Σοφία και Μαριάννα Ερωτοκρίτου, Tουρισμός και Γλώσσα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την τεράστια ευθύνη για την προώθηση του Τουρισμού της Ελλάδος στην Κίνα, έχουν επωμισθεί οι αδελφές Μαριάννα και Σοφία Ερωτοκρίτου. Οι δίδυμες αδελφές φέρουν τον επίσημο τίτλο «Πρέσβειρες του Ελληνικού Τουρισμού», που τους έχει απονεμηθεί από τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, για την αναγνώριση των προσπαθειών τους που έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής ένα εκατομμύριο followers στο Κινεζικό Youtube!

Εκτός από του να προωθούν τον ελληνικό Τουρισμό στους Κινέζους τους μαθαίνουν και την …ελληνική Γλώσσα! Μιλώντας άπταιστα κινέζικα, αφού έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια της Κίνας οι ίδιες, προχωρούν σε on line εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας στο Κινεζικό Youtube!

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν πρόσφατα στην Panhellenic Post, οι αδελφές Ερωτοκρίτου μας είπαν πως εδώ και 7 χρόνια διαμένουν στην Κίνα, συντηρούν λογαριασμούς στα κινεζικά μέσα δικτύωσης, στα οποία ανεβάζουν διάφορα καλόγουστα βίντεο με τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, αλλά και βίντεο μαγειρικής με ελληνικές συνταγές, βίντεο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας, καθώς και βίντεο που αφορούν στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, συνεργάζονται και με  τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) για την δημιουργία βίντεο τουριστικού περιεχομένου στα κινεζικά και συμμετέχουν επίσης σε διάφορες εκδήλωσης εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Α, να μην  ξεχάσουμε… Με κάθε ευκαιρία αναλαμβάνουν δράση ευαισθητοποίησης και υπέρ του κοινωνικού συνόλου…

Όνειρό τους;  Δεν άλλο από το να μάθουν όλοι οι Κινέζοι για την Ελλάδα και τις ομορφιές της, έτσι ώστε να γίνει από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς!

Μην ξεχνάμε ότι απευθύνονται σε ένα ακροατήριο 1.3 δις κατοίκων!

Αμφίδρομα μεγάλη είναι η ευθύνη που έχουν αναλάβει να κουβαλούν στους ντελικάτους ώμους τους!

Αν η ομορφιά είναι κριτήριο επιτυχίας, την έχουν εξασφαλισμένη από …μητρικό χέρι!

Ο κορωνοϊός τις βρήκε στην Ελλάδα. Έτσι, αποφάσισαν να βοηθήσουν τους συμπατριώτες με τον τρόπο τους.  Οργάνωσαν διαδικτυακή δωρεά στα κινεζικά social media, καλώντας τους κινέζους φίλους να συνεισφέρουν για την αγορά μασκών για την κάλυψη αναγκών στις ελληνικές δημόσιες αρχές. Και όπως έχει γραφεί, μέσα σε λίγες ημέρες μαζέψαν 37.000 γουάν από κινέζους που αγαπάνε και στηρίζουν την Ελλάδα. Τα μηνύματα υποστήριξης ήταν πολύ συγκινητικά. Οι μάσκες δωρίστηκαν στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο Υπουργείο Τουρισμού, στην Άμεση Δράση, στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς Άγιοι Ανάργυροι, και στο 7ο Λύκειο Ν. Σμύρνης. Οι Ελληνικές Αρχές δέχτηκαν τη δωρεά με μεγάλη χαρά, ως ένδειξη υποστήριξης και φιλίας από τους απλούς κινέζους πολίτες.

Και, όπως λένε, για να επιτύχεις, δεν θέλει κόπο, θέλει …τρόπο!

Και τα δίδυμα αστεράκια, η Μαριάννα και η Σοφία,  και κόπο δεν λογαριάζουν και από τρόπους όλο και σκαρφίζονται καινούργιους για να επιτύχουν τους σκοπούς που έχουν θέσει: Να προωθήσουν ελληνικό Τουρισμό και ελληνική Γλώσσα. Και τα δύο εκφράζονται απόλυτα μέσα από μία λέξη, με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα: Ελλάδα.

Η προσπάθειά τους είναι συγκινητική.  Ασφαλώς δεν είναι οι μόνες που ζώντας στο εξωτερικό προσπαθούν να βοηθήσουν την πατρίδα τους. Το ίδιο κάνουν και όλοι οι Απόδημοι Έλληνες, Για παράδειγμα, η ομογενειακή εφημερίδα Greeknewsonline, του εκδότη Αποστόλη Ζουπανιώτη, αναλαμβάνει κάθε χρόνο εκστρατεία για τον Ελληνικό Τουρισμό στοχεύοντας στην παρακίνηση ομογενών και αλλοδαπών να επισκεφθούν τη γενέτειρα. Ένα άλλο δείγμα αυτό του πόσο θα μπορούσε να ωφεληθεί η Ελλάδα εάν συστηματικά και μεθοδικά απευθυνόντανε στον Απόδημο Ελληνισμό, αλλά και στα ομογενειακά ΜΜΕ για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Δεν το πράττει, όμως το κάνουν από μόνοι τους οι Απόδημοι, πολίτες και δημοσιογράφοι,  όταν και όπου μπορούν.

Τι χώρα και τούτη! Ανάδελφη! Έχουμε χιλιάδες παιδιά στο εξωτερικό που μαθαίνουν ελληνικά. Και η Μητρόπολη του ελληνισμού “τσιγκουνεύεται” να στείλει δασκάλους και βιβλία! ” Καθεύδει” όταν τις δίνεται η ευκαιρία και χάνει μέσα από τα χέρια της τήν δυνατότητα να χτίσει δικό της ένα ελληνικό σχολείο στο εξωτερικό! Αντί να ενδιαφέρεται να πολλαπλασιάζονται τα ελληνικά σχολεία, Να τα εξοπλίζει με δασκάλους και βιβλία.  Και να τα χρηματοδοτεί, ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα και  να εγγράφονται μαζί με τα ελληνόπουλα του εξωτερικού και αλλοδαποί μαθητές, να μαθαίνουν τα ελληνικά ως δεύτερη ή τρίτη γλώσσα!

Κάθε ένας ομογενής θα μπορούσε να είναι “πρέσβης ελληνικού τουρισμού και των ελληνικών γραμμάτων”, εάν αυτός ήταν ο στόχος και ο μπούσουλας ενός Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού. Αλλά εμείς υποβαθμίσαμε την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σε απλή Διεύθυνση, εμείς βάλαμε “προϋποθέσεις” στο συνταγματικό δικαίωμα των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού, και κοντεύουμε να χάσουμε “τ΄αυγά και τα καλάθια” (μια και διανύουμε πασχαλιάτικες ημέρες), με τα ψιλά γράμματα θα ασχοληθούμε; Άλλωστε, είμαστε ως κράτος ταγμένοι υπέρ της …ιδιωτικής πρωτοβουλίας!!!  Όπως αυτές οι πρωτοβουλίες που (ευτυχώς) έχουν αναλάβει οι δίδυμες αδελφές Σοφία και Μαριάννα  Ερωτοκρίτου!