Ρώμη: Νέο δάπεδο υψηλής τεχνολογίας στην αρένα του Κολοσσαίου

GETTY

 

Ρώμη.- Το δάπεδο της αρένας του Κολοσσαίου της Ρώμης, όπου οι μονομάχοι έδιναν αγώνες μέχρι εσχάτων, μεταξύ τους ή ενάντια στα άγρια ζώα, πρόκειται σύντομα να αποκατασταθεί.

Η κατασκευαστική εταιρεία Milan Ingegneria, κέρδισε το διαγωνισμό καθώς η πρόταση που κατέθεσε ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ, χαρακτηρίστηκε η πλέον συμφέρουσα οικονομικά, για την εγκατάσταση ενός πτυσσόμενου δάπεδου, που θα επιτρέψει στους επισκέπτες «να δουν το μεγαλείο του μνημείου» από τον «αγωνιστικό χώρο», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

«Το 2023 αναβιώνουμε το μεγαλείο του Κολοσσαίου», είπε ο Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, που ολοκληρώθηκε υπό τον αυτοκράτορα Τίτο το 80 μ.Χ., είχε ξύλινο δάπεδο, καλυμμένο με άμμο, που χτίστηκε πάνω σε ένα δίκτυο από σήραγγες και κατακόμβες όπου περίμεναν οι μονομάχοι και τα ζώα πριν μπουν στην αρένα.

Στα τέλη του 1800 το δάπεδο αφαιρέθηκε προκειμένου να γίνουν ανασκαφές, ενώ από το 2010 ήταν προσβάσιμο στους επισκέπτες.

Το νέο δάπεδο υψηλής τεχνολογίας θα έχει τη δυνατότητα σε πολύ λίγο χρόνο να ανοίγει και να κλείνει, προστατεύοντας τις κατακόμβες και τις σήραγγες από την βροχή, ενώ θα μπορεί να αφαιρεθεί εφόσον κάτι τέτοιο αποφασιστεί στο μέλλον.

Η «σκηνή» θα μπορούσε επίσης να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις, πρόσθεσε ο Ντάριο Φραντσεσκίνι. «Είναι ένα φιλόδοξο έργο που θα βοηθήσει στη διατήρηση και προστασία του μνημείου και θα βελτιώσει την χρηστικότητα του», συμπλήρωσε.

Η ιδέα της ανοικοδόμησης της αρένας του Κολοσσαίου, του μεγαλύτερου αμφιθεάτρου που κατασκευάστηκε την περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον αρχαιολόγο Ντανιέλ Μανακόρδα το 2014. Ο Ντάριο Φραντσεσκίνι υπήρξε από την αρχή ένθερμος υποστηρικτής της, αφού όπως είχε πει, η αρένα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για αναπαράσταση των μαχών με τους μονομάχους.

Το 2014 με χρηματοδότηση της ιταλικής εταιρείας παπουτσιών και δερμάτινων ειδών, Tod’s, έγινε συντήρηση του Κολοσσαίου ύψους 25 εκατομμυριών ευρώ.

Σημειώνεται ότι το Φλάβειο Αμφιθέατρο είχε χωρητικότητα 65.000 θεατών και αποτελούνταν από τέσσερις ορόφους. Οι θεατές εισέρχονταν από 80 εισόδους, 4 από τις οποίες χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τους Ρωμαίους γερουσιαστές και άρχοντες. Οι πολλές πύλες έδιναν στο Κολοσσαίο τη δυνατότητα να γεμίσει μέσα σε δεκαπέντε λεπτά και να αδειάσει σε μόλις πέντε.

Πηγή: The Guardian/huffingtonpost.gr