Νησιά, μια ανάσα από το «κόκκινο» – Προς άρση του lockdown η Μύκονος

Συναγερμός έχει σημάνει από τη διασπορά του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, εκφράζεται έντονη ανησυχία τόσο για τη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα όσο και για τις αυξημένες νοσηλείες στα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή, με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι επιχειρηματίες της Μυκόνου τις εξελίξεις, οι οποίοι αναμένουν με αγωνία τις τελικές αποφάσεις για την άρση του μίνι lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει η επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης του νησιού της Μυκόνου, που βρίσκεται σε καθεστώς μίνι lockdown από το περασμένο Σάββατο 17 Ιουλίου και όπως όλα δείχνουν θα αρθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στο Νησί των ανέμων.

Νησιά στο «κόκκινο»

Ήδη, πολλά νησιά βρίσκονται μια ανάσα πριν το «κόκκινο». Σύμφωνα με το Mega, πρόκειται για νησιά που θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή για τους τουρίστες και ειδικότερα η Ζάκυνθος, η Λέρος, η Κέρκυρα, η Κως, η Σίφνος, η Σέριφος, η Μήλος, η Αντίπαρος και η Ρόδος.

Οι επιστήμονες, πέραν του εμβολιασμού προτείνουν να υπάρχει κοινωνική «φούσκα» και στις διακοπές, δηλαδή συγκεκριμένη και σταθερή παρέα που δεν θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ατόμων.

Κι αν ήδη η επιδημιολογική κατάσταση είναι επιβαρυμένη, το μεγάλο στοίχημα είναι ο Αύγουστος, οπότε και αναμένεται ότι θα κορυφωθεί η τουριστική περίοδος, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να φοβούνται ακόμη και πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπά» παιδιά και νέους

Μέσα σε μια εβδομάδα μολύνθηκαν 3.619 παιδιά έως 17 ετών και πάνω από 9.516 άτομα ηλικίας 18 έως 39 ετών. Το μεγάλο στοίχημα όλων είναι ο Αύγουστος, οπότε και θα έχουμε το μεγάλο κύμα των εκδρομέων.

Αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται και στους άνω των 40, με τη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί.

Το 95% των ασθενών που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι

Καμπανάκι κινδύνου από την εικόνα της πανδημίας στη χώρα, αφού οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις αυξάνονται, με τους γιατρούς να τονίζουν ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ασθενείς είναι άτομα ανεμβολίαστα.
Στις απλές κλίνες Covid, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 95% των ασθενών που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι, ενώ στις ΜΕΘ Covid αυτό το ποσοστό πλησιάζει το 98%.

Οι γιατροί τονίζουν ότι η άρνηση του εμβολιασμού μπορεί να στείλει τον οποιοδήποτε στο νοσοκομείο, την ώρα που η Δέλτα σαρώνει στη χώρα.

Σαρώνει η Δέλτα: 539% αύξηση στις νοσηλείες μέσα σε 20 ημέρες

Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι από τις αρχές Ιουλίου καταγράφεται αύξηση 539% στις εισαγωγές, με αποτέλεσμα να έχει ήδη ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για την έλλειψη κρεβατιών. Επίσης ανησυχητικό είναι και το στοιχείο της ηλικίας όσων νοσηλεύονται πλέον.

«Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται ηλικίες από 21 ετών έως 90 ετών γι΄αυτό και οι μεταλλάξεις δεν έχουν ηλικίες. Στους νέους είναι πιο ήπια τα συμπτώματα αλλά μεταδίδουν», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Αυτή τη στιγμή το 95% των νοσηλειών και το 100% των διασωληνωμένων είναι άτομα ανεμβολίαστα», επαναλαμβάνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Αύξηση κατά 539% από τις αρχές του μήνα 

  • 1η Ιουλίου: 33 εισαγωγές
  • 8 Ιουλίου:  59
  • 15 Ιουλίου: 101
  • 21 Ιουλίου: 173
  • 24 Ιουλίου: 178

Πηγή: newpost.gr