Η απάντηση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στους ισχυρισμούς του ABC

Αθήνα.- Στις καταγγελίες του ABC απάντησε η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με μεγάλη έκπληξη και λύπη η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας έλαβε γνώση μιας οιονεί δημοσιογραφικής έρευνας εκ μέρους του ειδησεογραφικού οργανισμού ABC, η οποία αναφέρεται με τρόπο απαράδεκτο, εμπαθή και ψευδή στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. κ. Μακαρίου. Ειδικότερα, ραδιοφωνική εκπομπή του Background Briefing υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Ο Αρχιεπίσκοπος, η πολυτελής κατοικία και o οίκος ευγηρίας που ρήμαξε ο κορωνοϊός», στρέφεται, σε πολλά σημεία, ευθέως και προσωπικώς εναντίον του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, χρησιμοποιώντας τεχνηέντως τις μνήμες της οικτράς κατάστασης, που επικράτησε σε οίκους ευγηρίας της Μελβούρνης κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι δημοσιογράφοι που επιμελήθηκαν την ως άνω εκπομπή αναφέρονται κατ’ αρχάς στα όσα θλιβερά συνέβησαν στην Μελβούρνη κατά το περελθόν έτος. Παρόλα αυτά, εστιάζουν επιλεκτικά στον οργανισμό της εκεί «Βασιλειάδας», κι αυτό για να ακουστεί υποτίθεται αναφορικά με το όλο θέμα και η άλλη πλευρά, στην οποία μέχρι σήμερα δεν είχε τάχα δοθεί η ευκαιρία να ακουστεί… Με πρόσχημα την αποκάλυψη της αλήθειας, μέσω της παρουσίασης όλων των απόψεων, η εκπομπή αποφαίνεται τελεσιδίκως για το θέμα των θανάτων στην «Βασιλειάδα» επί τη βάσει, μεταξύ άλλων, της ειδικής ετυμηγορίας ενός εκπαιδευόμενου νοσηλευτή (!). Εντούτοις, αυτό είναι μονάχα η εισαγωγή στο κυρίως θέμα, το οποίο έπεται και το οποίο είναι η εντελώς παράλογη και αβάσιμη συσχέτιση των όσων συνέβησαν στην «Βασιλειάδα» της Μελβούρνης με το πρόσωπο, το ήθος και τον τρόπο ζωής του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. κ. Μακαρίου.

Στη συνέχεια της εκπομπής, η οικτρά κατάσταση της πανδημίας στην «Βασιλειάδα» της Μελβούρνης συνδέεται με τα οικονομικά του εν λόγω οργανισμού και, εν τέλει, τόσο με τη διοίκηση/διαχείριση εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας όσο και με το πρόσωπο του ιδίου του Αρχιεπισκόπου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η εκπομπή του ABC κατασυκοφαντεί γενικώς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και ειδικώς τον Σεβασμιώτατο κ. κ. Μακάριο· την μεν πρώτη διότι υποτίθεται ότι αποθησαυρίζει τεράστια ποσά εκατομμυρίων από τα έσοδα του οργανισμού, τον δε δεύτερο διότι τάχα με τα χρήματα αυτά χρηματοδοτεί τον υποτιθέμενο πολυτελή βίο του. Επί λέξει διατυπώθηκαν δημοσίως τα εξής: «Επομένως, γιατί να μας ενδιαφέρουν όλα αυτά; Εν πρώτοις, φαίνεται ότι ο οργανισμός της Βασιλειάδας, ο οποίος επιχορηγείται με χρήματα των φορολογουμένων και διοικείται με όλα τα πλεονεκτήματα που του παρέχει η φιλανθρωπική του ιδιότητα, για να φροντίζει ηλικιωμένους Έλληνες, έχει υποστεί ένα άρμεγμα των πόρων του, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί η Εκκλησία και ο τρόπος ζωής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου». Αν αυτό δεν συνιστά κατασυκοφάντηση, τότε αδυνατούμε να το περιγράψουμε με λόγια! Πού είναι, όλες οι αποδείξεις γι’ αυτήν την βαρύτατη κατηγορία; Ούτε ίχνος απόδειξης σε όλη την εκπομπή! Μονάχα η αίσθηση που έχουν ή η εντύπωση που αφήνουν να αιωρείται κάποιοι ειδικοί της αγοράς και της λογιστικής…

Κάθε εχέφρων άνθρωπος αδυνατεί πράγματι να παρακολουθήσει τον προβληματισμό και την… “ευαισθησία” της εκπομπής σχετικά με το (μέσης αξίας) αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας (7 ετών, το οποίο κληρονόμησε από τον προκάτοχό του), τα άμφια που υποχρεωτικώς πρέπει να φορέσει κατά την άσκηση των τελετουργικών του καθηκόντων (τα οποία χρησιμοποιούν όλοι οι επίσκοποι της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε όλο τον κόσμο και σε καμία περίπτωση δεν κοστίζουν το εξωφρενικό ποσό που αναφέρεται), το διαμέρισμα στο οποίο διαμένει, το οποίο συνιστά περιουσιακό στοιχείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, κοκ… Αδυνατούμε επίσης να καταλάβουμε γιατί οι δημοσιογράφοι έχουν αποκρύψει διευκρινιστικές πληροφορίες που τους δόθηκαν επισήμως, όπως για παράδειγμα ότι η αγορά του διαμερίσματος στο Σύδνευ δεν έγινε με χρήματα της «Βασιλειάδας», αλλά με ειδικά προς τούτο κονδύλια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η δε ανακαίνισή του οφείλεται σε δωρεά ιδιώτη και οπωσδήποτε δεν κόστισε 3.000.000$, ποσό που μόνο ως προϊόν καλπάζουσας φαντασίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας προκαλεί επισήμως τους υπευθύνους της εκπομπής να παρουσιάσουν έστω και ένα στοιχείο που να ενοχοποιεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. κ. Μακάριο· που να αποδεικνύει ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει καταχραστεί έστω και ένα δολάριο των φορολογουμένων· που να επιβεβαιώνει τα όλως αστεία και αστήρικτα σχετικά με τον υποτιθέμενο πολυτελή βίο του· που να τον εκθέτει για κάτι που έχει κάνει ο ίδιος για όσο διάστημα βρίσκεται στην Αυστραλία και όχι για τα κακώς κείμενα τα οποία κληρονόμησε – όπως για παράδειγμα υπέρογκα εισπραχθέντα ενοίκια από την «Βασιλειάδα» – τα οποία συνδέονται με την πριν από αυτόν διοίκηση. Πραγματικά οφείλετε μία συγγνώμη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, στο λαό μας και στον Αρχιεπίσκοπό μας.

Επίσης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας θα ήθελε να τονίσει ότι μεγάλο τμήμα των πληροφοριών της εκπομπής και των “πηγών” του ABC προέρχονται δυστυχώς από άτομα τα οποία έχουν ήδη παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για επιλήψιμες πράξεις τους εναντίον της Αρχιεπισκοπής και των Ιδρυμάτων της, από άτομα που απώλεσαν κεκτημένα, που στερούνται πλέον αθέμιτων προνομίων και που αδυνατούν να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα της ευνομίας, της ευταξίας, της καθαρότητας, της κοινωνικής πρόνοιας και ευαισθησίας, με την οποία η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος αντιμετωπίζουν το ποίμνιο και την ελληνική Ομογένεια. Οι άνθρωποι αυτοί, εδώ και ένα χρόνο, εκλιπαρούν τα μέσα ενημερώσεως στην Ελλάδα και στην Αυστραλία να γράφουν εναντίον της Αρχιεπισκοπής, των Ιδρυμάτων της, του Αρχιεπισκόπου, των Επισκόπων και άλλων στελεχών της Εκκλησίας, δημιουργώντας μύθους με ανύπαρκτα στοιχεία, βασισμένοι μόνο σε “πηγές” και πληροφορίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Ενημερώσεως, ευτυχώς, δεν τους λαμβάνει υπόψη της.

Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, όσο και ο κλήρος και ο λαός της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, δεν εκβιάζονται αλλά πορεύονται ενωμένοι και εργάζονται για το καλό της Εκκλησίας, της Ομογένειας και όλου του Αυστραλιανού Έθνους.

ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ABC