Διχοτόμηση της Κύπρου προωθεί ο Ερντογάν – Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ

Το μόνο που έκανε για τα μάτια του κόσμου ήταν να μην παρευρεθεί αυτοπροσώπως στα Βαρώσια.

Όσοι αναλυτές έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι ο Ερντογάν, επειδή την πρώτη μέρα στα Κατεχόμενα δεν ξεδίπλωσε όλη την ατζέντα του επειδή …τρόμαξε από τα μηνύματα της ΕΕ και των ΗΠΑ, διαψεύστηκαν μεγαλοπρεπώς. Ο σουλτάνος στην Βουλή του ψευδοκράτους υποσχέθηκε ως δώρο ένα νέο κτίριο που αρμόζει σε κοινοβούλιο «κρατικής οντότητας» όπως είπε και προεδρικό παλάτι, διακηρύσσοντας τη θέση του υπέρ της διχοτόμησης της Κύπρου, αλλά τις βόμβες τις κράτησε για σήμερα ανήμερα της μαύρης 47ης επετείου από την εισβολή του Αττίλα.

Έγραψε εις τα παλαιότερα των υποδημάτων του τις συστάσεις του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τις συστάσεις Μπάϊντεν τις οποίες μετέφερε ο σύμβουλος Εθνικής ασφάλειας Μπάιντεν, Σάλιβαν, στον εξ απόρρητων του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν. «Τα μηνύματα που στέλνονται από το εξωτερικό και οι προσπάθειες που γίνονται στο εσωτερικό δεν έχουν καμία αξία περάν του ήχου του άδειου τενεκέ» ήταν η απάντηση του Ερντογάν. «Όχι 47 χρόνια, κι ας περάσουν 147 ή και 247 χρόνια, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα υποχωρήσουν απο την ανεξαρτησία τους και την ελευθερία τους» τόνισε.

Το μόνο που έκανε για τα μάτια του κόσμου ήταν να μην παρευρεθεί αυτοπροσώπως στα Βαρώσια.
Τις εξαγγελίας έκανε ο Ερσίν Τατάρ, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων για το άνοιγμα του 3,5% των Βαρωσίων.

Αλλοίωση στάτους κβο

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για αλλοίωση ή προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και 789. Για τα περί διχοτόμησης δήλωσε ότι «θα ήταν ευκολότερο και σε μένα να θέσω ως όρο προ της έναρξης των διαπραγματεύσεων τον τερματισμό των εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικές αναπροσαρμογές και όσα επιτέλους έχουν γίνει εις βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας». «Συνεπώς, δεν είναι ποιος θέτει προαπαιτούμενα» τόνισε. «Δεν είναι μόνο τι θα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι. Επιτέλους, είναι και τι είναι έτοιμοι να δεχθούν με βάση το διεθνές δίκαιο».

Ο Τατάρ

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Τατάρ εξήγγειλε την αποστρατιωτικοποίηση τμήματος της πόλης της Αμμοχώστου δημιουργώντας νέα δεδομένα και στην ουσία τινάζοντας στον αέρα τις συνομιλίες για το κυπριακό. Η
τροποποίηση του καθεστώτος των Βαρωσίων ενεργοποιεί και την «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας». Απευθύνθηκε πρόσκληση στους Ελληνοκύπριους που είχαν ιδιοκτησίες στο συγκεκριμένο 3,5% των Βαρώσιων να καταθέσουν αίτημα επιστροφής υπό την τουρκική διοίκηση η οποία και θα κρίνει το βάσιμο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που επικαλούνται καθώς η νέα εκστρατεία που γίνεται είναι η διεκδίκηση μεγάλου μέρους της Αμμοχώστου από τις μουφτείες με το επιχείρημα ότι κάποτε ήταν βακούφια.

Ντουμπάϊ!

«Η ζωή στην Αμμόχωστο θα ξεκινήσει και πάλι» δήλωσε ο Ερντογάν ο οποίος στο παρελθόν είχε εκφράσει την επιθυμία να την μετατρέψει σε νέο …Ντουμπάϊ. «Με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και στην Αμμόχωστο θα ανοίξουν οι πύλες για μια νέα εποχή που θα είναι προς το όφελος όλων» τόνισε. «Το ότι ξεκινάει αυτό το άνοιγμα σε μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% της περιοχής της Αμμοχώστου, δείχνει πως οι Τουρκοκυπριακές αρχές ασχολούνται με το θέμα με μεγάλη ευαισθησία».

Κατηγόρησε και πάλι την ελληνοκυπριακή πλευρά για «μονομερείς» ενέργειες και για το «ποιος αυξάνει την ένταση». Ότι είναι «αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα», έχει «μαξιμαλιστικές θέσεις», είναι «κακομαθημένοι» οι Ελληνοκύπριοι και δεν έχουν καμία πρόθεση να μοιραστούν κάτι με τους Τουρκοκυπρίους.

Εξαπέλυσε επίθεση και κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναφέρθηκε σε «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασέρνονται «πίσω από τον Έλληνα Πρωθυπουργό». Κατηγόρησε και «κύκλους της Ουάσιγκτον».

Σκληρή απάντηση

Να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, κάλεσε την Τουρκία το ελληνικό ΥΠΕΞ. Ο Νίκος Δένδιας αύριο θα βρίσκεται στην Κύπρο.

«Με τη συμπλήρωση σήμερα 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή άνω του ενός τρίτου της νήσου, αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον εισβολέα και ιδιαίτερα στους πεσόντες» ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ. «Σύσσωμος ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Κύπρο». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας.

Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής «μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
«Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες».

Διπλωματική αντεπίθεση Λευκωσίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Χριστοδουλίδης ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις. Θα αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ. Παράλληλα ενημερώνει τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.

Γεωτρήσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν εξήγγειλε κοιτάσματα στα βόρεια της Κύπρου, όπως έγραφαν τα τουρκικά μέσα αλλά επανέναρξη των γεωτρήσεων και επανέλαβε την πρόταση του για διάσκεψη που θα αφορά τα ζητήματα της Α. Μεσογείου.

Αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία για τα Βαρώσια

Αυστηρό μήνυμα στέλνουν στην Τουρκία οι ΗΠΑ, στον απόηχο των προκλήσεων Ερντογάν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μονομερή απόφαση ανοίγματος των Βαρωσίων με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επαναλαμβάνει από χθες την θέση της Ουάσινγκτον για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ασυμβίβαση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στην Ουάσιγκτον οι Ηνωμένες Πολιτείες υπενθυμίζουν ότι εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να ανοίξει ξανά μέρος της παραλίας Βαρώσια τον Οκτώβριο του 2020.

«Αυτή η κίνηση ήταν ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση» διαμηνύεται από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του Κύπρου ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται ότι αμερικανοί γερουσιαστές, προεξάρχοντος του Μπομπ Μενέντεζ, απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν ζητώντας κυρώσεις στην Άγκυρα, σε περίπτωση μονομερούς ανοίγματος των Βαρωσίων.