Δήλωση Πούτιν για την κρίση στην Μέση Ανατολή

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, του κρατικού οργάνου με την υψηλότερη ίσως επιρροή στις συλλογικές αποφάσεις της ρωσικής ηγεσίας, ο προεδρεύων σε αυτό Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους συνομιλητές του να τοποθετηθούν σχετικά με το πώς διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Και δίνοντας τον τόνο για το πώς προσεγγίζει η Ρωσία τις εξελίξεις σημείωσε ότι «εννοώ τη σύγκρουση Παλαιστινίων-Ισραηλινών, που οξύνθηκε και συμβαίνει σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορά μας και ευθέως θίγει τα συμφέροντα ασφάλειάς μας».

Η ομολογουμένως εντυπωσιακή αυτή διατύπωση δείχνει εν πολλοίς και τον τρόπο σκέψης του Κρεμλίνου μετά την απόφασή του να ανταποκριθεί στην έκκληση της κυβέρνησης της Συρίας και να της παράσχει στρατιωτική υποστήριξη, δηλαδή από το 2015 και εντεύθεν.

Η Ρωσία και οι εξελίξεις

Ρωσικοί διπλωματικοί κύκλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γιατί ανταποκρίθηκαν στην πρότασή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ οι εταίροι του «μεσανατολικού κουαρτέτου» (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) και θα συζητήσουν αργότερα σήμερα την όξυνση της κατάστασης μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΞ Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Η εκπρόσωπός του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, μέλος του κουαρτέτου διεθνών μεσολαβητών για τη μεσανατολική διευθέτηση, «συνεχίζει να επιδιώκει μια συνολική και σταθερή διευθέτηση, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ», τα οποία «προβλέπουν τη δημιουργία δύο κρατών, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, τα οποία θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια».

newsit.gr