Πέθανε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στα 88 του ο αρχιτέκτονας του πολέμου στο Ιράκ

Πέθανε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο πανίσχυρος πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο βασικός αρχιτέκτονας του πολέμου στο Ιράκ, έως ότου ο πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους τον αντικατέστησε, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του. Αιτία θανάτου είναι το πολλαπλούν μυέλωμα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας.

«Η Ιστορία μπορεί να τον θυμάται για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του για έξι δεκαετίες δημόσιας υπηρεσίας, αλλά για εκείνους που τον γνώριζαν καλύτερα και των οποίων η ζωή άλλαξε για πάντα, θα θυμόμαστε την ακλόνητη αγάπη του για τη σύζυγό του, Τζόις, την οικογένεια και τους φίλους του και την ακεραιότητα που έφερε σε μια ζωή αφιερωμένη στη χώρα», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Ο Ράμσφελντ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας στις ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις των προέδρων Φορντ και Μπους, επέβλεψε την απάντηση του Πενταγώνου στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Ράμσφελντ ενορχήστρωσε τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ενώ δύο χρόνια αργότερα επέβλεψε την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, μια κίνηση που αποσκοπούσε στην απομάκρυνση του τότε Ιρακινού προέδρου, Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Ράμσφελντ, ο οποίος αρχικά επαινέθηκε για το ότι οδήγησε τον στρατό της Αμερικής στη σύγκρουση, αργότερα επικρίθηκε καθώς το έθνος κουράστηκε από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Το 2004 ο Ράμσφελντ κατηγορήθηκε καθώς ήρθαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες Αμερικανών στρατιωτών που κακοποιούσαν Ιρακινούς που κρατούνταν στη φυλακή του Αμπού Γκράιμπ στη Βαγδάτη. Πολλοί ιστορικοί και στρατιωτικοί ειδικοί κατηγόρησαν τον Ράμσφελντ για αποφάσεις του που οδήγησαν στο χάος που επικράτησε στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή.

Πηγή: iefimerida.gr