Πούτιν: Επιστρέφουν οι πρέσβεις-Μπάιντεν, Έκανα ο,τι ήλθα να κάνω

Οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα επιστρέψουν στις διπλωματικές τους θέσεις και θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνέντευξη τύπου μετά την ιστορική συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Γενέυη.

Το ερώτημα πότε θα συμβεί αυτό είναι «καθαρά τεχνικό», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι δυο ηγέτες παραχωρούν ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως «εποικοδομητική», ενώ είπε ότι ο Αμερικανός ομόλογος δεν τον προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο.

“Οι προϋποθέσεις πρέπει να είναι σωστές για μια τέτοια συνάντηση”, τόνισε.

Ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του ως «φονιά» εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι ο Μπάιντεν του είχε δώσει εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν. Παράλληλα χαρακτήρισε τον Μπάιντεν ως ένα εποικοδομητικό και ισορροπημένο, έμπειρο, συνομιλητή, όπως και ανέμενε ότι θα ήταν.

«Είναι καθόλα προφανές. Μαζί συζητούσαμε κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλο σχεδόν δύο ώρες. Δεν συμβαίνει με όλους τους ηγέτες να συζητάς έτσι αναλυτικά κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε και στο θέμα της Ουκρανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά “δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι να συζητήσουμε εκεί”.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πρόκειται να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την κυβερνοασφάλεια. «Και οι δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν ορισμένες υποχρεώσεις εκεί», είπε ο Πούτιν.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, οι δυο ηγέτες , υιοθέτησαν σήμερα μια κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου.

Στη διακήρυξη αυτή Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

Σχολίασε και το κίνημα διαμαρτυρίας «Black Lives Matter» στις Ηνωμένες Πολιτείες. “Κατανοούμε τον αμερικανικό λαό, δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε την πραγματοποίηση παρόμοιων διαδηλώσεων στη Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και για τις ταραχές που έλαβαν χώρα στο αμερικανικό Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, τον Ιανουάριο», είπε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρωτήθηκε και για τον Αλεξέι Ναβάλνι. Ο ίδιος είπε ότι επέστρεψε στη Ρωσία για να κρατηθεί, γνωρίζοντας ότι είχε παραβεί το νόμο, ενώ αρνήθηκε και πάλι να πει το όνομα του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης.

«Αυτός ο άνθρωπος ήξερε ότι παραβίαζε τον νόμο της Ρωσίας. Έχει καταδικαστεί δύο φορές », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Ο εν λόγω κύριος πήγε στο εξωτερικό για θεραπεία. Μόλις πήγε στο νοσοκομείο ανάρτησε τα βίντεό του στο Διαδίκτυο… Ήθελε συνειδητά να παραβιάσει το νόμο. Έκανε ακριβώς αυτό που ήθελε να κάνει. Λοιπόν, τι είδους συζήτηση μπορούμε να κάνουμε [για αυτόν]; ”

Μπάιντεν για συνάντηση με Πούτιν: Θετικός ο τόνος- Έκανα ό, τι ήρθα να κάνω

Μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες “μοιράζονται την ευθύνη για τη διαχείριση της σχέσης μεταξύ δύο ισχυρών και περήφανων χωρών, μια σχέση που πρέπει να είναι σταθερή και προβλέψιμη”.

“Είπα στον Πρόεδρο Πούτιν ότι η ατζέντα μου δεν είναι κατά της Ρωσίας. Είναι για τον αμερικανικό λαό”, είπε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη τύπου.

Πρόσθεσε ότι η ατζέντα του περιλαμβάνει την καταπολέμηση της πανδημίας την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, την αποκατάσταση σχέσεων σε όλο τον κόσμο με τους συμμάχους και την προστασία των Αμερικανών.

Παράλληλα εξήγησε γιατί πίστευε ότι ήταν σημαντικό να συναντηθεί με τον Πούτιν.

“Ήταν σημαντικό να συναντηθούμε αυτοπροσώπως, ώστε να μην υπάρχει λάθος ή ψευδείς δηλώσεις σχετικά με το τι ήθελα να επικοινωνήσω. Έκανα ό, τι ήρθα να κάνω”, είπε ο Μπάιντεν.

“Νούμερο ένα, να προσδιοριστούν οι τομείς που θα μπορούσαν οι δύο χώρες μας για να προωθήσουν το αμοιβαίο συμφέρον τους. Δύο, ξεκαθάρισα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παντήσουν σε ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντά μας ή εκείνα των συμμάχων μας. Και τρία, να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τις προτεραιότητες της χώρας μας και τις αξίες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Πρέπει να σας πω, το κλίμα ολόκληρης της συνάντησης, υποθέτω ότι ήταν συνολικά τέσσερις ώρες, ήταν καλό. Θετικό”, είπε για τη σημερινή συνάντηση. Σημείωσε ακόμη ότι δεν υπήρχαν «απειλές».

Ο Μπάιντεν επισήμανε ότι οι προσεχείς μήνες θα χρησιμεύσουν ως «δοκιμή» για το αν η σημερινή τους συζήτηση θα αποδειχθεί ότι φέρνει τα έθνη πιο κοντά στην πρόοδο.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά

Αναφερόμενος στα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ότι “θα είναι πάντα στο τραπέζι.”

Μάλιστα ο ίδιος “κατέστησε σαφές στον Πούτιν ότι θα συνεχίσει να μιλάει για περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι οι ενέργειες του Ρώσου ηγέτη «υποβαθμίζουν» τη θέση της χώρας στην παγκόσμια σκηνή. «Πώς θα φαινόταν αν εμείς εμπλεκόμαστε σε δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται εκείνος; Υπονομεύεται η υπόληψη μιας χώρας που επιδιώκει απελπισμένα να διασφαλίσει ότι θα διατηρήσει τη φήμη της ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης», πρόσθεσε.

Μίλησε και για το θέμα της κυβερνοασφάλειας. Όπως είπε, οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει 16 κρίσιμες υποδομές οι οποίες βρίσκονται «εκτός ορίων».

Η Ρωσία συμφώνησε κατ’ αρχήν, είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας όμως ότι «το επί της αρχής είναι ένα πράγμα, πρέπει να υποστηρίζεται και από την πρακτική».

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ