Συνεχής ενημέρωση: Ο Κρις Σπύρου παρουσίασε το βιβλίο του για το Ντέϊτον- Αναζήτηση Ειρήνης

Φωτογραφία: Τρίτος από αριστερά ο Κρις Σπύρου κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου, στη Σερβία.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Κρις Σπύρου παρουσίασε σήμερα το βιβλίο που έγραψε  (ημερολογιακή καταγραφή είναι περισσότερο) για το Ντέϊτον και τις διαπραγματεύσεις που έφεραν την Ειρήνη στη Σερβία και στις οποίες καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο ίδιος ο Κρις Σπύρου στο πλευρό του Μιλόσεβιτς ως ο στενότερός του Σύμβουλος και στις οποίες συμμετείχε της Σερβικής Αποστολής ως ο “Ο Ενδέκατος Σέρβος¨.

Τον μεσολαβητικό ρόλο του Ελληνοαμερικανού Πολιτικού Ηγέτη Χρήστου (Κρις) Σπύρου στη διευθέτηση της γιουγκοσλαβικής κρίσης, αλλά και το άγνωστο παρασκήνιο των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξήχθησαν τότε και κατέληξαν στην ειρήνευση στα Βαλκάνια,  περιγράφει στο εκδοθέν βιβλίο του ο Κρις Σπύρου.

Ο Κρις Σπύρου είχε αναλάβει ρόλο συνδέσμου με τη σερβική πλευρά και ειδικότερα με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς του οποίου υπήρξε έμπιστος σύμβουλος.

Για τον εποικοδομητικό ρόλο του Κρις Σπύρου στις συνομιλίες και τη συμβολή του στην επίτευξη της  στην επίτευξη της Ειρήνης, η αμερικανική εφημερίδα The Washingkton Post, με τίτλο  “A Peace of the Action” έγραψε το Νοέμβριο του 1995 “In this mix of thuggery and intriggue it is perhaps suprising to find two American civilians. Chris Spirou a long-time leader of the Democratic Party in New Hampshire. And Richard Perle, servinig as unofficial advisers to the  rival parties”.

Ομιλητές,

Ειδικότερα, στην κατάμεστη  αίθουσα του aero club στην οδό Uzun Mirkova στο Βελιγράδι,  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προώθηση του βιβλίου “Ο δρόμος προς το Ντέιτον – Σε αναζήτηση της ειρήνης” (Ημερολόγιο του ενδέκατου Σέρβου – Αληθινή ιστορία) του Chris Spirou (Chriw Spirou- Κρις Σπύρου), Αμερικανού πολιτικού ελληνικής καταγωγής, εξέχοντος μέλους του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και σύμβουλος της αντιπροσωπείας της  Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας  στο Ντέιτον, ο οποίος τήρησε ημερολόγιο κατά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις από τον Απρίλιο του 1994 έως την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας τον Νοέμβριο του 1995.

Στην αρχή του συνεδρίου, μίλησαν καθηγητής Δρ. Cedomir Antic, ο Πρέντραγκ Μάρκοβιτς και ο διπλωμάτης Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς, ο οποίος προέβη σε κριτική των κύριων θεμάτων του έργου, αλλά επίσης μίλησε για τη σημασία και τις συνέπειες της Συμφωνίας του Ντέιτον 26 χρόνια μετά την υπογραφή της.

Από αριστερά, Κρις Σπύρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το βιβλίο

Τίτλος του βιβλίου PUT U DEJTON U POTRAZI ZA MIROM και σε ελεύθερη μετάφραση (Google) Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ DAYTON ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ. Το βιβλίο είναι μία ημερολογιακή καταγραφή των διαπραγματεύσεων στο Ντέϊτον για την ειρήνη και του παρασκηνίου που εκτυλίχθηκε. Ο Κρις Σπύρου ήταν το μόνο μέλος της σερβικής Αποστολής που είχε από τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς το ελεύθερο να κρατά σημειώσεις και να λαμβάνει φωτογραφίες. Γι αυτό και το βιβλίο αποτελεί μοναδική αυθεντική μαρτυρία του τι ακριβώς και πως επιτεύχθηκε στο Ντέιτον του Οχάιο το 1995.

Συνέντευξη

Αναφορικά με το εκδοθέν βιβλίο ο κ. Κρις Σπύρου,  είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην panhellenicpost.com, παλαιότερα, τα ακόλουθα, πολλά από τα οποία  και επανέλαβε χθες κατά την τελετή παρουσίασης του βιβλίου του.

Κρις Σπύρου: <<Τώρα, μετά τα δικαστήρια και μετά όλη τη διαδικασία, αποφάσισα να δημοσιεύσω το ημερολόγιο που κρατούσα τότε, το 1995, επί ενάμιση χρόνο. Είναι η ιστορία της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας ,ό,τι είχε απομείνει τότε,  το οποίο περισσότερο είναι τα ντοκουμέντα γι αυτούς. Τα έγραψα τότε και δεν χρειάζεται να αμφισβητήσει κανείς την αυθεντικότητά τους. Θα τα δημοσιεύσω μαζί με φωτογραφίες της εποχής.

Όπως ξέρεις, σχεδόν όλοι όσοι ήταν στο Ντέιτον, από τη Βοσνία και τη Σερβία, καταλήξανε να τους κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου. Τους  μεν Σέρβους της Βοσνίας τους έχουν βρει ένοχους τα δικαστήρια. Οι κορυφαίοι ηγέτες που είχαν κατηγορηθεί έχουν αθωωθεί. Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς πέθανε στη φυλακή ως κατηγορούμενος. Τον είχα επισκεφθεί αρκετές φορές όταν ήταν στην Χάγη. Σίγουρα θα είχε αθωωθεί και αυτός. Υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ των Σέρβων ηγετών της Σερβίας  και των Σέρβων ηγετών της Βοσνίας.

Ολόκληρο αυτό είναι μία πάρα πολύ μεγάλη ιστορία και κράτησα ίσως και 2000 σελίδες μαγνητοφωνημένες. Για την Ευρώπη και για τη Σερβία ιδιαίτερα και ίσως και για τα Βαλκάνια, είναι το μεγαλύτερο  γεγονός που έγινε στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα και για να γυρίσουμε πίσω από εκεί όπου αρχίσαμε, αν δεις την δήλωση του προέδρου Κλίντον, μετά τη λήξη του πολέμου στις 21 Νοεμβρίου 1995, είπε ότι  σταματήσαμε το μεγαλύτερο πόλεμο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αργότερα ήρθαν άλλα γεγονότα πχ. Βομβαρδισμοί κλπ. άλλα αυτά ήταν γερμανική προσπάθεια  και δεν είχε σχέση με αυτό το βιβλίο μου που θα  αφορά αποκλειστικά το Ντέιτον –Θα το γράψω και αυτό στο μέλλον σε άλλο βιβλίο γιατί και σε αυτό είχα ανάμειξη με τον Μιλόσεβιτς μέχρι την τελευταία στιγμή… Θα σας αποκαλύψω και τον τίτλο του βιβλίου, θα ονομάζεται «ο Ενδέκατος Σέρβος» …

Γλώσσες

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σπύρου, το βιβλίο θα επανεκδοθεί αργότερα στα Αγγλικά και στα ελληνικά.