Τα πάρτι γενεθλίων βοηθούν στην εξάπλωση του κοροναϊού

Οι γιορτές και τα πάρτι με αφορμή τα γενέθλια βοηθάνε στην εξάπλωση της Covid-19, ιδίως όταν κάποιο παιδί γιορτάζει τα γενέθλια του σε περιοχή όπου ήδη υπάρχουν αρκετά κρούσματα κοροναϊού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η μελέτη επιβεβαιώνει τις υποψίες των ειδικών ότι οι μικρές και άτυπες συγκεντρώσεις στα σπίτια έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κοροναϊού.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ανουπάμ Τζένα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν τρία εκατομμύρια νοικοκυριά.

Διαπιστώθηκε ότι στα σπίτια όπου γιόρταζαν πρόσφατα γενέθλια, ήταν 30% πιθανότερο να υπάρχει στη συνέχεια διάγνωση Covid-19. Τα νοικοκυριά με πρόσφατα γενέθλια κάποιου μέλους είχαν κατά μέσο όρο σχεδόν εννέα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού ανά 10.000 άτομα, σε σχέση με τα νοικοκυριά στην ίδια περιοχή χωρίς γενέθλια.

Η πιθανότητα διαγνωσμένου κρούσματος ήταν μεγαλύτερη στα νοικοκυριά που είχαν παιδί που γιόρταζε γενέθλια (σχεδόν 16 περισσότερα κρούσματα ανά 10.000 άτομα τις επόμενες δύο εβδομάδες μετά τα γενέθλια ή 57%), ενώ στην περίπτωση που γενέθλια είχε κάποιος ενήλικας, ο κίνδυνος μόλυνσης από κοροναϊό στην οικογένεια ήταν μικρότερος (σχεδόν έξι έξτρα κρούσματα ανά 10.000 ανθρώπους), αλλά πάντα μεγαλύτερος σε σχέση με τα νοικοκυριά όπου δεν είχε γενέθλια κάποιος. Έτσι, οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα παιδικά πάρτι γενεθλίων είναι πιο επικίνδυνα για την εξάπλωση του κοροναϊού σε σχέση με των ενηλίκων (μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης 57% έναντι 22%).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν όχι πραγματικά στοιχεία για πάρτι γενεθλίων που έγιναν (τέτοια στοιχεία δεν ήταν δυνατό να συγκεντρωθούν), αλλά τις ημερομηνίες γέννησης των μελών μιας οικογένειας ως δείκτη για τις πιθανές εορταστικές συγκεντρώσεις με αυτή την αφορμή. Το συμπέρασμα τους είναι ότι, ιδίως εν μέσω πανδημίας, τέτοιες συναθροίσεις όπως τα πάρτι γενεθλίων έχουν συμβάλει στην εξάπλωση του ιού.

«Τέτοιες συναθροίσεις αποτελούν σημαντικό μέρος του κοινωνικού ιστού που συνενώνει τις οικογένειες και την κοινωνία. Όμως, όπως δείχνει η μελέτη μας, ειδικά στις περιοχές υψηλού κινδύνου, αυτές οι εκδηλώσεις εκθέτουν επίσης τα νοικοκυριά σε λοιμώξεις Covid-19», δήλωσε ο δρ Τζένα. Πάντως στις περιοχές όπου η εξάπλωση της Covid-19 ήταν μικρή, οι συγκεντρώσεις για τα γενέθλια δεν φαίνεται να επιδείνωσαν την κατάσταση.