ΑΝΑΛΥΣΗ: Τα αίτια της πολιτικής κρίσης στην Σουηδία!

Στοκχόλμη.- Στην ”ήρεμη” Σουηδία συμβαίνουν πράγματα εδώ και καιρό. Η σουηδική σοσιαλδημοκρατία, για να λέμε την αλήθεια και του στραβού το δίκαιο, βοήθησε τη χώρα να βρει ένα σύστημα όπου ο καπιταλισμός και ο σοσιαλισμός βρισκόταν σε μια συνεχή παραγωγική ισορροπία.

Η εξέλιξη αυτή του σουηδικού μοντέλου όμως σταμάτησε την δεκαετία του 70 και πλέον σήμερα η σουηδική σοσιαλδημοκρατία έχει εκφυλιστεί σε μια οργάνωση που σκοπό έχει το πολιτικό μονοπώλιο της κυβέρνησης ότι και αυτό κοστίσει. Η αυστηρή φορολογία που γίνεται ακόμη πιο χειρότερη σήμερα χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτε στην κοινωνία έχει δημιουργήσει ρήγματα στα κοινωνικά αγαθά.

Η εγκληματικότητα, κυρίως εισαγόμενη, η άσχημη κατάσταση στην εκπαίδευση, το ροκάνισμα των συντάξεων και η ανεργία, ιδιαίτερα σε άτομα ξένης προέλευσης που συνεχίζουν να γεμίζουν την χώρα έχουν φτάσει τη χώρα και το κοινωνικό της σύστημα σε σημείο μηδέν!

Με έκπληξη σήμερα παρακολουθούμε την Σουηδία στην δεύτερη θέση στην Ευρώπη μετά την Κροατία στις δολοφονίες ατόμων κατ στην τετάρτη θέση την ΕΕ όσον αφορά την ανεργία.

Δισεκατομμύρια Κορωνών φορολογούμενων πηγαίνουν σε φανταστικά project που η αξία τους για την κοινωνία είναι μηδενική. Η πολιτική ορθότητα έχει γίνει πλέον καθημερινός μάστιγας…..

Είναι γνωστό ότι τα κομμουνιστικά κατάλοιπα στη Σουηδία μαζί με την εκφυλισμένη πλέον σοσιαλδημοκρατία έχουν πνίξει την ανάπτυξη στην οικοδομική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να περιμένει κάποιος στην ουρά επί 10-15 μήνες για να νοικιάσει ένα διαμέρισμα, στις μεγάλες πόλεις!

Η σοσιαλιστική ιδέα του 1930 ότι ”ο καθένας θα παίρνει διαμέρισμα όσο και όταν το χρειάζεται” νοσεί βαριά σήμερα και έφερε τις τελευταίες δεκαετίες κρίση στην κατοικία.

Οι ιδιοκτήτες πολυκατοικιών δεν έχουν δικαίωμα οι ίδιοι να νοικιάζουν τα σπίτια τους, πρέπει να τα παρέχουν στον δήμο!

Πολλές εταιρείες είναι δημοτικές και με μεγάλο μερίδιο στην αγορά που μαζί με την απαρχαιωμένη και από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο επηρεασμένη νομοθεσία πραγματικά έχουν οδηγήσει σε κρίση το κλάδο κατοικίας και τους ενοικιαστές σε απόγνωση.

Έτσι έχουν δημιουργηθεί ουρές που φτάνουν και τα 18 χρόνια στην Στοκχόλμη και άλλες μεγάλες πόλεις, μαύρα συμβόλαια και απελπισμένους νέους ανθρώπους.

Στην περίπτωση αυτή θα ήθελα να συγκρίνω την σημερινή κατάσταση με τις ουρές των Ανατολικογερμανών που για την προμήθεια ενός αυτοκινήτου Trabant, στην πραγματικότητα ένα φέρετρο της ασφάλτου, χρειαζόταν ένας μέσος όρος στα 20 χρόνια.

Θα μπορούσε οπωσδήποτε ο χρόνος παράδοσης του αυτοκινήτου να μειωθεί αλλά τότε θα έπρεπε να έχεις επαφή με το κομμουνιστικό κόμμα της ανατολικής Γερμανίας η να σαι καταδότης της Stasi.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των κομμάτων του Κέντρου και των Φιλελεύθερων αλλά και την απειλή να χάσει το κυβερνητικό αξίωμα της, προσπαθεί σήμερα να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να απελευθερώσει την αγορά ενοικίων στη χώρα.

Η απελευθέρωση της αγοράς των ενοικίων και του συστήματος μέσα σε κοινωνικά πλαίσια προστασίας των πιο αδυνάτων νοικοκυριών θα δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες, η μαύρη αγορά θα εξαφανιστεί και οι νέοι θα μπορέσουν επιτέλους να βρουν στέγη.

Αλλά στην προσπάθεια αυτή αντιδρούν οι συνεταίροι της κυβέρνησης, το Αριστερό κόμμα.

Έτσι λοιπόν την Δευτέρα και ώρα 10.00 η Σουηδία θα μείνει χωρίς πρωθυπουργό εφ όσον το Αριστερό κόμμα μαζι με τους Σουηδους Δημοκρατες έχει καταθέσει πρόταση απόσυρσης εμπιστοσυνης στον πρωθυπουργό και κατά προέκταση της κυβέρνησης. Κατά τους πολιτικούς αναλυτές η πρόταση θα υπερψηφιστεί.

Έτσι και αλλιώς η σημερινη κυβερνηση είναι αναποτελεσματική σε πολλούς τομεις αλλά ο τρόπος διαχείρισης και δημιουργίας μιας πολιτικής μίνι κρίσης είναι σουηδική πραγματικοτητα.

Όπως βλέπετε η Αριστερά είναι παντού οι ίδιοι. Στενοκέφαλοι, δογματικοί, αντιδραστικοί και εχθροί της κοινωνικής προόδου.

Αυτά, λοιπόν, για την σημερινή Σουηδία.

Σωτήρης Δελής

Βουλευτής emeritus του σουηδικού κοινοβουλιου