Αναγκαία η σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας

Φωτο: Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης (δεξιά) είναι νομικός και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και ο Γιάννης Τριπιδάκης (αριστερά) νομικός. Φώτο: Supplied 

 

Βασίλης Παπαστεργιάδης *, Γιάννης Τριπιδάκης **

H έλλειψη διμερούς συμβάσεως αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας – Αυστραλίας αποτελεί εμπόδιο στις επενδύσεις Ελληνοαυστραλών επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1897 και είναι ένας από τους πιο δραστήριους ομογενειακούς οργανισμούς στην Αυστραλία. Οπως είναι γνωστό, στην Αυστραλία πλέον ζουν πάνω από 500.000 άτομα ελληνικής καταγωγής – αρχικοί μετανάστες, δεύτερης, τρίτης, ακόμη και τέταρτης γενεάς τέκνα, εγγόνια και δισέγγονά τους αλλά και πρόσφατοι νεομετανάστες από τα έτη της πρόσφατης κρίσης. Ειδικά η Μελβούρνη θεωρείται η «τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη στον κόσμο».

Στην Αυστραλία του 2021, στη χώρα που αποτελεί διεθνώς παράδειγμα αρμονικής πολυπολιτισμικότητας, η ελληνική ομογένεια δραστηριοποιείται κοινωνικά και οικονομικά με επιτυχία. Προσπαθούμε συνεχώς με οργανωμένη και πολυδιάστατη δραστηριότητα να κρατηθούν ζωντανά τα χαρακτηριστικά μας ως έθνους (θρησκεία, πολιτισμός, γλώσσα, έθιμα κ.λπ.). Περαιτέρω θεωρούμε και ελπίζουμε ότι αν αυξηθούν και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών μας, θα υπάρξει αμοιβαίο όφελος.

Ηδη επιτυχημένοι Αυστραλοί επαγγελματίες προσβλέπουν στη δημιουργία επιχειρήσεων και αύξηση των εμπορικών/οικονομικών σχέσεων με τον ελλαδικό χώρο. Δυστυχώς, αποφασιστικό εμπόδιο στα πιο πάνω είναι η έλλειψη διμερούς συμβάσεως αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας – Αυστραλίας. Παρ’ ότι τέτοιες συμβάσεις ισχύουν με πολλές χώρες και βέβαια με όλες αυτές που διαθέτουν έντονο ελληνικό μεταναστευτικό στοιχείο (ΗΠΑ, Καναδάς, Νότια Αφρική κ.λπ.), με την Αυστραλία δεν υπάρχει.

Με την υπ’ αριθμόν Α 1.070 του 2020 απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΦΕΚ Β 1267/9-4-2020) σχετικά με τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, προβλέπεται ότι κάθε φορολογούμενος που ζει στο εξωτερικό θα πρέπει να επιβεβαιώσει και τη χώρα στην οποία φορολογείται, όπως αυτή είναι «καταχωρημένη στα στοιχεία Μητρώου/φυσικού προσώπου, καθώς χρησιμοποιείται για σκοπούς ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών».

Επιπρόσθετα προβλέπεται ότι θα πρέπει «να συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία τον αριθμό που χρησιμοποιεί στη φορολογική αρχή της χώρας φορολογικής κατοικίας ως φορολογικό Μητρώο (αντίστοιχο ΑΦΜ) και την πλήρη διεύθυνση κατοικίας του στην αλλοδαπή με λατινικούς χαρακτήρες στα αντίστοιχα πεδία…». Σε περίπτωση που δεν καταθέσουν τα στοιχεία αυτά, δεν θα μπορέσει να υποβληθεί σωστά η φορολογική τους δήλωση στην Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι αν υπογραφεί η σύμβαση θα αντιμετωπιστούν και θα επιλυθούν θέματα διπλής φορολόγησης, πηγής του εισοδήματος, φορολογικής κατοικίας, κατανομής εσόδων, οικονομικών διακινήσεων και γενικά θα δημιουργηθεί σταθερότητα και ασφάλεια στις διμερείς οικονομικές συναλλαγές σε μακροπρόθεσμη βάση. Ετσι θα μπορέσουν να γίνουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα σταθερές και ελκυστικές.

Η Κοινότητά μας έχει θέσει το θέμα αυτό σε πολλούς Ελληνες πολιτικούς που έχουν επισκεφθεί την Αυστραλία, χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης, η επιστολή που είχε απευθύνει η Κοινότητά μας παλιότερα σχετικά με το θέμα αυτό στο υπουργείο Οικονομικών, παραμένει αναπάντητη.

Ελπίζουμε και προσβλέπουμε οι αρμόδιες οικονομικές και διπλωματικές υπηρεσίες να συνέλθουν με αυτές της Αυστραλίας, ώστε να διαπραγματευτούν και να καταρτίσουν την πολυαναμενόμενη διμερή σύμβαση.

*To ανωτέρω άρθρο δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στην Ελλάδα / Neoskosmos.com