασμανίας – όπως είναι αλλιώς γνωστό το σαρκοφάγο μαρσιποφόρο, αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του ABC.

Το μεγαλύτερο μέλος της μελέτης διεξήχθη στο ιατρικό ερευνητικό ινστιτούτο QIMR Berghofer του Μπρίσμπαν, όπου εργάζεται και μία εκ των επικεφαλής της έρευνας, η Ελληνοαυστραλή Μαρία Οικονομοπούλου.

Η πιθανή θεραπεία κρύβεται σε μια ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στον άνθρωπο για μείωση επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.

Πρόκειται για τις στατίνες που δείχνουν να επιδρούν αποτελεσματικά στην αναχαίτιση πολλαπλασιασμού καρκινικών κυττάρων στον Διάβολο της Τασμανίας, εμποδίζοντας την παραγωγή χοληστερόλης στους όγκους, η οποία χρειάζεται για την αναπαραγωγή τους.

Η κυβέρνηση της Τασμανίας προμήθευσε τους ερευνητές με τα καρκινικά κύτταρα για τη μελέτη μέσω προγράμματος για τη διάσωση του υπό εξαφάνιση είδους, κα όπως δήλωσε η Δρ Οικονομoπούλου, μένει τώρα να εξεταστεί αν τα φάρμακα έχουν εφαρμογή στην ασθένεια εκτός εργαστήριου.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟ

“Προφανώς, έξω στη φύση είναι δύσκολο να πάμε απλά μόνοι μας να κυνηγήσουμε τα άρρωστα ζώα, οπότε ελπίζουμε να μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό περαιτέρω με τις αρχές στην Τασμανία για να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Η θεραπεία θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματική και σε καρκινικούς όγκους άλλων ειδών, ενώ η Δρ. Οικονομοπούλου ευελπιστεί για ενδεχόμενη εφαρμογή και στον ανθρώπινο καρκίνο.

“Ξέρουμε ότι οι στατίνες είναι αποτελεσματικές σε κύτταρα όγκων σε εργαστηριακά πειράματα, οπότε τώρα θέλουμε να επεκτείνουμε τη μελέτη για τα φάρμακα στην αναχαίτιση εξάπλωσης καρκινικών όγκων”, είπε στο ABC.

Όπως εξηγεί, οι μεταβολικές αλλαγές είναι ίδιες στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα όταν επεκτείνονται με τις αλλαγές που παρατηρούνται στα κύτταρα όγκων διαβόλου της Τασμανίας που εξέτασαν στην έρευνα.

‘Αυτό εγείρει το ερώτημα για το αν οι στατίνες, που επί του παρόντος χορηγούνται για τη θεραπεία καρδιαγγειακής πάθησης και διαβήτη στους ανθρώπους, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη θεραπεία πολύ επιθετικών καρκίνων, όπως το μελάνωμα, ο παγκρεατικός καρκίνος και ο καρκίνος στο κόλον.

Η Δρ. Οικονομοπούλου έχει ερευνητική εμπειρία στον τομέα της βιολογίας και βιοτεχνολογίας εκτός της Αυστραλίας, στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και τη Μαλαισία.

Ειδικεύεται στην έρευνα υποψηφίων φαρμάκων κατά ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας και του καρκίνου. Μια από τις πρόσφατες πολλά υποσχόμενες έρευνες στις οποίες συμμετείχε επικεντρώθηκε σε ενδείξεις αντικαρκινικής δράσης ενός δηλητηρίου αυστραλιανής αράχνης.

Πηγή:neoskosmos.com