Αυστραλία: Δεν δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες να δηλώσουν την …ελληνική καταγωγή τους.

Ενόχληση έως και οργή στις τάξεις πολλών ομογενών προκάλεσε η αποκάλυψη της αγγλικής έκδοσής  του «Νέου Κόσμου» ότι στην γενική απογραφή της Αυστραλίας, που θα γίνει σε λίγες μέρες, δεν δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες να δηλώσουν την …ελληνική καταγωγή τους.

Συγκεκριμένα οι πολίτες ερωτώνται για την εθνικότητά τους και τους δίνεται η δυνατότητα να  δηλώσουν ότι είναι αγγλικής, ιρλανδικής, σκωτσέζικης, ιταλικής, γερμανικής, κινέζικης, αυστραλιανής ή αβοριγίνικης καταγωγής αλλά όχι …ελληνικής!

Οι ομογενείς θα πρέπει να καταγράψουν την ελληνική καταγωγή τους στο κουτάκι όπου αναφέρεται η λέξη «Άλλη» (other).

Γιατί  αφέθηκε  η «ελληνική» καταγωγή εκτός του ερωτηματολογίου δεν είναι γνωστό. Ο «Νέος Κόσμος» ζήτησε εξηγήσεις από τους αρμόδιους.

Αυτός πάντως είναι ένας επί πλέον λόγος να βεβαιωθούμε ότι στην καταγραφή θα …καταγραφούμε όλοι και θα δηλώσουμε την ελληνική καταγωγή μας.

Θα πρέπει να κινητοποιηθούμε ΟΛΟΙ. Και σαν σύνολο και σαν  μονάδες. Εκκλησία, Κοινότητες, σωματεία, σχολεία οι πάντες.

Οι μεγάλοι να βεβαιωθούν  ότι τα παιδιά και τα εγγόνια τους θα δηλώσουν την ελληνική καταγωγή τους και οι πιο νέοι να  βοηθήσουν τους μεγάλους να συμπληρώσουν σωστά τα ερωτηματολόγια.

Για το ίδιο θέμα γράψαμε στο “Νέο Κόσμο” του Σαββάτου:

 

Η 10η Αυγούστου είναι μια ημερομηνία που πρέπει να σημειώσουμε ως εξαιρετικά σημαντική. Είναι η ημερομηνία διενέργειας της 18ης Απογραφής της Αυστραλίας και μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους ομογενείς να δηλώσουν και την ελληνική τους καταγωγή χαρτογραφώντας επίσημα την παροικία μας.

Όσο πιο μεγάλη φαίνεται στα δεδομένα, τόσο περισσότερο αυξάνεται και η επιρροή της στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας. Με άλλα λόγια, όσο πιο πολλοί είμαστε, τόσο πιο πολύ μας λαμβάνουν υπόψη.

Δεν έχει σημασία πόσα χρόνια έχει κανείς στην Αυστραλία και πόσο έχει αφομοιωθεί – Αυστραλοποιηθεί, καθώς το ερωτηματολόγιο της Απογραφής προσφέρει πολλές οδούς μέσα από τις οποίες μπορεί να δηλωθεί και να καταγραφεί το πολιτιστικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων.

Όπως αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Απογραφής, Chris Libreri, «η τελευταία Απογραφή το 2016 έδειξε ότι η ποικιλομορφία μας αυξάνεται – με τον μισό σχεδόν πληθυσμό των Αυστραλών να έχει γεννηθεί είτε στο εξωτερικό είτε με έναν ή και τους δύο γονείς να έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό. Πολλά άτομα δεν συνειδητοποιούν ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται στην Απογραφή, όπως είναι η χώρα γέννησης και οι γλώσσες που ομιλούνται στο σπίτι, βοηθούν στην ενημέρωση σημαντικών υπηρεσιών και στη στήριξη μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων σε όλη την Αυστραλία».

«Το μήνυμά μας για την Απογραφή φέτος είναι «Κάθε στατιστικό στοιχείο αφηγείται κάποια ιστορία». Θα έχουμε εικόνες και πραγματικά παραδείγματα για το πώς τα δεδομένα της Απογραφής έχουν ωφελήσει την πολυπολιτισμική κοινότητα. Αυτό συμπεριλαμβάνει κοινοτικές υπηρεσίες για τους νέους μετανάστες, και δραστηριότητες που κρατούν τους ηλικιωμένους υγιείς και συνδεδεμένους» καταλήγει ο κ. Libreri.

Μέσω των δεδομένων που συλλέγονται από την Απογραφή αναδεικνύονται οι ανάγκες της κοινωνίας με αποτέλεσμα να μπορούν οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί σε όλη τη χώρα να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις και οι κοινοτικές ομάδες να προγραμματίζουν τοπικές υπηρεσίες για άτομα, οικογένειες και κοινότητες.

Για παράδειγμα:

– οι βιβλιοθήκες χρησιμοποιούν δεδομένα της Απογραφής για να κατανοήσουν ποιες γλώσσες ομιλούνται στις τοπικές κοινότητες ώστε να προμηθευτούν τα ανάλογα βιβλία για τους αναγνώστες τους

– τα σουπερμάρκετ χρησιμοποιούν δεδομένα της Απογραφής προκειμένου να ενημερωθούν για το ποια προϊόντα πρέπει να έχουν στα ράφια για τους πελάτες τους, συμπεριλαμβανομένων και τροφίμων από το εξωτερικό

– οι παραγωγοί των μέσων ενημέρωσης χρησιμοποιούν τα δεδομένα της Απογραφής για να αποφασίσουν σε ποιες γλώσσες θα προσφέρουν ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ενημερωτικές υπηρεσίες

Η συμμετοχή όλων μας, λοιπόν, είναι αναγκαία, πόσο εύκολο θα είναι, όμως, να συμμετάσχουν στην Απογραφή οι ηλικιωμένοι μας που δεν γνωρίζουν αγγλικά και χρήση υπολογιστών, ή που δυσκολεύονται να διαβάσουν ακόμη και ελληνικά;

Όπως είπε ο κ. Libreri το προσωπικό της Υπηρεσίας Απογραφής σε ολόκληρη τη χώρα, εργάζεται πυρετωδώς σε συνεργασία με τις τοπικές κοινοτικές ομάδες και τους ενδιαφερόμενους φορείς για την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία του πληθυσμού για την Απογραφή.

Θα υπάρχουν διαθέσιμες διαφημίσεις και βοηθητικό υλικό για να στηρίξουν το 21% των Αυστραλών που ομιλούν κάποια γλώσσα εκτός της Αγγλικής στο σπίτι. Αυτό περιλαμβάνει τη διακίνηση διαφημιστικού υλικού σε 29 γλώσσες σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπα, ψηφιακά και κοινωνικά μέσα. Η Μεταφραστική και Διερμηνευτική Υπηρεσία (TIS National) θα είναι διαθέσιμη επίσης στο 131 450 για να βοηθήσει εκείνους που θα χρειαστούν επιπρόσθετη γλωσσική στήριξη.

«Έχουμε ιδιαίτερα επικεντρωθεί στην πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού που ομιλεί επιπρόσθετες γλώσσες, και που αντανακλά την ποικιλομορφία των κοινοτήτων με τις οποίες θα εργάζονται» είπε ο κ. Libreri.
Ας δούμε, όμως, αναλυτικά όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την Απογραφή και τη συμμετοχή μας σε αυτή.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ;

Κάθε πέντε χρόνια, η Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία (Australian Bureau of Statistics) καταμετρά κάθε άτομο και κατοικία στην Αυστραλία. Αυτή η καταμέτρηση ονομάζεται Απογραφή. Θέτει ερωτήματα για ζητήματα όπως η ηλικία, η χώρα γέννησης, το θρήσκευμα, η καταγωγή, η γλώσσα που ομιλείται στο σπίτι, η απασχόληση και η εκπαίδευση. Όλοι όσοι μένουν στο σπίτι σας στις 10 Αυγούστου 2021 θα πρέπει να συμπεριληφθούν καθώς επίσης και οι επισκέπτες από το εξωτερικό και τα βρέφη.

ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ;

Η Απογραφή είναι υποχρεωτική για όλους όσους βρίσκονται στην Αυστραλία κατά την ημέρα διεξαγωγής της, ανεξάρτητα από το αν είναι πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι, τουρίστες ή απλοί επισκέπτες από το εξωτερικό και γενικά όλοι οι κάτοχοι βίζας όπως είναι οι φοιτητές που σπουδάζουν σε αυστραλιανά πανεπιστήμια. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι ξένοι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους.

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ;

Μπορείτε να συμμετέχετε στην Απογραφή διαδικτυακά –μέσω υπολογιστή ή του κινητού σας τηλεφώνου– ή συμπληρώνοντας το έντυπο Δελτίο Απογραφής.

Για όσους χρειάζονται βοήθεια για να συμπληρώσουν το δελτίο απογραφής, το προσωπικό της Υπηρεσία Απογραφής θα βρίσκεται στη διάθεσή τους, ενώ προσφέρεται τηλεφωνική και διαδικτυακή υποστήριξη.

ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ;

Το έντυπο Απογραφής είναι μόνο στα αγγλικά. Μπορείτε να ζητήσετε από συγγενείς ή φίλους να σας βοηθήσουν με την Απογραφή σας.

Προσωπικό της υπηρεσίας Απογραφής θα βρίσκεται στη διάθεση όσων δυσκολεύονται παρέχοντας βοήθεια και καθοδήγηση ως προς τη συμπλήρωση του απογραφικού δελτίου.

Για βοήθεια στα Ελληνικά, καλέστε τη Μεταφραστική και Διερμηνευτική Υπηρεσία (TIS National) στο 131 450.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ;

Επίσημη ημερομηνία Απογραφής είναι η Τρίτη 10 Αυγούστου.

Εάν, ωστόσο, γνωρίζετε ποιοι θα βρίσκονται στο σπίτι τη μέρα της Απογραφής, μπορείτε να ξεκινήσετε τη συμπλήρωση του δελτίου αμέσως μόλις λάβετε τις οδηγίες.

Τα περισσότερα νοικοκυριά θα λάβουν οδηγίες ταχυδρομικά για να συμπληρώσουν την Απογραφή διαδικτυακά. Αυτές θα περιλαμβάνουν τον μοναδικό αριθμό της Απογραφής σας και έναν προσωρινό κωδικό πρόσβασης. Οι οδηγίες θα αρχίσουν να φτάνουν στις αρχές Αυγούστου. Μόλις τις παραλάβετε επισκεφθείτε τον ιστότοπο census.abs.gov.au

Εάν, ωστόσο, επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε ένα έντυπο δελτίο, καλέστε την 24ωρη αυτοματοποιημένη υπηρεσία αίτησης για την απόκτηση έντυπου εγγράφου στο 1800 130 250. Θα χρειαστείτε τον 16ψήφιο αριθμό της Απογραφής σας που θα αναγράφεται στην επιστολή της Απογραφής που θα λάβετε.

Εκτός από όσους το ζητήσουν, έγγραφο δελτίο Απογραφής θα παραλάβουν οι σπουδαστές εξωτερικού και οι επισκέπτες που διαμένουν σε χώρους όπως ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις ή φοιτητικές εστίες.

Τα συμπληρωμένα έντυπα δελτία θα πρέπει να επιστραφούν στην Υπηρεσία Απογραφής μέσα στον προπληρωμένο απαντητικό φάκελο που θα έχετε λάβει. Εάν λάβετε έντυπο δελτίο και παρόλα αυτά επιθυμείτε να το συμπληρώσετε ηλεκτρονικά, μπορείτε να ακολουθήσετε τις σχετικές οδηγίες που θα βρείτε στο έντυπο.

ΠΩΣ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ;

Τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται από το νόμο. Δε μοιράζονται με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες ή με οποιονδήποτε άλλο. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ταυτότητά σας μέσω των πληροφοριών που θα μοιραστείτε όσον αφορά το άτομό σας ή την οικογένειά σας στο δικό σας Δελτίο Απογραφής.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΛΑΒΩ ΒΟΗΘΕΙΑ;

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να συμπληρώσετε το Απογραφικό σας Δελτίο

— Επισκεφθείτε το www.census.abs.gov.au

— Για να έρθει κάποιος από ην υπηρεσία Απογραφής να σας βοηθήσει επισκεφθείτε το www.census.abs.gov.au/findus

— Καλέστε στο 1800 512 441 για να μιλήσετε σε κάποιον στα Αγγλικά

— Για βοήθεια στα Ελληνικά, επισκεφθείτε το www.census.abs.gov.au/greek ή καλέστε τη Μεταφραστική και Διερμηνευτική Υπηρεσία (TIS National) στο 131 450

Πηγή:neoskosmos.com