Κορωνο-πάρτι και διασωληνωμένοι «φρενάρουν» το Πάσχα στο χωριό

Διστάζουν οι ειδικοί να ανάψουν από τώρα το πράσινο φως για Πάσχα μακριά από τον κλεινόν άστυ, καθώς η παραμονή των κρουσμάτων σε πολύ υψηλά επίπεδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και τα κορωνο-πάρτι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση.

Ανησυχία για διασπορά

Ο φόβος των ειδικών είναι ότι αν υπάρξει μετακίνηση εκτός νομού είναι πιθανό να υπάρξει διασπορά και σε περιοχές όπου σήμερα το ιικό φορτίο είναι χαμηλό. Όπως λένε, ένα Πάσχα χωρίς περιορισμούς μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων και συνεπώς έκρηξη σε εισαγωγές και διασωληνωμένους.

Το πιθανότερο είναι η επιτροπή να εξετάσει όλα τα δεδομένα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας κι αναλόγως να εισηγηθεί.

Όλοι συμφωνούν πάντως ότι πρόκειται για έναν δύσκολο γρίφο, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν αφήνει περιθώρια για στραβοπατήματα λίγο πριν από το άνοιγμα του τουρισμού.

Οι ανακοινώσεις

Οι σχετικές ανακοινώσεις μετατίθενται για αυτή την εβδομάδα, ενδεχομένως την ερχόμενη Παρασκευή, απέχοντας χρονικά μόλις μία «ανάσα» από τη Μεγάλη Δευτέρα. Παρ’ όλα αυτά, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι αρνούνται να προχωρήσουν σε ετεροχρονισμένες εκτιμήσεις που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εσφαλμένες αποφάσεις, διατυπώνοντας ισχυρές «δεύτερες σκέψεις» για το Πάσχα στο χωριό.

Ετσι, κάθε ημέρα που περνάει εμφανίζονται πιο προβληματισμένοι και συντηρητικοί στις δηλώσεις τους, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει ήδη εκπέμψει σαφές μήνυμα επαγρύπνησης που κωδικοποίησε ως «ασφαλές Πάσχα».

«Βραχνάς» τα κορωνο-πάρτι

Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση της λήψης των αποφάσεων για άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού έτσι ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να κάνουν Πάσχα στο χωριό, παίζουν και τα κορωνο-παρτι που αυξάνονται συνεχώς.

Το πρώτο καμπανάκι χτύπησαν τα πάρτι στην πλατεία Βαρνάβα. Έτσι από τις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής, αστυνομικοί της νεοσύστατης ομάδας ΟΔΟΣ, έχουν παραταχθεί περιμετρικά της πλατείας, απαγορεύοντας την παραμονή των πολιτών πάνω σε αυτή.

Την ίδια στιγμή, άνδρες των πεζών περιπολιών, πραγματοποιούν ελέγχους σε όλα τα γύρω στενά, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι οι πολίτες που κυκλοφορούν έχουν στείλει το απαραίτητο SMS μετακίνησης.

Στην περιοχή έχουν ακροβολιστεί ομάδες ΟΠΚΕ, και των ΜΑΤ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της ΕΛΑΣ, είναι η παραμονή καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου τριημέρου, αστυνομικών δυνάμεων πάνω στην πλατεία.

Είχαν προηγηθεί οι σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι κάθε βράδυ, καλούσαν την αστυνομία και δημοσιοποιούσαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχναν περισσότερα από 500 άτομα πάνω στην πλατεία, κορωνο-πάρτι με DJ, ψησίματα και βεγγαλικά.

Πάντως ο κόσμος δεν πτοήθηκε από το κλείσιμο της πλατείας Βαρνάβα και «μεταφέρθηκε» στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη όπου την Παρασκευή είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα όπου χόρευαν, τραγουδούσαν και έπιναν υπό τους ήχους μουσικής που έπαιζε DJ.

Ο συνωστισμός ήταν μεγάλος και αρκετά επικίνδυνος. Σε τέτοιο σημείο, ώστε να έχει γεμίσει η πλατεία και να μην χωρά άλλος κόσμος.

Κίνδυνος για νέα αναζωπύρωση

Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», η ανησυχία πηγάζει από τα προγνωστικά μοντέλα, που δείχνουν ότι κάθε βεβιασμένο εορταστικό άνοιγμα θα πυροδοτήσει νέα κρούσματα και αναζωπυρώσεις. Παράλληλα, μια «κόκκινη» Ελλάδα θα απέτρεπε τους τουρίστες να κλείσουν αεροπορικό εισιτήριο με προορισμό την Ελλάδα, βάζοντας έτσι… τρικλοποδιά στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας.

Την ίδια ώρα, ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων ασθενών λειτουργεί σαν μια «σκοτεινή και βαριά σκιά» που απλώνεται στην επικράτεια, μετριάζοντας αφενός την εορταστική διάθεση και αφετέρου τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για άρση του απαγορευτικού μετακίνησης από νομό σε νομό.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι από την περασμένη Κυριακή έως και την Πέμπτη οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας έφτασαν τις 3.000, δεδομένο που προλογίζει ότι η αποκλιμάκωση της πίεσης που υφίστανται οι κλινικές Covid και οι ΜΕΘ – ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της σταθεροποίησης, που ανοίγει τον δρόμο για την πολυπόθητη ύφεση του τρίτου κύματος – θα είναι βασανιστικά αργή.

Επιπλέον, τις πρώτες 15 ημέρες του Απριλίου 1.146 άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους έπειτα από σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19, αποκαλύπτοντας το βαρύ τίμημα της εξελισσόμενης πανδημίας.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.411 νέα κρούσματα κορωνοϊού το απόγευμα του Σαββάτου. Καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων, οι οποίοι έφτασαν τους 837. Επίσης την ίδια μέρα έχασαν τη ζωή τους άλλοι 67 συνάνθρωποί μας.

Newpost.gr