ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Οι κακές συμπεριφορές από λίγους κάνουν τεράστια ζημιά στους πολλούς

Η εικόνα είναι από Dreamstim.com

 

Αυτό το καλοκαίρι είναι το καλοκαίρι που πολλοί στην Ελλάδα περιμένουν, ιδιαίτερα η κυβέρνηση, να στείλει ενα μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας στην χώρα και στον τουρισμό της.

Είναι φυσικό να το περιμένει ο κόσμος και η ελληνική οικονομία σαν μια ανάσα που θα δώσει ανακούφιση και ένα βήμα μπροστά μετά από την πανδημία και την οικονομική κρίση που κανείς στον πλανήτη δεν γλύτωσε.

Το πρόβλημα όμως με την Ελλάδα είναι πιο σοβαρό εάν κανείς σκεφτεί ότι το τουριστικό εισόδημα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας είναι τεράστιας σημασίας, κάπου μεταξύ 20-30 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως και οι 800.000 εποχιακές θέσεις εργασίας που προσφέρουν πολλά στην χώρα και την κοινωνία της.

Η εξάρτηση της χώρας από το τουριστικό προϊόν της είναι με αλλά λόγια μεγάλη και μονομερής. Ο ανταγωνισμός είναι παγκόσμιος με χώρες πολύ πιο καλύτερες σε οργάνωση και γκάμα προϊόντων, service, τιμών ως και διαρκείας της τουριστικής σεζόν μέχρι και 12 μήνες! Ιταλία, Ισπανία ακόμη και Τουρκία, για παράδειγμα, που είναι γείτονες μας.

Θα πρέπει να αφήσουνε στην άκρη το όνειρο ”δουλεύουμε για έξι μήνες και καθόμαστε τους υπόλοιπους”. Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι δεν το κάνουν αλλά και αυτοί οι λίγοι που συνεχίζουν, κάνουν τεράστια ζημιά!

Από την Σουηδία, που είναι η βάση μου, παρακολουθώ με ενδιαφέρον την κίνηση των τουριστικών αγορών και τουριστικών πρακτόρων κάτω από την πίεση του Κορονοϊού όπως και την πολιτική των κυβερνήσεων μερικών χωρών που πιεζόμενες εσωτερικά από τους δικούς τους τομείς τουρισμού με διάφορες πολιτικές προσπαθούν γιαυτό το καλοκαίρι να κρατήσουν στο εσωτερικό την τουριστική τους αγοραστική δύναμη.

Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα στη Βρετανία και στην Σουηδία.

Γενικά, οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μικρό διάστημα για τουρισμό στο εξωτερικό που αρχίζει για τους περισσότερους τον Ιούνιο και τελειώνει με το άνοιγμα των σχολείων τον Αύγουστο. Υπάρχουν και αυτοί που μπορούν να ταξιδέψουν και μετά αλλά ανήκουν η στους πολύ νέους χωρίς οικογένειες η σε άτομα που έχουν βγει στην σύνταξη.

Ο φετινός Ιούνιος είναι με αλλά λόγια μια χαμένη υπόθεση από πλευράς κίνησης όπως βλέπω τις κρατήσεις. Οι περισσότερες κρατήσεις έρχονται μετά τον Ιούλιο και τελειώνουν το Αύγουστο όπου οι περισσότεροι επανέρχονται στην κανονικότητα τους.

Πολλοί Σουηδοί για παράδειγμα θα κάνουν διακοπές στην Σουηδία και πολλοί έχουν μέσα στην κρίση αγοράσει εξοχικές κατοικίες βλέποντας ότι τα ταξίδια σε άλλες χώρες γίνονται όλο και πιο δύσκολα με τις απαιτήσεις τεστ που κοστίζουν πάνω από 120 ευρώ!

Ο άνεμος δυστυχώς και φέτος για την ελληνική τουριστική βιομηχανία δεν θα είναι ούριος. Ίσως με πίστη και ιδρώτα να γίνουν τα 40% του καλοκαιριού του 2019! Καθόλου καλό αλλά καλύτερο από πέρσι και μια ελπίδα ότι του χρόνου θα έχουμε μια κανονικότητα όπως την επιθυμούμε.

Θα πρέπει ο κλάδος, ιδιαίτερα για την φετινή σεζόν, να προσέξει ιδιαίτερα στο θέμα συμπεριφοράς, τιμών και service σε αυτούς τους επισκέπτες που θα μας επισκεφτούν.

Δυστυχώς τα κακά μαντάτα ταξιδεύουν γρήγορα και ήδη ακούω παράπονα για περιπτώσεις αισχροκέρδειας που ο κλάδος θα πρέπει ιδιαίτερα να προσέξει.

Το φαινόμενο και οι κακές συμπεριφορές από λίγους κάνει τεράστια ζημιά στους πολλούς και τέτοια φαινόμενα ιδιαίτερα το φετινό καλοκαίρι που δια μέσου των κοινωνικών μέσων επικοινωνίας μεταδίδονται αστραπιαία σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο από τους ενδιαφερόμενους για το καλό του κλάδου και της τουριστικής φήμης που η Ελλάδα έχει τόσο ανάγκη σήμερα.

Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στην σεζόν που ήδη άρχισε και υπομονή για τις καλύτερες μέρες που έρχονται.

Εγώ και  πολλοί συμπατριώτες, οι περισσότεροι, φυσικά θα έλθουμε στην Ελλάδα ό, τι και να γίνει. Η πατρίδα είναι πατρίδα!

Σωτήρης Δελής

Οικονομολόγος -αναλυτής