Τελικές αποφάσεις για το συνταξιοδοτικό των βορειοηπειρωτών το Σεπτέμβρη

Τη δέσμευση ότι το ζήτημα του συναταξιοδοτικού των βορειοηπειρωτών αυτό θα εξετασθεί μετά τον Σεπτέμβρη και θα υπάρξει συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών που θα καθορίσει και τις τελικές αποφάσεις ανέλαβε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης  κατ’α τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραγκούνη φια το εν λόγω ζήτημα των Βορειοηπειρωτών ομογενών.

Όπως είναι γνωστό και το οποίο τόνισε ο κος Καραγκούνης προς τον υπουργό σύμφωνα με τον ν. 4387/2016 άρθρο 7 (Νόμος Κατρούγκαλου), που διατηρήθηκε σε ισχύ με τον ν. 4670/2020, οι Βορειοηπειρώτες ομογενείς για να λάβουν την πλήρη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ ή αναλογικά μειωμένη, με τα λιγότερα χρόνια ασφάλισης και με έναρξη τη δεκαπενταετία πρέπει να έχουν νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα 40 έτη, αλλιώς η σύνταξη μειώνεται αναλογικά σε ποσοστό 1/40 για κάθε υπολειπόμενο έτος, μεταξύ των δεκαπέντε και του προβλεπόμενου έτους συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, οπότε και θα καταβληθεί η σύνταξη. Όμως είναι αδύνατο να επιτευχθεί το όριο νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα των 40 ετών, αφού σε κάθε περίπτωση οι Βορειοηπειρώτες ήταν εφικτό να έρθουν στην Ελλάδα, από το 1991 και μετά,  επομένως προ τριακονταετίας. Η σύνδεση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με την διάρκεια διαμονής στην χώρα θέτει τους Βορειοηπειρώτες στο περιθώριο ως Έλληνες πολίτες πλέον, καταφέρνοντας μία πληγή όχι μόνο στα οικονομικά τους αλλά και στην αξιοπρέπειά τους.

Ο κ. Χατζηδάκης, άριστος γνώστης του προβλήματος, επανέλαβε προς τον κ. Καραγκούνη την ευαισθησία που έχει η Κυβέρνηση για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα που άλλωστε έχει τοποθετηθεί και ο Πρωθυπουργός. Το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί μετά τον Σεπτέμβρη και θα υπάρξει συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών που θα καθορίσει και τις τελικές αποφάσεις.

Ο κύριος Καραγκούνης αφού επεσήμανε το δίκαιο του αιτήματος ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη θετική του βούληση και προσέγγιση ώστε να υπάρξει επιτέλους η απόφαση που θα δικαιώνει τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες.