Στα «χαρακώματα» Ρωσία-Δύση για Ουκρανία:Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ-Ο ρόλος της Τουρκίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης, με δύο θέματα να κυριαρχούν στο τραπέζι των συζητήσεων. Αφενός το ζήτημα του Αφγανιστάν, όπου αναμένεται να υιοθετηθεί η πολιτική του Τζο Μπάιντεν για αποχώρηση των στρατευμάτων έως τον Σεπτέμβριο και από την άλλη η Ουκρανία, όπου αναμένεται να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα ξανά προς τη Ρωσία για απόσυρση των δυνάμεων από τα ανατολικά σύνορα της Χώρας.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ο ιδιαίτερος ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία σε αυτή την υπόθεση, γιατί αν το Αφανιστάν της δίνει την ευκαιρία να δείξει ότι είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για το ΝΑΤΟ, η κατάσταση στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή τη φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση. Κι αυτό γιατί οποιαδήποτε δυναμική αντίδραση του ΝΑΤΟ σε μια ενδεχόμενη εισβολή των Ρώσων, θα ενέπλεκε και την Τουρκία και θα έφερνε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο έχει μια πολύ στενή συνεργασία.

Στο μεταξύ, φαίνεται να διαψεύδονται οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η Ουάσιγκτον δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επισήμως.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του Fox News, το Πεντάγωνο δε σχεδιάζει να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή, αλλά η Ρωσία χρησιμοποιεί την είδηση αυτή, που έχει βγει από την Τουρκία, για να δικαιολογήσει την ανάπτυξη των δικών της ναυτικών δυνάμεων, καθώς θα θεωρούσε μια τέτοια κίνηση, πρόκληση από την πλευρά των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του, ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, προτείνει οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατό στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία και να αποτρέψουν την επιθετικότητα της Ρωσίας.

Πηγή: skai.gr