Φρεγάτες έστειλε η Άγκυρα νότια της Κάσου

«Η περιοχή ανήκει σε Τουρκική αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας.»  Αυτό ήταν το μήνυμα το οποίο εξέπεμπαν από τους ασυρμάτους τους οι δύο Τουρκικές φρεγάτες οι οποίες έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης και νότια της Κάσου έπειτα από το ναυάγιο πλοιαρίου το οποίο μετέφερε μετανάστες.

Πρόκειται για μια ακόμη Τουρκική πρόκληση με τους γείτονες να σπεύδουν σε περιοχή ευθύνης της Αθήνας  αφού το σημείο του ναυαγίου περίπου 50 ν.μ νότια της Κάσου βρίσκεται εντός FIR Αθηνών. Και μάλιστα να μην στέλνουν σκάφη της ακτοφυλακής όπως συνηθίζουν  σε ανάλογες περιπτώσεις-εξαιτίας των ισχυρών ανέμων πιθανότατα – αλλά πολεμικά πλοία, φρεγάτες Perry μαζί με αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.

Το Τουρκικό υπουργείο άμυνας δεν έχασε χρόνο και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν τη φρεγάτα TCGGelibolu αλλά και την TCG Gokova να κάνουν δήθεν έρευνες SAR στην ανοιχτή θάλασσα για τον εντοπισμό αγνοούμενων. Το γεγονός πάντως ότι οι γείτονες δεν κατάφεραν να περισυλλέξουν από τη θάλασσα ούτε έναν μετανάστη προφανώς ελάχιστη σημασία έχει αφού το ζητούμενο για την Άγκυρα ήταν να δώσει το ‘’παρών’’ σε μια περιοχή την οποία έχει εδώ και καιρό «στοχοποιήσει» με το παράνομο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Πολλές ώρες νωρίτερα στην περιοχή του ναυαγίου είχε σπεύσει ήδη το Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο και μετέφερε μετανάστες στην Κρήτη ενώ τουλάχιστον 32 άτομα διέσωσε εμπορικό πλοίο με σημαία Μάλτας. Ένα από τα τρία παραπλέοντα πλοία τα οποία έσπευσαν να βοηθήσουν και επιχειρούσαν με εντολές του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Αγνοώντας πλήρως τις Τουρκικές ”κραυγές” περί αρμοδιότητας στην περιοχή. Στην περιοχή έσπευσαν και σκάφη του Λιμενικού όμως δεν προσέγγισαν το σημείο του ναυαγίου εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σχεδόν στην ίδια περιοχή αλλά πιο ανατολικά ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί τον περασμένο Αύγουστο εν μέσω της Ελληνοτουρκικής κρίσης. Τότε σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής είχαν σπεύσει για να δήθεν βοήθεια σε ναυάγιο σκάφους μεταναστών και δεν δίστασαν τόσο να επιχειρήσουν με τους προβολείς τους να ‘’τυφλώσουν’’ Ελληνικό Super Puma όσο και να πραγματοποιήσουν επικίνδυνους ελιγμούς.

 

Κάθε ευκαιρία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκία προκειμένου να διατηρήσει το κλίμα έντασης και ταυτόχρονα να εμφανίσει τις αξιώσεις της για διεκδίκηση της έρευνας και διάσωσης τόσο στο μισό Αιγαίο ανατολικά του 25 Μεσημβρινού αλλά και στην «καυτή» θαλάσσια περιοχή νότια Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου και Κρήτης. Εκεί όπου η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μπήκε «σφήνα» στο παράνομο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Το οποίο όπως φαίνεται η Άγκυρα αναζητά τρόπο να το προβάλλει και γιατί όχι αν οι συνθήκες της το επιτρέψουν να προχωρήσει σε κάποια κίνηση.

Και μπορεί το ζήτημα της έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα να αποτελεί ξεκάθαρη αρμοδιότητα των λιμενικών αρχών η εμπλοκή πολεμικών πλοίων όπως έκανε η Τουρκία στο τελευταίο περιστατικό πέρα από κίνηση κλιμάκωσης αποτελεί και αιτία αυξημένης εγρήγορσης του Ελληνικού επιτελείου. Ακόμα και κάποιο λάθος αν όχι εσκεμμένη ενέργεια είναι αρκετά για να εκτινάξουν την ένταση και να προκαλέσουν επεισόδιο. Ενδεχόμενο για το οποίο οι Ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή ακόμα και αυτές τις  «ήρεμες ημέρες».