Για να βγει από τον πολύχρονο αγωνιστικό «λήθαργο» η Ομογένεια

ΣΧΟΛΙΟ:

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τούτη η ηλεκτρονική εφημερίδα, η δική σας panhellenicpost.com, πλησιάζει τα δέκα χρόνια δημοσιογραφικής ζωής. Από την πρώτη μέρα της εκδόσεώς της, το Φεβρουάριο του 2012, τάχθηκε αυτοβούλως στην υπηρεσία του Απόδημου Ελληνισμού. Αυτό που ο υποφαινόμενος από το 1974 είχε μάθει να κάνει, όταν το πρώτο ήλθε σε επαφή στην Νέα Υόρκη με τον «Εθνικό Κήρυκα» του Μπάμπη Μαρκέτου, τότε.

Έκτοτε θητεύσαμε διαδοχικά στις στήλες των ομογενειακών ημερήσιων εφημερίδων της  Νέας Υόρκης, «η Πρωινή» (1983-1993) και «Εθνικός Κήρυξ» (1993-2007), της Φανής Πεταλλίδου και Αντώνη Διαματάρη αντιστοίχως, και, στη συνέχεια,  σε ομογενειακές εκπομπές της ERT World μέχρι το 2012, οπότε και εκδώσαμε την panhellenicpost.com.

Το μικρό αυτό βιογραφικό σημείωμα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να εξηγήσουμε την εμμονή μας σε θέματα ομογενειακού ενδιαφέροντος και, ιδιαίτερα, να επισημαίνουμε δυσλειτουργίες είτε του ελληνικού κράτους είτε ενίοτε και της ίδιας της ομογένειας, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια στις σχέσεις Αποδήμων-Μητροπολιτικού Κέντρου, ώστε να ενδυναμωθεί και να ανυψωθεί ο Ελληνισμός του εξωτερικού (σ.σ. και όχι η «διασπορά») και συνακόλουθα να ισχυροποιηθεί ο Οικουμενικός Ελληνισμός.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε επιλέξει την οδό της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας. Όχι κατ΄ ανάγκη της αντικειμενικής. Της ανεξάρτητης. Γράφουμε την μία και την άλλη πλευρά του θέματος.  Και, ξεχωριστά, διατυπώνουμε την δική μας επί του θέματος άποψη. Το κάνουμε αυτό γιατί το θεωρούμε «έντιμη δημοσιογραφία». Και γιατί αυτό μας έμαθε ο δάσκαλός μας, ο Μπάμπης Μαρκέτος.

Αυτή η δημοσιογραφία δεν είναι εύκολη. Ούτε δημοφιλής στους διαδρόμους της εξουσίας. Κατά συνέπεια, δεν είναι ούτε και εμπορικά επικερδής.  Είναι, όμως, η μόνη που σου εξασφαλίζει «ήσυχο ύπνο» και μια εσωτερική ικανοποίηση πως πράττεις το καθήκον σου, όπως εσύ τουλάχιστον το αντιλαμβάνεσαι.

Με αυτή τη λογική αρθρογραφούμε, με επίγνωση του ότι ενίοτε δυσαρεστούμε και φίλους μας στο ένα και το άλλο κόμμα εξουσίας, στην μία και την άλλη ομογενειακή οργάνωση.  Αυτό αναπόφευκτα συμβαίνει όταν δεν κρίνεις πρόσωπα, αλλά πολιτικές. Όταν δεν χαϊδεύεις αυτιά, αλλά στηλιτεύεις πρακτικές. Όταν δεν  ωραιολογείς, αλλά επιχειρηματολογείς. Όταν δεν συγκαλύπτεις αλλά αντίθετα αποκαλύπτεις «χωρίς φόβο και δίχως πάθος».

Κάποιος θα αναρωτηθεί ίσως: Και γιατί να αναλίσκεται κανείς σε μια μη προσοδοφόρο «ιστοσελίδα», όταν, μάλιστα, αυτό αποτελεί επιλογή, έστω και ακούσια; Δεν πρέπει να υπάρχει κάποιο «κέρδος» που θα εξηγεί την επιμονή;

Καθ΄ ά μας αφορά, η τακτική αυτή ανταμείβεται στην συνείδηση των αναγνωστών μας. Αυτό είναι το «κέρδος» μας. Και αυτό προκύπτει, όπως έχουμε ξαναγράψει από την ανταπόκριση των αναγνωστών μας στα δημοσιεύματά μας.  Όπως στο επισυναπτόμενο μήνυμα του Σωτήρη Δελή, από τη Σουηδία, που πήρε θέση στο άρθρο μας «Χριστός Ανέστη, ώρα να αναστηθεί και η Οργανωτική δομή της Ομογένειας».

Γράφει ο ομογενής πολιτικός: <<Δυστυχώς τα γραφόμενα στο άρθρο της Panhellenic Post είναι σχεδόν legio σε πολλές ελληνικές κοινότητες της Ομογένειας σήμερα.

Έχει με άλλα λόγια αναπτυχθεί ένα παράξενο ”παλαιστινιακό μοντέλο” όπου οι διοικήσεις των συλλόγων στην ομογένεια ”κυβερνούνται” από πολιτικούς σατράπες χωρίς εκλογές αλλά και με νοθείες σε εκλογικά αποτελέσματα όταν αυτές γίνονται….

Η αλλαγή των εσωτερικών κανονισμών στις ομογενειακές οργανώσεις σε μια μοντέρνα βάση που μεταξύ άλλων θα απαιτεί κάθε χρόνο εκλογές των οποίων το αποτέλεσμα θα κρίνει την διοίκηση όπως και η ενεργός συμμετοχή της Ομογένειας είναι πλέον αναγκαία για να αποκλειστούν οι κατά τόπους ”δικτάτορες” της ομογένειας.

Με αλλά λόγια εάν το Καταστατικό δεν τηρείται τότε η οργάνωση αυτομάτως ΑΥΤΟΔΙΑΛΥΕΤΑΙ!

Το άρθρο της Panhellenic Post δείχνει μια πραγματικότητα ανάξια της δημοκρατίας. Η αναφορά του άρθρου στην ΠαΔΕΕ και στην εσωτερική της κατάσταση με ανησυχεί σοβαρά για το μέλλον της οργάνωσης.>>

Το σχόλιο αυτό, που αναρτήθηκε από τον κ. Δελή στο Facebook κάτω από το δημοσίευμα της Panhellenicpost.com, δέχθηκε πολλά “like” ένα εκ των οποίο ανήκει στην Evanthia Booras, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Πολιτείας του Νιου Χάμσαϊρ. Εχεί και αυτή η επισήμανση την αξία της εμμέσως και για εμάς…

Ωστόσο, το γεγονός της ανάγκης να πνεύσει ένας νέος άνεμος δημοκρατικής δημιουργίας στις ομογενειακές οργανώσεις, είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης. Αλλά και  επείγουσα προτεραιότητα, προκειμένου να βγεί από τον πολύχρονο αγωνιστικό «λήθαργο» η Ομογένεια.  Και αυτό μπορεί να συμβεί με Καταστατικές διαδικασίες και ελεύθερες εκλογές στον χρόνο που αυτές προβλέπονται. Και με άμεσες εκλογές, όπου για όποιους λόγους  αυτές έχουν καθυστερήσει ή και αναβληθεί.

Διαφορετικά, το «τοπίο στην ομίχλη» που επικρατεί σήμερα σε ορισμένες οργανώσεις λόγω εσωτερικών διοικητικών διενέξεων και της ιδιοσυγκρασίας κάποιων Προέδρων  να αναβάλλουν προσχηματικά τις εκλογές, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον περεταίρω μαρασμό έως και αφανισμό των οργανώσεων αυτών. Με γενικότερο αποτέλεσμα το θάμπωμα της ελληνικής ταυτότητας, τη χαλάρωση του συνδετικού κρίκου των Αποδήμων με την πατρίδα, αλλά και την αποδυνάμωση της ίδιας της Ομογένειας και της επιρροής της στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Και αυτό, τούτη η δεκάχρονη προσπάθεια της Panhellenicpost.com θα είναι ιδιαίτερα δυστυχής εάν το βιώσει. «Οι ομογενείς», όπως έλεγε ο Μπάμπης Μαρκέτος, «την Ελλάδα την αισθανόμαστε πάρα πολύ κοντά μας, την λατρεύουμε κατά τρόπο υπερούσιο, στην οποία οφείλουμε τα πάντα και της οποίας είμεθα τέκνα, για να τις ανήκουμε όπου κι αν βρισκόμαστε, όσο δύσκολες και εάν είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αντιμετωπίζουμε το ένα και το άλλο πρόβλημα».

Αυτήν την αποστολή οφείλουν να φυλάξουν ως «κόρη οφθαλμού» τόσο οι ομογενειακοί παράγοντες όσο και οι Έλληνες πολιτικοί.