Κινητοποιήσεις με συνθήματα και πανό κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Στην Αθήνα, το κέντρο ήταν απροσπέλαστο από τις 10 το πρωί όταν και ξεκίνησε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενώ μία ώρα αργότερα ακολούθησαν και οι πορείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από την πλατεία Κλαυθμώνος. Πανό και συνθήματα όπως “κάτω τα χέρια από το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις και την απεργία”, “STOP στον Χατζηδάκη, απολύστε τον Μητσοτάκη”, “το 8ωρο δεν είναι για παζάρια και διάλογο” κυριάρχησαν. Το “παρών” έδωσαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Δυναμική ήταν η συγκέντρωση και η πορεία του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της απεργίας ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά του εργασιακού νομοσχεδίου.

 

 

Κουτσούμπας: Εργαζόμενοι και νεολαία μπορούν να αχρηστέψουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

«Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ – “Κάτω τα χέρια από το 8ωρο”
Ακολούθησαν συγκεντρώσεις και πορείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 11 π.μ. από την πλατεία Κλαυθμώνος. Οι διαδηλωτές συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, εκφράζοντας όπως έχει επισημάνει η ΓΣΕΕ «τη διαμαρτυρία του κόσμου της εργασίας».

Ορισμένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν “κάτω τα χέρια από το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την απεργία” ή “STOP στο Χατζηδάκη, απολύστε τον Μητσοτάκη” και “κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό”.

Τσίπρας: Ο κόσμος της εργασίας θα δώσει ρεπό διαρκείας στον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του

Το “παρών” στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, στο κέντρο της Αθήνας, έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “πολύ σύντομα ο κόσμος της εργασίας θα δώσει ρεπό διαρκείας στον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του”.

“Για χάρη μιας μικρής ελίτ επιχειρηματιών, ως επί το πλείστον φίλων του κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τις δυνάμεις, τον κόσμο της εργασίας. Νομοθετεί περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό και να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό. Πολύ σύντομα όμως ο κόσμος της εργασίας θα δώσει ρεπό διαρκείας στον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας για να συμπληρώσει: “Και μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις εργασιακού μεσαίωνα και να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά κοινωνικής συνοχής και τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας”.

Γεννηματά: Είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση και το εργασιακό νομοσχέδιο που μας γυρίζει σε άλλες εποχέςΣτις απεργιακές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας παρέστη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Η κα Γεννηματά από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος έκανε την εξής δήλωση:

“Το Κίνημα Αλλαγής, μαζί με τον κόσμο της εργασίας, είμαστε απέναντι στην Κυβέρνηση της ΝΔ που με το εργασιακό νομοσχέδιο μας γυρίζει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων, της εργοδοτικής ασυδοσίας και του αυταρχισμού. Εμείς ανοίγουμε έναν νέο δρόμο, το δρόμο της νέας αλλαγής με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο”.

Βαρουφάκης: Να ενισχύσουμε τους εργαζόμενους στην προσπάθειά τους να θανατώσουν το νομοσχέδιο-ζόμπι του κ. ΧατζηδάκηΣτις απεργιακές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, συμμετείχε το ΜέΡΑ25, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να χαρακτηρίζει ως “ζόμπι” το εργασιακό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε σε δήλωσή του ότι “είμαστε εδώ ως ΜέΡΑ25 για να στηρίξουμε τα κινήματα, να ενισχύσουμε τους εργαζόμενους, στην προσπάθειά τους να θανατώσουν το νομοσχέδιο-ζόμπι του κ. Χατζηδάκη”.

Όπως είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, “δεν είμαστε εδώ για να ζητήσουμε ανάθεση εντολής από τα κινήματα, από τους εργαζόμενους, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κυρίτσης. Η ανάθεση είναι ανάθεμα για τα κινήματα και για το λαό, όπως πολύ πικρά μάθαμε το 2015”.

ΓΣΕΕ: Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας“Η συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο”, επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωση για τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας πως “συνεπείς στην ιστορία και τους αγώνες μας, όχι μόνο διαμαρτυρόμαστε για την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, όχι μόνο εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας στις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου που μετατρέπουν τη χώρα σε ζώνη ευέλικτης και φθηνής εργασίας, αλλά προτάσσουμε και το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο”. Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι “τις επόμενες ημέρες συνεδριάζουν τα συλλογικά μας όργανα και κλιμακώνουμε την αντίδραση μας”.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:

“Η ΓΣΕΕ πραγματοποίησε σήμερα 24ωρη Γενική Απεργία, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος και ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Η συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, νέους και νέες, να ενώνουν για ακόμη μία φορά τη φωνή διαμαρτυρίας τους απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση. Συνεπείς στην ιστορία και τους αγώνες μας, όχι μόνο διαμαρτυρόμαστε για την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, όχι μόνο εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας στις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου που μετατρέπουν τη χώρα σε ζώνη ευέλικτης και φθηνής εργασίας, αλλά προτάσσουμε και το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο. Διεκδικούμε και απαιτούμε αύξηση του κατώτατου μισθού, οικονομική ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη. Οι εργαζόμενες, oι εργαζόμενοι, απαιτούμε σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλειά μας. Τις επόμενες ημέρες συνεδριάζουν τα συλλογικά μας όργανα και κλιμακώνουμε την αντίδραση μας”.

ΑΔΕΔΥ: Μεγαλειώδης η συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή απεργία και στα συλλαλητήρια

“Το αντεργατικό νομοσχέδιο δεν θα περάσει” επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν μαζική και οι αγώνες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα “με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, έτσι ώστε κι αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά”.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:

“Με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία και στα συλλαλητήρια απάντησαν σήμερα οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της Νέα Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη για τα εργασιακά.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απαίτησαν να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το Σ.ΕΠ.Ε. και φαλκιδεύει το δικαίωμά μας στην απεργία, καταργώντας τον Ν1264/82.

Οι αγώνες των εργαζομένων θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, έτσι ώστε κι αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα βροντοφωνάξαμε και διεκδικούμε:

-> ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ

-> ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

-> ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Σ.ΕΠ.Ε.

-> ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Το αντεργατικό νομοσχέδιο δεν θα περάσει!”.

“Χειρόφρενο” στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σημειώνεται ότι λόγω της 24ωρης απεργίας, ακινητοποιημένα θα είναι όλη μέρα σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δηλαδή το Μετρό, ο ηλεκτρικός, το τραμ και τα τρόλεϊ. Από την άλλη, τα λεωφορεία θα κινηθούν 9 το πρωί με 9 το βράδυ. Επίσης ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν σήμερα οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού.

Λόγω της απεργίας, των κλειστών δρόμων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και του ότι οι περισσότεροι πήραν τα οχήματά τους για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν στις μετακινήσεις τους, η κίνηση ήταν πολύ αυξημένη.

Θεσσαλονίκη: Υπό καταρρακτώδη βροχή ολοκληρώθηκαν οι πορείες

Ολοκληρώθηκαν υπό καταρρακτώδη βροχή οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, που διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Μέλη σωματείων και οργανώσεων, εκπαιδευτικοί, διανομείς, διαδηλωτές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, στο πλαίσιο της απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Όπως μεταδίδει το GRTimes, η πορεία που ξεκίνησε από την Καμάρα ολοκληρώθηκε στο Διοικητήριο, ενώ έπεφτε ισχυρή βροχή. Οι διαδηλωτές, αφού πρώτα φώναξαν συνθήματα μπροστά στην πύλη του ΥΜΑΘ, στη συνέχεια βρήκαν προσωρινό «καταφύγιο» κάτω από τα υπόστεγα, προκειμένου να προφυλαχθούν από τη βροχή.

Τα μόνα που συνέχισαν ήταν τα μπλοκ των φοιτητών, που διασχίζοντας την Αγίου Δημητρίου έφτασαν μέχρι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα μέλη των Σωματείων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησαν την πορεία τους προς το ΥΜΑΘ στην Ίωνος Δραγούμη, λόγω της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πορείας.

Νωρίτερα τα μέλη του ΠΑΜΕ πρόλαβαν και ολοκλήρωσαν τη δική τους πορεία στο ίδιο σημείο.

Θεσσαλονίκη: Με πανό και καπνογόνα η πορεία του ΠΑΜΕ

Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι η μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το εργασιακό νομοσχέδιο. Οι διαδηλωτές αρχικά συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου, όπου είχε στηθεί μικροφωνική. Κρατώντας πανό και πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν να μην εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις, κάνοντας λόγο για καταστρατήγηση του 8ωρου και των εργασιακών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το thesstoday.gr.

Στη συνέχεια, τα μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πυρσούς. Η πορεία πέρασε έξω από το Αμερικανικό Προξενείο και από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

 

 

«Σήμερα τα σωματεία της Θεσσαλονίκης, όπως και τα εργατικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα απεργούμε ενάντια στο νομοσχέδιο – “έκτρωμα” που προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλλει μια εργασιακή ζούγκλα. Να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σκλάβους προς όφελος των μεγαλοεργοδοτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών. Ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν ήρθε ξαφνικά μια μέρα», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος συνδικάτου οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Θανάσης Κουτσουράς.

Και συμπλήρωσε: «Η εργατική τάξη αυτής της χώρας δεν θα επιτρέψει αυτό το νομοσχέδιο να περάσει. Αυτό το νομοσχέδιο θα καταλήξει στα σκουπίδια. Οργανώνουμε την πάλη μας που δεν ξεκίνησε σήμερα. Εδώ και βδομάδες, εδώ και μήνες είμαστε στο δρόμο του αγώνα και συνεχίζουμε».

 

«Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο στην κυβέρνηση και στον υπουργό να αποσύρει τώρα αυτό το νομοσχέδιο – “έκτρωμα”. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το νομοσχέδιο ούτε να ψηφιστεί αλλά πολύ περισσότερο δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτό να εφαρμοστεί μέσα στους χώρους δουλειάς. Με αγώνες πολλών χρόνων κατακτήσαμε αυτά τα δικαιώματα και δεν θα τα δώσουμε πίσω για κανέναν. Ταυτόχρονα θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο στις κυβερνήσεις που εδώ και χρόνια προσπαθούν να χτυπήσουν τα εργασιακά δικαιώματα ότι η καρδιά των εργαζομένων είναι τα συνδικάτα. Δεν θα μας βάλουν στο χέρι», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδικάτου γάλακτος – τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας, Χάρης Κυριαζίδης.

 

Ιωάννινα: Ένταση και συμπλοκές στην απεργιακή συγκέντρωση – Χτύπησαν πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Ένταση επικράτησε στην απεργιακή κινητοποίηση, που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως αναφέρει το epiruspost.gr, η ένταση ξεκίνησε όταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων πρώην βουλευτές του κόμματος στον νομό Ιωαννίνων έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης θέλοντας να διαδηλώσουν σε ξεχωριστό μπλοκ.

Διαδηλωτές απαίτησαν να αποχωρήσουν οι πρώην βουλευτές και να αποσυρθεί το πανό. Ακολούθησε ένταση και διαπληκτισμοί, ενώ αρκετά χτυπήματα δέχθηκε ο πρώην βουλευτής Χρήστος Μαντάς, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Πηγή: enikos.gr