Μεγάλο Σάββατο: Το ωράριο καταστημάτων και αρχαιολογικών χώρων

Μεγάλο Σάββατο σήμερα με μέτρα για τον κορωνοϊό και απαγόρευση κυκλοφορίας απο τις 22:00 το βράδυ.

Οσων αφορά στο ωράριο των καταστημάτων, ήδη από τις 7, Μεγάλο Σάββατο, έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα σούπερ μάρκετ και να μείνουν ανοικτά μέχρι τις 7 το απόγευμα. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα μπορεί να λειτουργήσει προαιρετικά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το ωράριο λειτουργίας που αναφέρεται στην υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.26380/23-4-2021 κοινή υπουργική απόφαση ΦΕΚ (Β1682) εφαρμόζεται μόνο στις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ). Τα λοιπά καταστήματα τροφίμων του σημείου 22 του πίνακα της παρ.1Β του άρθρου 1 της ως άνω ΚΥΑ εξαιρούνται από το εν λόγω πλαίσιο.
Μεγάλο Σάββατο σε αρχαιολογικούς χώρους

Ο καιρός επιτρέπει μία βόλτα σήμερα στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης μας.

Οπως αναφέρει το ΥΠΠΟ το ωράριο των αρχαιολογικών χώρων διαμορφώνεται ως εξής

Το Μεγάλο Σάββατο, 1η Μαΐου, οι ανοικτοί αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με ωράριο 08:30-15:30.
Την Κυριακή του Πάσχα, 2 Μαΐου, οι αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί.
Τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το ισχύον ωράριο.
Την Τρίτη του Πάσχα, σε συνέχεια του ΦΕΚ 1732/Β/27-4-2021 σύμφωνα με το οποίο η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2021 μεταφέρεται για το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα την Τρίτη 4 Μαΐου 2021, οι αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί.

Όπως σημειώνει το ΥΠΠΟΑ, τα αρχαιολογικά μουσεία, μνημεία και σπήλαια εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης της νόσου COVID-19.
Απαγόρευση κυκλοφορίας για το Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00. Σημειώνεται ότι στις 3 Μαΐου επαναλειτουργεί και η εστίαση μετά από έξι μήνες.

Για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, στην ενημέρωση της προηγούμενης Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων: «Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, το curfew, ο περιορισμός κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ. Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ, αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο, δύο ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα. Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές».
Με κωδικό 6 το Μεγάλο Σάββατο

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά και στην Κυριακή του Πάσχα και επισήμανε ότι μόνο για τη συγκεκριμένη ημέρα επιτρέπεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 ατόμων σε εσωτερικό χώρο και έως 12 ατόμων σε υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση, όμως, θα γίνεται και πάλι μέσω SMS με τον κωδικό 6 στο 13033. Βέβαια, το χρονικό όριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δεν άλλαξε.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/megalo-sabbato-katastimata-soypermarket-ora-kleinoyn