Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Ένοχος και για τις τρεις κατηγορίες» η απόφαση των ενόρκων

αργά το βράδυ της Τρίτης, 20.04.2021 (σ.σ. ώρα Ελλάδος) οι ένορκοι της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν, του 45χρονου πρώην αστυνομικού που κατηγορείτο για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, κατέληξαν σε μια απόφαση.

Το μόνο που έμενε ήταν η ανάγνωση της ετυμηγορίας για την τύχη του πρώην αστυνομικού, σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες τόσο της νεότερης αμερικανικής Ιστορίας, όσο και της εποχής του Black Lives Matter.

Ενδεικτικό της σημασίας της δίκης, είναι και το ότι όπως ανακοινώθηκε επισήμως από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρακολούθησε την ανακοίνωση από την προεδρική κατοικία αλλάζοντας και τον προγραμματισμό του για την ημέρα.

Ένοχος!

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα -ώρα Ελλάδος- το δικαστήριο ανέγνωσε την ετυμηγορία: Οι ένορκοι είπαν με μια φωνή «ένοχος» και για τις τρεις κατηγορίες!

11 μήνες μετά από εκείνη την ημέρα που ο Τζορτζ Φλόιντ έλεγε με τις τελευταίες του ανάσες «δεν μπορώ να αναπνεύσω», με την φράση «I can’t breathe» να μετατρέπεται στο πιο ισχυρό μήνυμα οργής των τελευταίων ετών, οι ΗΠΑ «αναπνέουν» ξανά.

Άνθρωποι που ταυτίστηκαν με το δράμα του 47χρονου, ένα δράμα που αποτυπώθηκε στα μάτια του λίγο πριν πεθάνει κάτω από την ασφυκτική πίεση που του ασκούσαν οι αστυνομικοί, απόψε νιώθουν μόνο ένα πράγμα: Δικαίωση.

Νιώθουν ότι η αδικαιολόγητη αστυνομική βία δεν έμεινε ατιμώρητη. Το κυριότερο όμως, δικαιώθηκε η μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ. Έχασε την ζωή του με τρόπο απάνθρωπο, με τρόπο απίστευτα σκληρό, όμως η παρακαταθήκη που αφήνει μετά την αποψινή εξέλιξη, μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε.

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας, έξαλλοι πανηγυρισμοί ξέσπασαν έξω από το δικαστικό Μέγαρο στην Μινεάπολη.

Στη φυλακή

Ο πρώην αστυνομικός μεταφέρθηκε αμέσως μετά την ανάγνωση της απόφασης εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου με χειροπέδες και θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα ενημέρωσης, η μέγιστη ποινή και για τις τρεις κατηγορίες φτάνει ως και τα 65 χρόνια στην φυλακή, κάτι που σημαίνει πως το πιθανότερο σενάριο είναι ο 45χρονος άνδρας να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του πίσω από τα κάγκελα…

Λίγο αφότου ο δικαστής Peter Cahill διάβασε την ετυμηγορία, ανακοίνωσε τα επόμενα -τεχνικά- βήματα της διαδικασίας, προγραμματίζοντας την ανάγνωση της τελικής ποινής σε οκτώ εβδομάδες από σήμερα.

Είπε ακόμη πως το δικαστήριο θα εξετάσει τα επιχειρήματα που παρέδωσε γραπτώς ο κατηγορούμενος μέσα στην εβδομάδα για να βγάλει συμπεράσματα. Έπειτα θα γίνει μια προκαταρκτική έρευνα αναφορικά με την ποινή, που θα διαρκέσει ένα μήνα για να φτάσουμε σε δύο μήνες στην τελική ανακοίνωση από το δικαστήριο.

Με πληροφορίες από: CNN
Φωτογραφίες: Reuters.

newsit.gr