Αττική – Συνεχείς περιπολίες στρατού και ΕΛ.ΑΣ στα καμένα

Μετά από πέντε εφιαλτικά 24ωρα με τις φλόγες να καταπίνουν τη μία περιοχή μετά την άλλη, η βορειοανατολική Αττική βίωσε την πρώτη νύχτα που η εικόνα από το πύρινο μέτωπο ήταν καλύτερη.

Ωστόσο οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό λόγω του τρόμου για νέες αναζωπυρώσεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την κατάσταση μέσα σε λίγα λεπτά.

Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης στην Πάρνηθα αργά χθες το απόγευμα, οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι δεν υπάρχουν πλέον μόνιμες εστίες σε Βαρυμπόμπη, Μαλακάσα, Άγιο Στέφανο, Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Θετικό μήνυμα εξέπεμψε για τα μέτωπα αυτά -που έχουν, όμως, ήδη προκαλέσει βιβλική καταστροφή-  και ο υφυπουργός Πολιτικής Προοστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως είπε «όσον αφορά στην πυρκαγιά που εξελίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, η άνιση μάχη με τις φλόγες αποδίδει σταδιακά μια βελτιούμενη εικόνα με σταθερό ρυθμό. Σήμερα οι αναζωπυρώσεις ήταν δεκάδες, αλλά όλες αντιμετωπίστηκαν».

Στόχος μας, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, ήταν να βελτιώσουμε την εικόνα της πυρκαγιάς και όλα δείχνουν πως τα καταφέρνουμε.

Σε επιφυλακή όλη την νύχτα

Οι επίγειες δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος επιχειρούσαν όλη την νύχτα προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε αναζωπύρωση.

Παράλληλα, έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται πεζοπόρα τμήματα του στρατού και της αστυνομίας για επιτήρηση της τεράστιας έκτασης στην οποία εξελίχτηκε η μεγάλη πυρκαγιά, όπως ανακοίνωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλίας.

«Σε σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε υπό τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, με τη συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη και του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου, αποφασίστηκε να επιτηρούνται καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, περιοχές της Αττικής όπου οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση, για την πρόληψη τυχόν αναζωπυρώσεων και την επίβλεψη του πεδίου» είπε ο υφυπουργός.

Η εικόνα στα μέτωπα

Συναγερμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις προκάλεσε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα μια μεγάλη αναζωπύρωση πάνω από τους Θρακομακεδόνες, στη θέση Φλαμπούρι της Πάρνηθας, στην πλαγιά κάτω από το καζίνο, όπου υπάρχουν λωρίδες με δάσος που δεν έχει καεί.

Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε τελικά, με τη συνδρομή και ενός ελικοπτέρου Έρικσον, αλλά επειδή η εστία είναι μέσα σε μια ρεματιά, παραμένει στο σημείο ισχυρή δύναμη για να μην υπάρξει κίνδυνος για νέα αναζωπύρωση.

Στα υπόλοιπα μέτωπα, από το Κρυονέρι και τη Βαρυμπόμπη μέχρι τη Μαλακάσα, τον Άγιο Στέφανο, τις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν μόνιμες εστίες, αλλά γίνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονται, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι  το πρωί, με τη συνδρομή των εναέριων μέσων που θα είναι διαθέσιμα, θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση, αν και θεωρούν βέβαιο ότι θα χρειαστούν μέρες για να μπορέσουν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά, ενώ τους προβληματίζει και το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται από τη Δευτέρα.

Για το λόγο αυτό, σε όλο τον ορεινό όγκο, στην περίμετρο της πυρκαγιάς, όπως είπε και ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα τμήματα του στρατού, με την υποστήριξη πυροσβεστών από Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ, αλλά και των εθελοντών που σβήνουν όποια εστία εμφανίζεται.

Παράλληλα, χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας δουλεύουν ασταμάτητα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και οι υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις.