Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Ευρώπης και το μήνυμα στην Άγκυρα

Η εντυπωσιακή παρουσία στον ΗΝΙΟΧΟ 2021 των κρατών στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους γείτονες ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο ισχυρό γεωστρατηγικό πόλο στην περιοχή.

Ξεπερνά και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η εξέλιξη της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης φέτος στην Ευρώπη. Η εντυπωσιακή αλλά και ουσιαστική παρουσία στον ΗΝΙΟΧΟ 2021 των κρατών, που λαμβάνουν μέρος εν μέσω πανδημίας, σφραγίζει την επιτυχία και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους γείτονες ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο ισχυρό γεωστρατηγικό πόλο στην περιοχή.

Και αυτό που φαίνεται ότι προκαλεί τη μεγαλύτερη ενόχληση στην Άγκυρα είναι ότι όλες οι ξένες αεροπορίες που πετούν στον ΗΝΙΟΧΟ δεν έχουν διατυπώσει την παραμικρή ένσταση για τις περιοχές της άσκησης. Ακόμα και για όσες η Τουρκία αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία και εγείρει αξιώσεις για αποστρατικοποίηση. Από τον Έβρο και τη Λήμνο έως τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Οι απογειώσεις καθημερινά για αποστολές του ΗΝΙΟΧΟΥ ξεπερνούν τις 100 και συχνά φτάνουν ακόμα και τις 120. Όπως υπολογίζει το ΚΕΑΤ-ΣΟΤ, το οποίο έχει την επιχειρησιακή ευθύνη για την οργάνωση της άσκησης κατά τη διάρκεια της άσκησης οι απογειώσεις θα φτάσουν συνολικά τις 2000.Αριθμός ρεκόρ με δεδομένο ότι συμμετέχουν πέντε ξένα κράτη με μαχητικά εκτός από την Πολεμική μας Αεροπορία.

Το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο επιβεβαιώνεται και από τα σενάρια τα οποία έχουν σχεδιαστεί από το ΑΤΑ. Και προβλέπουν στην κορύφωση της άσκησης ακόμα και σχηματισμούς 30 μαχητικών απέναντι σε 16. Άσκηση μεγάλης δυσκολίας τόσο στον έλεγχο της από το έδαφος όσο και στον αέρα για τους ιπτάμενους που λαμβάνουν μέρος.

Εν μέσω πανδημίας το ΓΕΑ οργάνωσε και εκτελεί ένα ειδικό σχέδιο έτσι ώστε τόσο η 117 ΠΜ όσο και όλοι οι χώροι που κινούνται οι ξένες αποστολές θα παραμείνουν απροσπέλαστες από την COVID-19.Με την άσκηση να βρίσκεται πλέον στην τελική της ευθεία και το Ελληνικό επιτελείο να κερδίζει και αυτό το στοίχημα.