Alco: Προβάδισμα 12,9 μονάδων στη ΝΔ

Σταθερό προβάδισμα στη ΝΔ, με 12,9 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει νέα δημοσκόπηση της ALCO, που πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου 2021 και μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της χορήγησης «προνομίων» στους εμβολιασμένους κατά του νέου κοροναϊού, αλλά και υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων.

Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν δηλώνουν ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς και τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία, ενώ δηλώνουν ότι νιώθουν έντονη ανασφάλεια στην καθημερινότητά τους.

Τέλος, το εργασιακό, που έγινε πρόσφατα νόμος του κράτους, συγκεντρώνει την αντίδραση της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Πρωτιά ΝΔ με 12,9 μονάδες διαφορά

Στη δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36,9% στην πρόθεση ψήφου και παραμένει πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των συμμετεχόντων, με 12,9 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 24%.

Τρίτο κόμμα με 6,8% είναι το ΚΙΝΑΛ, τέταρτο με 5,5% το ΚΚΕ, ενώ ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡΑ25 με 3,3%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι πρώτος σε καταλληλότητα, με το 39% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι τον εμπιστεύονται περισσότερο ως πρωθυπουργό, ενώ το 22% απαντά ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα.

Για μία ακόμη φορά, πάντως, στη δεύτερη θέση με ποσοστό 35% έρχεται ο… «κανένας».

Η δημοφιλία των «γαλάζιων» υπουργών

Πρώτος σε δημοφιλία έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με το 52% των ερωτηθέντων να απαντά πως έχει θετική γνώμη για τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ενώ ακολουθεί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας με 44% και στην τρίτη θέση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης με 34%.

«Αγκάθια» το εργασιακό και η πανδημία

Στην έρευνα, καταγράφεται μεγαλύτερη ανασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών απ’ ό,τι πριν τρία χρόνια, αλλά και έντονη δυσαρέσκεια για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και τη διαχείριση της πανδημίας.

Όπως προκύπτει, το νέο εργασιακό που, την περασμένη εβδομάδα, υπερψηφίστηκε από τη κυβέρνηση στη Βουλή, συγκεντρώνει ήδη τις αντιδράσεις των πολιτών, καθώς το 55% των ερωτηθέντων κρίνει ως αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους τη διάταξη που φέρνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για δυνατότητα διευθέτησης ωραρίου, με ατομική συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου.

Τι λένε για «προνόμια» εμβολιασμένων και υποχρεωτικότητα

Το 46% των ερωτηθέντων σημείωσε πως πρέπει να καταργηθούν οι περιορισμοί για τους εμβολιασμένους και να ισχύουν μόνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά σε ποσοστό 57% ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι υγειονομικοί και τα άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένους.

Σε ερώτημα σχετικά με τα μέτρα και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, το 32% των ερωτηθέντων εμφανίζεται λίγο ικανοποιημένο, το 22% καθόλου, το 30% αρκετά και μόλις το 12% πολύ ικανοποιημένο.

Ανασφάλεια στην καθημερινότητα νιώθει ένας στους δύο

Έντονο είναι το αίσθημα της ανασφάλειας για την καθημερινότητα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, με σχεδόν έναν στους δύο ερωτηθέντες (48%) να απαντούν ότι νιώθουν λιγότερο ασφαλείς απ’ ό,τι πριν τρία χρόνια.

in.gr