Πυρκαγιές στην Τουρκία – Εισαγγελική έρευνα για τις εκκλήσεις

Ζητούσαν βοήθεια

Καθώς η Τουρκία μάχεται τις δασικές πυρκαγιές, πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αξιοποίησαν το Twitter για να εκφράσουν τη θλίψη τους και να ζητήσουν βοήθεια για την Τουρκία.

Αλλά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Σαμπάχ, η συγκεκριμένη πρόσκληση για βοήθεια δεν είναι αποδεκτή λόγω του συνεπαγόμενου «ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις φλόγες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική εισαγγελία, οι αρμόδιες μονάδες έχουν ξεκινήσει τεχνικές έρευνες για δημοσιεύσεις που κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδήσεις για τις δασικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν στις 28 Ιουλίου.

Ως αποτέλεσμα της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι ψεύτικοι λογαριασμοί προσπαθούσαν «να προκαλέσουν πανικό ενώ πρόσβαλαν το τουρκικό κράτος και την κυβέρνηση».

Οι λογαριασμοί, ισχυρίζεται η έρευνα, διέδωσαν παραπληροφόρηση και προσπάθησαν να προκαλέσουν ατμόσφαιρα χάους.

Τονίζεται επίσης ότι ορισμένοι από τους λογαριασμούς είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για τη διάδοση της τρομοκρατικής προπαγάνδας.

«Ιδεολογικά κίνητρα»

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε ότι η εκστρατεία στο Twitter ενορχηστρώθηκε από το εξωτερικό από ένα μόνο κέντρο, με στόχο την αποδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ λαού και κράτους.

Η λεγόμενη καμπάνια βοήθειας ξεκίνησε με «ιδεολογικά κίνητρα», ανέφερε o Αλτούν στο Twitter. Η βοήθεια που παρέχεται με καλές προθέσεις είναι απαραίτητη για την εθνική ενότητα, αλλά αυτή η εκστρατεία στοχεύει στο αντίθετο, είπε.

 

Προέτρεψε όλους να δίνουν σημασία μόνο σε επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις και όχι σε παραπληροφόρηση.

Σχολιάζοντας το hashtag, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξη προχθές Τετάρτη είπε ότι δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη δύναμη της Τουρκίας.

«Αυτό σημαίνει ότι (οι ξένες δυνάμεις) ενοχλούνται. Τότε είμαστε δυνατοί. Τι έκαναν μετά από αυτό; Ανοιξαν το StrongTurkey», δήλωσε, αναφερόμενος στο hashtag που δημιουργήθηκε ως απάντηση στο #HelpTurkey.

«Να φαίνεται αδύναμη»

Η Σαμπάχ επικαλείται δηλώσεις του βρετανού ακαδημαϊκού Marc Owen Jones ο οποίος είπε ότι το hashtag #HelpTurkey «είναι μια πιθανή επιχείρηση επιρροής», παρόλο που πολλοί άνθρωποι με καλές προθέσεις συμμετείχαν επίσης σε αυτήν.

«Ορισμένοι θεώρησαν ότι το μήνυμα που δημιουργήθηκε στο hashtag σχεδιάστηκε για να κάνει την Τουρκία να φαίνεται αδύναμη, ανίκανη και απελπισμένη», είπε ο Τζόουνς σε tweet.

«Αυτό, σε συνδυασμό με την κλίμακα της καμπάνιας, παραπέμπει σε μια πιθανή επιχείρηση επιρροής», πρόσθεσε.

Πηγή: sigmalive.com/in.gr