Ενδιαφέρον για την Ελληνική Κοινότητα Σιγκαπούρης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ενδιαφέρον που κέντρισε την προσοχή του Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) Σάββα Αναστασιάδη αποτέλεσε η παρουσία και η κατάθεση του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΙΚΑΔΑΚΟΥ της Ελληνικής Ένωσης Σιγκαπούρης. Ο κ. Κατσικαδάκος, απόφοιτος του Πολυτεχνείου Αθηνών χαρακτήρισε  «μια εξαιρετική πρωτοβουλία, που θα θέλαμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις¨την καθιέρωση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού.

Ακολούθως περιέγραψε την Ελληνική Κοινότητα Σιγκαπούρης προκαλώντας τις εύλογες ερωτήσεις του προέδρου κ. Αναστασιάδη.

Όπως περιέγραψε, η ελληνική κοινότητα στη Σιγκαπούρη αρκετά μικρή, σε σχέση με άλλα κέντρα του απόδημου ελληνισμού όπως την Αμερική και την Αυστραλία, αποτελείται όμως από εξαίρετους Έλληνες διακεκριμένους σε διάφορους τομείς, πολύ συχνά νέους, και πιστεύω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε έμπρακτα σε όλη αυτή την προσπάθεια. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να σας ρωτήσω κάτι; Έχετε πάει τώρα στη Σιγκαπούρη ή είστε δεύτερης γενιάς;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΔΑΚΟΣ (Ελληνική Ένωση Σιγκαπούρης): Εγώ βρίσκομαι 7 χρόνια στη Σιγκαπούρη.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Με τι ασχολείστε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑ

ΔΑΚΟΣ (Ελληνική Ένωση Σιγκαπούρης): Δουλεύω σε επενδυτική τράπεζα. Τελείωσα στην Ελλάδα το πολυτεχνείο, έκανα διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό και μετά βρέθηκα στη Σιγκαπούρη.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Άρα, κατά κανόνα στη Σιγκαπούρη είναι νέοι Έλληνες, αυτό μας είπατε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΔΑΚΟΣ (Ελληνική Ένωση Σιγκαπούρης): Κυρίως ναι. Θα έλεγα ο μέσος όρος ηλικίας είναι γύρω στα 35 – 40.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει την τελευταία δεκαετία;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΔΑΚΟΣ (Ελληνική Ένωση Σιγκαπούρης): Το προφίλ των Ελλήνων στη Σιγκαπούρη, είναι από ανθρώπους που είχαν πολύ μεγάλες και καλές καριέρες σε άλλες χώρες. Η Ασία είναι ελκυστικός πόλος για διάφορους λόγους, οπότε πολλοί που ήταν σε άλλες χώρες όπως από την Αμερική, Ευρώπη, Λονδίνο, Ελβετία πήγαν Σιγκαπούρη και ο χρόνος παραμονής δεν είναι μεγάλος. Συνήθως παραμένουν γύρω στα 5 χρόνια κατά μέσο όρο. Τώρα, που έχουμε φτιάξει την Ένωση, προσπαθούμε να φτιάξουμε τα στατιστικά, να καταλάβουμε το προφίλ των Ελλήνων καλύτερα. Είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με άλλα κέντρα απόδημου ελληνισμού χωρίς δεύτερης και τρίτης γενιάς Έλληνες.