Μητσοτάκης: Η συνάντηση με Ερντογάν δεν θα αργήσει

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha / Φωτογραφία: ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αθήνα.- Την πεποίθησή του ότι «το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο» εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική συνέντευξη στην τηλεόραση του Alpha.

«Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή. Είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού που επιταχύνεται, καθώς και στους λόγους που τον οδήγησαν στο διάγγελμα της Τετάρτης, όπου ανακοίνωσε σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών μετά το Πάσχα, με άνοιγμα της εστίασης, διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας κ.λπ.

Μητσοτάκης: Απαραίτητη η απόφαση για απαγόρευση μετακινήσεων το Πάσχα

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, ήταν απαραίτητη η απόφαση για να μην υπάρξουν διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, για να μη διασπαρεί ο κορωνοϊός σε περιοχές με πολύ λιγότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. «Γι’ αυτό και συνταχθήκαμε με τους ειδικούς» είπε, και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι δυσαρεστήθηκαν, αλλά το αντιστάθμισμα είναι το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου.

«Επειδή στο διάγγελμά μου στους πολίτες ήθελα να δώσω έναν οδικό χάρτη των μέτρων, ξεκαθάρισα ότι το αντιστάθμισμα για να μείνουμε στην Αθήνα είναι μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, με άνοιγμα της εστίασης και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11» τόνισε, για να σημειώσει: «Το Πάσχα αυτό δεν θα είναι όπως το προηγούμενο. Το 2021 δεν θα είναι 2020. Οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν και επίσης γνωρίζουμε πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε, όπως ότι τα εμβόλια λειτουργούν και είναι αποτελεσματικά. Θα είμαστε στην Αθήνα, αλλά πολύ πιο αισιόδοξοι».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι εξαιρετικά καλά οργανωμένη και πρωτοποριακή για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους. «Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα» τόνισε, και είπε ότι «μπορούμε να κάνουμε γρήγορα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας», σημειώνοντας πως από τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν θα υπάρχει πρόβλημα επάρκειας εμβολίων.

«Οσοι φοβούνται τα εμβόλια, ας πάνε μια βόλτα στις ΜΕΘ»

«Οσοι αρνούνται ή φοβούνται τα εμβόλια, ας πάνε μια βόλτα στις ΜΕΘ. Είναι δράμα να γνωρίζεις ότι μπορεί να σωθείς από τον ιό και να μην κάνεις το εμβόλιο. Ο μόνος τρόπος να τελειώσουμε με την πανδημία είναι το εμβόλιο» είπε, και απευθύνθηκε προσωπικά στους πολίτες: «Αφήστε στην άκρη τα lockdown, σκεφτείτε τον εαυτό σας. Θέλετε να μπείτε στο νοσοκομείο ή στην εντατική, ενώ με ένα απλό τσίμπημα μπορείτε να το αποφύγετε;».

Επίσης, ευχαρίστησε δημοσίως τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ο οποίος «με θάρρος, δύο φορές δημοσίως, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν».

«Το γεγονός ότι έχουμε τόσα εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά είναι ένα θαύμα της επιστήμης», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι εμείς δεν σταματήσαμε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

«Η πιθανότητα να πάθεις κάτι από εμβόλιο είναι απειροελάχιστη. Είναι πιθανότερο να τρακάρεις πηγαίνοντας στο εμβολιαστικό κέντρο. Και σίγουρα είναι πιο πιθανό να κολλήσεις Covid. Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Πρόστιμα σε όσους επιχειρήσουν να φύγουν το Πάσχα

«Έχουμε περάσει 14 μήνες σε αυτό το καθεστώς των περιορισμών. Η αστυνομία έχει γίνει πιο έξυπνη στους ελέγχους. Μην έχετε αμφιβολία ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στις εξόδους και θα επιβληθούν πρόστιμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου τους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί να πάνε να εμβολιαστούν. «Είναι ένα δράμα, μια τραγωδία. Να μπορείς να αποφύγεις αρρώστια που μπορεί να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις για διάφορους λόγους. Τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά», υπογράμμισε.

«Θέλετε να βρεθείτε σε μια εντατική, να παλεύετε για τη ζωή σας, όταν μπορείτε με ένα απλό τσίμπημα να το αποφύγετε;», συμπλήρωσε.
«Το φθινόπωρο θα ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την άποψη ότι πρέπει «από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να ανοίξει η συζήτηση μεταξύ των κομμάτων, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων πρώτης γραμμής, ιδίως στους υγειονομικούς». Διευκρίνισε δε ότι η σχετική συζήτηση μεταξύ φορέων και κομμάτων θα ανοίξει και θα ολοκληρωθεί με απόφαση -όποια και αν είναι αυτή- το φθινόπωρο. Επισήμανε ωστόσο ότι ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να απολύσει εργαζόμενο που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί.

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το πώς πάμε σε άνοιγμα, δεδομένου του αριθμού των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων, είπε ότι η τάση είναι καθοδική στον δείκτη θετικότητας και πως κάθε εβδομάδα χτίζουμε τείχος ανοσίας.

«Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, βοηθά και ο καιρός» είπε, και πρόσθεσε πως η αγορά ανοίγει συντεταγμένα και με κανόνες. «Είναι ένα στοίχημα υπευθυνότητας για όλους», σημείωσε.
Πηγή: iefimerida.gr