Κρήτη: Αρχαιολογική σκαπάνη στην Αρχαία Λύττο αποκάλυψε άγαλμα του Αδριανού

Ένα σημαντικό εύρημα αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αρχαία Λύττο, όπου πρόσφατα ξεκίνησαν ανασκαφές στο πλαίσιο συνεργασίας του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για ένα άγαλμα του Αδριανού για την εύρεση του οποίου ενημερώθηκαν πρόσφατα οι κάτοικοι από τον ίδιο τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών, στο Πρίνστον,  Άγγελο Χανιώτη, ο οποίος είναι και εκ των διευθυντών των ανασκαφών στην Αρχαία Λύττο.

Κατά τη διάρκεια ξενάγησης και ενημέρωσης από τον κ. Χανιώτη για την αξία των ευρημάτων και τη σημασία των ανασκαφών, ο ίδιος γνωστοποίησε, όπως μετέφεραν κάτοικοι της περιοχής στο Cretalive, ενθουσιασμένοι και συγκινημένοι, ότι άγαλμα του Αδριανού ήρθε στην επιφάνεια, επιβεβαιώνοντας σε αυτό το στάδιο, τις εκτιμήσεις ότι οι ανασκαφές αυτές πρόκειται να αναδείξουν μια σημαντική πόλη – ίσως σημαντικότερη κι από την ίδια την Κνωσό!Ο Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός (Publius Aelius Traianus Hadrianus, 24 Ιανουαρίου 76 – 10 Ιουλίου 138), στα λατινικά Publius Aelius Traianus Hadrianus, ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας κατά τα έτη 117–138 μΧ, καθώς επίσης στωικός και επικούρειος φιλόσοφος. Αποτελεί τον τρίτο από τους λεγόμενους “Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες”.

Τα οικοδομικά έργα του Αδριανού στην Αθήνα ήταν αξιοσημείωτα. Φρόντισε για την αποπεράτωση του Ναού του Ολυμπίου Διός, που κτιζόταν επί πέντε αιώνες και ξεκίνησε την ανοικοδόμηση πολλών δημόσιων κτιρίων, ανάμεσα στα οποία και ένα υδραγωγείο. Η Πύλη του Αδριανού και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού σώζονται ακόμη σήμερα.c

Πηγή: cretalive.gr – wikipedia