Έξι νέοι Έλληνες ομογενείς επιστήμονες βραβεύονται το 2021 από το Ίδρυμα Μποδοσάκη για το ερευνητικό έργο τους

 

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ανακοίνωσε τους έξι επιστήμονες που βραβεύονται στο πλαίσιο του θεσμού των Επιστημονικών Βραβείων για το 2021, ως αναγνώριση του έργου τους. Τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη απονέμονται από το 1993, κάθε δύο έτη, σε Έλληνες και Ελληνίδες ηλικίας έως 40 ετών, που διαπρέπουν στον χώρο της επιστήμης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι έξι βραβευόμενοι για το 2021 διακρίθηκαν για την εξαιρετική τους συμβολή στους ακόλουθους επιστημονικούς τομείς: στις Βασικές Επιστήμες, στις Βιοεπιστήμες, στις Εφαρμοσμένες Επιστήμες/Τεχνολογία και στις Κοινωνικές Επιστήμες. Η τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων Μποδοσάκη αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί το τέλος του έτους.

Αναλυτικότερα:

Τομέας Βιοεπιστημών: Κλάδος Βιοιατρικών Επιστημών

Το βραβείο απονέμεται από κοινού στους:

  • Χρήστο Κυρατσού, Αντιπρόεδρο Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων στην αμερικανική εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals Inc., για τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση ιογενών ασθενειών όπως ο Έμπολα και ο SARS-COV-2 με νέες ισχυρές θεραπείες, στις οποίες συγκαταλέγεται και ένα κοκτέιλ αντισωμάτων για τη θεραπεία των πρώτων σταδίων της μόλυνσης με τον κορονοϊό SARS-COV-2.
  • Θαλή Παπαγιαννακόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, για το επιστημονικό έργο του στον τομέα της μηχανικής του γονιδιώματος του καρκίνου και του μεταβολισμού του. Η προσέγγισή του γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στη βιολογία του καρκίνου και την ανοσολογία.

Τομέας Βασικών Επιστημών: Κλάδος Μαθηματικών

Το βραβείο απονέμεται από κοινού στους:

  • Στέφανο Αρετάκη, Επίκουρο Καθηγητή στα Θεωρητικά Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, για το έργο του στον κλάδο των Καθαρών Μαθηματικών και την επιρροή του στην περιοχή της Θεωρίας της Σχετικότητας. Σε μια σειρά πρωτοποριακών εργασιών, ο Στ. Αρετάκης απέδειξε μαθηματικά την ύπαρξη μιας νέας αστάθειας των λεγόμενων «ακραίων» Μελανών Οπών, η οποία ονομάστηκε «αστάθεια Αρετάκη» και πλέον αποτελεί αντικείμενο μελετών στη Φυσική.
  • Θεμιστοκλή Σαψή, Αναπληρωτή Καθηγητή Μηχανολογίας και Επιστήμης των Ωκεανών στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ινστιτούτο για Δεδομένα, Συστήματα και Κοινωνία, Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης και Μηχανικής, για το έργο του στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και συγκεκριμένα στη μελέτη ποσοτικών χαρακτηριστικών αβεβαιότητας για μη γραμμικά δυναμικά συστήματα. Το έργο του επιτρέπει τη βαθιά κατανόηση των φυσικών φαινομένων, όπως τα ακραία φαινόμενα στους ωκεανούς, τα οποία προσεγγίζει με αυστηρή μαθηματική μεθοδολογία. Είναι ως εκ τούτου εξαιρετικά χρήσιμο για την ανάλυση και πρόβλεψη φυσικών ωκεανίων φαινομένων και για τον σχεδιασμό και την ασφάλεια ποικίλων μηχανικών συστημάτων.

Τομέας Κοινωνικών Επιστημών: Κλάδος Οικονομικής Επιστήμης, Πολιτικής Επιστήμης και Νομικής Επιστήμης

Το βραβείο απονέμεται στη Μυρτώ Καλουπτσίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο Τμήμα Οικονομικών, για την καινοτόμο έρευνά της στην εφαρμοσμένη μικροοικονομία και τη μελέτη της στη διασταύρωση Βιομηχανικής Οργάνωσης και Διεθνούς Εμπορίου.

Τομέας Εφαρμοσμένων Επιστημών/Τεχνολογίας: Κλάδος Εναλλακτικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Τεχνολογίες Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα, Αποδοτικής Χρήσης και Διατήρησης Ενέργειας

Το βραβείο απονέμεται στον Αντώνιο Παπαβασιλείου, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν (UCLouvain), κάτοχο της Έδρας ENGIE και μέλος του Κέντρου Επιχειρησιακής Έρευνας και Οικονομετρίας (CORE) του Louvain Institute of Data Analysis and Modeling στο UCLouvain, για τη συνεισφορά του στην ορθολογική χρήση των ενεργειακών πόρων και την υψηλής κλίμακας διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη Δ. Σ. Βλαστός δήλωσε: «Μέσα σ’ ένα έτος κατά το οποίο η διεθνής επιστημονική κοινότητα έλαμψε με τις εκπληκτικές επιδόσεις της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η απονομή των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη φέρνει στο προσκήνιο το εξαιρετικό έργο νέων Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν διεθνώς. Οι κ.κ. Στ. Αρετάκης, Μ. Καλουπτσίδη, Χρ. Κυρατσούς, Α. Παπαβασιλείου, Θ. Παπαγιαννακόπουλος, Θ. Σαψής καινοτομούν, διαπρέπουν, αναγνωρίζονται διεθνώς και συνεισφέρουν στην εξέλιξη της γνώσης σε καίριους επιστημονικούς κλάδους.»

Τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο και έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα το έργο 51 Ελλήνων και Ελληνίδων επιστημόνων, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην επιστημονική έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο.