Γερμανία – Συνεχίζεται η κατρακύλα του Λάσετ στις δημοσκοπήσεις

Ο Aρμιν Λάσετ χάνει έδαφος στην κούρσα για να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, καθώς η προσωπική αντιδημοτικότητά του μοιάζει να μεγεθύνεται, υποδεικνύει δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή.

Μόλις το 13% των ψήφων

Στην υποθετική περίπτωση που η εκλογή καγκελαρίου γινόταν απευθείας, ο υποψήφιος της συντηρητικής Χριστιανικής Eνωσης (CDU/CSU) της απερχόμενης καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ θα λάμβανε μόλις το 13% των ψήφων, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου INSA που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag.

Το ποσοστό του κ. Λάσετ υποχωρεί κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία, ο Ολαφ Σολτς, καταγράφει άνοδο μιας εκατοστιαίας μονάδας στην κυλιόμενη δημοσκόπηση και συγκεντρώνει το 22%.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, η υποψήφια των Πρασίνων, θα λάμβανε το 13% των ψήφων, ποσοστό ίδιο με αυτό του κ. Λάσετ, πάντα κατά τη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της Μπιλτ.

Μπροστά ο Σολτς

Αλλες δημοσκοπήσεις φέρουν επίσης τον κ. Σολτς να βρίσκεται μπροστά από τον κ. Λάσετ στο υποθετικό ερώτημα της απευθείας εκλογής καγκελαρίου, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα που μεταδόθηκε από το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, το 34% απάντησε πως θα «προτιμούσε» να αναλάβει καγκελάριος ο κ. Σολτς (+6% σε δύο εβδομάδες), το 29% ο κ. Λάσετ (–8%) και το 20% η κυρία Μπέρμποκ (+2%).

Αλλά φυσικά ο ή η καγκελάριος της Γερμανίας δεν εκλέγεται άμεσα. Και, σε ό,τι αφορά στα κόμματα, η δημοσκόπηση του INSA παρουσιάζει εικόνα πρακτικά αμετάβλητη από αυτήν της περασμένης εβδομάδας.

Η μείζων παράταξη της συμπολίτευσης, η συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CDU/CSU), παραμένει στην πρώτη θέση με το 27%, οι Πράσινοι καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με το 18%, το SPD έρχεται τρίτο με το 17% το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) τέταρτο με το 13%, η ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στην πέμπτη θέση με το 11%.

Αβεβαιότητα

Οι δημοσκοπήσεις γενικά προοιωνίζονται αβεβαιότητα, έστω κι αν γενικά αντανακλούν απλώς μια στιγμή στην προεκλογική εκστρατεία, δεν επιτρέπουν να γίνουν προβλέψεις για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.

Επειτα από 16 χρόνια στην εξουσία, η κυρία Μέρκελ δεν είναι υποψήφια.

Πηγή: ΑΠΕ