Τα “πορτοκαλί” νησιά που προβληματίζουν – Εντείνονται οι έλεγχοι και στο βάθος… μέτρα

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, ενώ στο “μικροσκόπιο” των αρμόδιων Αρχών έχουν μπει δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί λόγω των αυξημένων μολύνσεων και του υψηλού ποσοστού θετικότητας, με το ενδεχόμενο λήψης μέτρων τοπικού χαρακτήρα να βρίσκεται πάντα πάνω στο τραπέζι. Παρόλο που από την κυβέρνηση δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις τύπου “Μυκόνου”, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, απευθύνουν προειδοποιήσεις στους επαγγελματίες για την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων. Σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκρουσε “καμπανάκι” για την κατάσταση που επικρατεί στην Ίο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “υπάρχει κίνδυνος, πια ορατός, το νησί να κλείσει”. “Είναι κρίμα, είναι μικρό νησί αλλά φημισμένο, είναι κρίμα να καταστραφεί λόγω της απροσεξίας κάποιων ελάχιστων κακών επαγγελματιών” είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και γνωστοποίησε πως περισσότεροι από 30 αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής μεταβαίνουν την Πέμπτη στο νησί, ώστε να κάνουν ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Ήδη από τις 15 Ιουλίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε απευθύνει προειδοποίηση σε έξι περιοχές της χώρας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Μεταξύ αυτών ήταν και η Ίος.

Τα νησιά που “βράζουν” – Τι δείχνουν τα ποσοστά θετικότητας

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, σχετικά με τα ποσοστά θετικότητας που καταγράφονται ανά περιοχή. Πρόκειται για συγκεντρωτικά στοιχεία της εβδομάδας 19 Ιουλίου 2021 – 25 Ιουλίου 2021 (2021-W29). Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.46%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας. Πρώτη στη σχετική λίστα είναι η Πάρος με 5,51%, ενώ ακολουθούν η Μύκονος με 4,27%, η Τήνος με 4,20%, το Ρέθυμνο με 3,76% και η Θήρα με 3,40%.

Σε ό,τι αφορά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας καταγράφεται στην ΠΕ Νήσων με 2,64% και ακολουθούν ο Πειραιάς με 1,99%, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 1,66%, ο Νότιος Τομέας Αθηνών με 1,48%, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών με 1,47%, η Δυτική Αττική με 1,33%, η Ανατολική Αττική με 1,31% και ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 1,20%.