Η ώρα τα βασικά… όπλα του Ολυμπιακού να ανεβάσουν ξανά φουλ στροφές

Ο Ολυμπιακός δικαιωματικά το βράδυ της Τετάρτης θα γιορτάσει τον 46ο τίτλο του όμως αγωνιστικά υπάρχουν άλλα πράγματα που προέχουν. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Έφτασε η στιγμή που οι ερυθρόλευκοι θα γιορτάσουν το δεύτερο διαδοχικό τους πρωτάθλημα σε μία χρονιά που στο γήπεδο απέδειξαν πως ήταν ανώτεροι όλων και ειδικά στα σημεία όπου η μπάλα… έκαιγε. Όμως όλα αυτά πέρασαν. Ανήκουν στο παρελθόν.
Ο Ολυμπιακός δικαίως θα πανηγυρίσει στη φιέστα του στο φαληρικό γήπεδο τον 46ο τίτλο του. Ωστόσο πέραν αυτού υπάρχει και η αγωνιστική ανάγκη. Και αυτό διότι η χρονιά έχει ακόμα τρία ντέρμπι. Δύο με τον ΠΑΟΚ – ένα πρωταθλήματος και ο τελικός Κυπέλλου – και ένα με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Εκεί όπου οι παίκτες των πρωταθλητών και κυρίως τα βαριά… χαρτιά του Μαρτίνς καλούνται να ανεβάσουν ξανά στροφές και να τελειώσουν ιδανικά τη χρονιά. Και αυτό διότι δεν είναι λίγα τα βασικά στελέχη του Πορτογάλου τεχνικού που το τελευταίο διάστημα δεν έχουν την ανάλογη εικόνα και τώρα είναι η ώρα που τα χρειάζεται ξανά.

Το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ δεν είναι το ίδιο με τον τελικό όμως αποτελεί μία πρόγευση

Σαφώς και ο αγώνας της Τετάρτης για τα play offs με τον ΠΑΟΚ έχει άλλα χαρακτηριστικά με τον τελικό της 22ας Μαϊου στο ΟΑΚΑ για το Κύπελλο. Θα μας δώσει όμως μία εικόνα σε τι κατάσταση είναι τα βασικά… όπλα των Πειραιωτών και παίκτες όπως οι Εμβιλά, Καμαρά και όχι μόνο που πρέπει να ξανανεβάσουν στροφές. Μία αγωνιστική δηλαδή πρόγευση για το ματς αυτό, που αναμφίβολα είναι ένας μεγάλος στόχος για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς.
Και σίγουρα αγωνιστικά έχει μεγάλη σημασία ο Ολυμπιακός να τα κερδίσει και τα τρία αυτά παιχνίδια και ιδίως τον τελικό του Κυπέλλου, που θα σημάνει και το δεύτερο νταμπλ στη σειρά για τους Πειραιώτες.

Ο διαφορετικός Μαρτίνς των play offs

Θα πρέπει εκτός από τους παίκτες να σταθούμε και στον κόουτς Πέδρο Μαρτίνς. Σε ποιο σκέλος; Μα φυσικά στο πόσο πολύ… ψάχνεται με τους σχηματισμούς και τα πρόσωπα μέσα από τα play offs βλέποντάς τα και ως μία ευκαιρία να τσεκάρει παίκτες αλλά και να δει ποιος σχηματισμός βοηθάει περισσότερο τον Ολυμπιακό. Ένα στοιχεία είναι πως στα τέσσερα τελευταία ματς στα play offs ξεκίνησε με διαφορετικά σχήματα. Με Αστέρα εντός έδρας έπαιξε 4-4-2, με τον Άρη 4-2-3-1, με την ΑΕΚ με τριάδα πίσω και με τον Αστέρα στην Τρίπολη 4-3-3. Είναι αναμφίβολα η πρώτη χρονιά που ο Μαρτίνς έχει δοκιμάσει τα περισσότερα δυνατά σχήματα στους ερυθρόλευκους.
Συγκεκριμένα: με τον Αστέρα στο 1-0 στο Καραϊσκάκη είχε και αλλαγή σχήματος αλλά και διαφοροποιήσεις σε πρόσωπα με το 4-4-2. Με Κρίστινσον κάτω από τα δοκάρια, άμυνα με Σεμέδο, Αβραάμ Παπαδόπουλο, Ρέαμπτσιουκ και Λαλά, κέντρο με Καμαρά, Τιάγκο Σίλβα και άκρα με Βαλμπουενά και Βρουσάι και δίδυμο μπροστά με Χασάν και Κάιπερς. Ήταν και το πρώτο ματς πρωταθλήματος του Κρίστινσον.
Στο 1-1 με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη είχε το 4-2-3-1 όπου ο Εμβιλά ήταν ο δεύτερος στόπερ με τον Σεμέδο και οι Ντρέγκερ και Ρέπτσιουκ στα άκρα (τέρμα ο Τζολάκης). Τιάγκο Σίλβα και Σουρλής τα δύο αμυντικά χαφ, μπροστά τους ο Βαλμπουενά με τους Βρουσάι-Ραντζέλοβιτς στα άκρα και τον Κάιπερς στην κορυφή της επίθεσης.
Στο 2-0 με την ΑΕΚ παρότι ο Πέδρο Μαρτίνς είχε δοκιμάσει σχηματισμό με τετράδα στην άμυνα, τελικά επέλεξε το 3-4-3 για τον Ολυμπιακό. Ο Κρίστινσον ξεκίνησε στην εστία, οι Χολέμπας, Παπασταθόπουλος και Σεμέδο στο κέντρο της άμυνας, με τον Ρέαμπτσιουκ στην αριστερή πλευρά και τον Ανδρούτσο στη δεξιά. Στον άξονα ξεκίνησε ο Μπουχαλάκης με τον Τιάγκο Σίλβα και ενώ η τριάδα στην επίθεση αποτελούνταν από τους Φορτούνη και Μασούρα στα άκρα και τον Χασάν στην κορυφή, με τον Ελ Αραμπί να μένει στον πάγκο.
Επίσης στο 0-0 στην Τρίπολη είχε το 4-3-3 για τον Ολυμπιακό. Ο Τζολάκης βρέθηκε κάτω από τα γκολπόστ. Ο Ανδρούτσος ήταν ο δεξιός μπακ, ο Χολέμπας ο αριστερός, ενώ στο κέντρο των μετόπισθεν αγωνίστηκαν οι Καλογερόπουλος και Παπασταθόπουλος. Η τριάδα της μεσαίας γραμμής απαρτίστηκε από Σουρλή, Καμαρά και Μπουχαλάκη και η τριάδα της επίθεσης από Μπρούμα (δεξιά), Βρουσάι (αριστερά) και Χασάν (κορυφή).

Η μεγάλη αξία της στήριξης της εικονικής εξέδρας

Πρόσφατα η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού προσέθεσε ένα ακόμα ευρωπαϊκό τρόπαιο στο… παλμαρέ της. Μία ομάδα μόνο με Ελληνίδες και σε μία χρονιά με δύσκολες συνθήκες, με την αδυναμία να προπονείται όπως θα ήθελε η ομάδα και φυσικά χωρίς δικό της κολυμβητήριο. Για αυτά τα κορίτσια και γενικότερα για όλες τις ομάδες του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού ο κόσμος των Πειραιωτών πλησιάζει στο να εξαντλήσει τα εισιτήρια της εικονικής κερκίδας της φιέστας. Αυτά τα χρήματα είναι πολύ σημαντικά διότι θα πάνε για τμήματα που δουλεύουν πολύ, προσπαθούν και φέρνουν τίτλους και διακρίσεις εντός και εκτός των συνόρων. Ο κόσμος του Ολυμπιακού με αυτή την κίνηση δεν στηρίζει μόνο την ποδοσφαιρική ομάδα αλλά στέκεται δίπλα στα τμήματα του Ερασιτέχνη σε μία χρονιά πανδημίας με σημαντικές και μεγάλες οικονομικές απώλειες για όλες τις ομάδες.
Πηγή:gazzetta.gr