Σκληρή επίθεση του ABC κατά του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου

Φώτο: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Πηγή: neoskosmos.com

Σκληρή προσωπική επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου πραγματοποίησε το ABC.

Μετά από έρευνα που έκανε το ABC, όπως αναφέρει, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ιδρύματα της «Βασιλειάδας», τα οποία χρηματοδοτούνται και από το δημόσιο, επέστρεψαν στην Αρχιεπισκοπή 31 εκατομμύρια δολάρια.

Τα ιδρύματα «Βασιλειάδα», όπως αναφέρει, έλαβαν συνολικά 73 εκατομμύρια δολάρια από τα δημόσια.

Ανάμεσα στα ιδρύματα αυτά είναι και η «Βασιλειάδα» της Μελβούρνης όπου πέθαναν 45 ηλικιωμένοι λόγω του Covid-19.

Η «Βασιλειάδα» της Μελβούρνης φέρεται να πλήρωσε στην Αρχιεπισκοπή 22 εκατομμύρια δολάρια στα τελευταία οκτώ χρόνια, την στιγμή που λάμβανε επιδοτήσεις από το δημόσιο.

Κάποιος κτηματομεσίτης φέρεται να δηλώνει πως το ενοίκιο που πλήρωνε η «Βασιλειάδα» ήταν διπλάσιο απ’ αυτό που ισχύει στην αγορά.

Η αναφορά του ABC συμπληρώνει πως προς το τέλος αυτής της περιόδου η εκκλησία πληρώνει «για να κάνει καλή ζωή» ο νέος Αρχιεπίσκοπος και στέκεται ιδιαίτερα στην αγορά διαμερίσματος αξίας 6.5 εκατ. στο Σίδνεϊ όπου διαμένει.

Ο «Νέος Κόσμος» ζήτησε την άποψη της Αρχιεπισκοπής για τα θέματα που θίγει το ABC αλλά έως αργά χθες δεν μας είχαν απαντήσει.

Πηγή της Αρχιεπισκοπής είπε όμως στην εφημερίδα μας πως η αναφορά του ABC είχε ως στόχο της προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και απέκρυψε τα πραγματικά γεγονότα για να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις.

Μεταξύ άλλων μας τονίστηκε:

*Τα ενοίκια που πληρώνει η «Βασιλειάδα» στην Αρχιεπισκοπή είχαν αποφασιστεί πριν καν έρθει στην Αυστραλία ο Μακάριος.

*Όλα τα γηροκομεία δέχονται κρατικές επιχορηγήσεις και όχι μόνο αυτά της Αρχιεπισκοπής.

*Η Αρχιεπισκοπή δαπάνησε εκατομμύρια δολάρια για τους οίκους ευγηρίας και τα ενοίκια είναι επιστροφή μέρος των χρημάτων που ήδη δαπάνησε.

Μάλιστα για να υπογραμμίσουν ότι το δημοσίευμα στόχευε προσωπικά να θίξει τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο είπαν ακόμα:

*Τον κατηγορούν ότι ως Αρχιεπίσκοπος έχει πανάκριβο αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια. Και το αυτοκίνητό του είναι ένα απλό Holden Caprice.

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν «γελοία» την αναφορά ότι τα άμφια του αξίζουν 30.000 δολάρια το ένα.

Η αναφορά του ABC συμπληρώνεται και από καταγγελίες συγγενών ατόμων που πέθαναν στην «Βασιλειάδα» της Μελβούρνης λόγω κορονοϊού που υποστηρίζουν δεν υπήρξε σωστή προστασία για τους τρόφιμους.

Εκ μέρους της «Βασιλειάδας» και της Αρχιεπισκοπής δεν μπορούν να κάνουν δημόσιες δηλώσεις αυτή την εποχή επειδή γίνεται έρευνα του ιατροδικαστή για τους θανάτους ενώ κάποιοι συγγενείς έχουν κάνει και αγωγή κατά του ιδρύματος.

neoskosmos.com

Το ρεπορτάζ  του ABC υποστήριζε  ότι τα ενοίκια που φέρεται να πληρώνει το St Basil’s στην Εκκλησία, σύμφωνα με εκτίμηση κτηματομεσίτη, αυτά είναι διπλάσια από τα ενοίκια που ισχύουν στην αγορά.

Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά στην αγορά διαμερίσματος στο Σίδνεϊ που κόστισε 6,5 εκ. δολάρια και στο οποίο μετακόμισε το περασμένο έτος, πράγμα όπου, όπως τονίζεται, επιβεβαίωσε και η ίδια Αρχιεπισκοπή. Ωστόσο, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως πριν τη μετακόμισή του, στο διαμέρισμα έγινε ανακαίνιση που κόστισε 3 εκατομμύρια δολάρια. ((Σ.Σ. Σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή η ανακαίνειση κόστισε 50.000 δολάρια)

Εν συνεχεία, παρατίθενται φωτογραφίες με τα ιερατικά άμφια του Αρχιεπισκόπου Μακάριου τα οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ “κοστολογούνται στα 30.000 δολάρια το καθένα”, καθώς και μία φωτογραφία με ένα πολυτελές αυτοκίνητο ” Holden Capric” το οποίο φέρεται, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, να ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο, έχοντας πινακίδα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτόν με τα γράμματα “ARCHBM”.

(Σ.Σ. Τα  άμφια κοστίζουν 1600 δολάρια το ένα και το αυτοκίνητο (είχε αγοραστεί το 2015 επί Στυλιανού κοστίζει $18.000).

Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα φιλοξενεί μαρτυρίες ανθρώπων και μάλιστα Ελλήνων ομογενών που κάνουν λόγο για ανεπαρκή προστασία των ηλικιωμένων κατά την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα και για απουσία ακόμη και των βασικών συστημάτων υγιεινής, όπως αποχέτευση και βρύσες.

Ο Σπύρος Βασιλάκης λέει πως η μητέρα του, Βασιλική έφυγε από τον κορονοϊό αβοήθητη στο St Basil’s της Μελβούρνης, λέγοντας πως υπήρχαν ενδείξεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας, ισχυριζόμενος μάλιστα πως το προσωπικό δεν είχε καν ιατρικό αρχείο αρκετών ηλικιωμένων.

Την κατάσταση στη συγκεκριμένη μονάδα περιέγραψε και μία εκπαιδευόμενη νοσοκόμα στην ίδια ιστοσελίδα, με τις περιγραφές να σοκάρουν. Η νοσοκόμα έκανε λόγο για παραμέληση των ηλικιωμένων από το προσωπικό, τονίζοντας ότι “εδώ τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα από μία απλή έξαρση κρουσμάτων” και φέρνοντας το παράδειγμα ενός ασθενούς για τον οποίο είπε ότι “δεν είχαν αλλάξει τον καθετήρα του εδώ και πάρα πολύ καιρό με αποτέλεσμα τα ούρα να γίνουν σχεδόν μαύρα”.

neoskosmos.com