Φωτιά στην Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση στις Γούβες – Ανακόπηκε η φωτιά στο Πευκί

Μεγάλη αναζωπύρωση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στις Γούβες όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Εξάλλου μικρές ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια από το πέρασμα της φωτιάς στο Πευκί. Τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι εθελοντές, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, έδωσαν μάχη, ενώ παρόντες ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, οι οποίοι ζητούσαν νέες δυνάμεις για να υπερασπιστούν τον οικισμό.

Ακόμη και την ύστατη στιγμή δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας. Η φωτιά άφησε στο πέρασμά της καμένα τα τεράστια πεύκα. Τα σπίτια στον οικισμό υπέστησαν ελάχιστες ζημιές. Σύμφωνα με την ΕΡΤ η φωτιά κύκλωσε και τον οικισμό Καστρί, όπου κάηκαν σπίτια. Από το λιμάνι της Αιδηψού φεύγουν κάτοικοι και παραθεριστές.

Δεν συνέβη, ωστόσο, το ίδιο στις Γούβες, τη Γερακίου και τον Γαλατσώνα, όπου συγκρατήθηκαν οι φλόγες, αλλά η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. Το συγκεκριμένο μέτωπο ξεκίνησε από τον Δρυμώνα.

Μπορεί ένα μέρος του μετώπου να το σταμάτησαν στον περιφερειακό δρόμο του οικισμού, το υπόλοιπο όμως συνεχίζει την καταστροφική πορεία και κινείται προς Ασμίνι. Εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις οργανώνουν εκεί τη μάχη τους, για να μην εισέλθει η φωτιά στον οικιστικό ιστό, αλλά να τη συγκρατήσουν έξω από το χωριό.

Ακόμη, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή εκεί οδηγούν τις φλόγες.

Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή από τη Μονοκαρυά μέχρι την Ιστιαία βρίσκεται το χωριό Ταξιάρχες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι μία από τα μεγαλύτερα σημεία παραγωγής σύκων στη χώρα και οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί για να αποφύγουν την καταστροφή. Δεν δημιούργησαν μόνο ζώνες πυροπροστασίας σχεδόν σε όλη της γεωγραφική έκταση με τα δέντρα συκιάς, αλλά έχουν καθαρίσει και τα περιβόλια τους.

Απόψε η νύχτα είναι κρίσιμη για τις δύο αυτές περιοχές. Νωρίτερα, οι πυκνοί καπνοί δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν πτήσεις και εύστοχες βολές. Παράλληλα, οι πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Λαμία, τη Δυτική Φθιώτιδα και τη Σπερχειάδα.

Συγκλονιστικές εικόνες στο Πευκί

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες στο Πευκί, όπου οι πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν με κάθε τρόπο την περιοχή για να γλιτώσουν από την ανεξέλεγκτη φωτιά που πλησιάζει την περιοχή. Τις τελευταίες ώρες, περίπου 350 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε φέρι μποτ. Τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού, φέρι μποτ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών. Οι πολίτες που επιβιβάστηκαν ήδη στο φέρι, θα μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και οι 350 είναι καλά στην υγεία τους. Η φωτιά αυτή την ώρα είναι στον οικισμό Αρτεμίσιο, και οι φλόγες έχουν φτάσει πολύ κοντά στο Πευκί. Στα ανοικτά της θάλασσας βρίσκεται και η τορπιλάκατος «Νικηφόρος» , έτσι ώστε να συνδράμει εάν χρειαστεί

Νωρίτερα εστάλησαν μηνύματα από το 112 για νέες εκκενώσεις οικισμών. Συγκεκριμένα δόθηκε εντολή για Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες και Βουλίκι, ενώ η αγωνία των τοπικών φορέων και των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να μην φτάσει η φωτιά στην Ιστιαία.

Κυκλωμένο από τις φλόγες ήταν πριν από κάποιες ώρες και το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που απέμειναν εκεί μετά την εκκένωσή του, έκαναν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές συγκεντρώθηκαν στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Πηγή facebook: Christina Mavropoulou

 

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.

 

Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και πλησίασε νωρίτερα περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή. Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά.

 

 

 

85 πολίτες μεταφέρθηκαν με τη συνδρομή του Λιμενικού

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

Στη Σκιάθο 64 άτομα

Δεκάδες πυρόπληκτοι κάτοικοι από τα Βασιλικά της Βόρειας Εύβοιας που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται, μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με σκάφος, από το Πευκί στην απέναντι ακτή της Σκιάθου για να έχουν μία ασφαλή διαμονή για όσες ημέρες χρειαστούν. Έπειτα από συνεννοήσεις μεταξύ των δημάρχων Ιστιαίας-Αιδηψού και Σκιάθου το σκάφος «Καλυψώ» πήγε στο Πευκί της Εύβοιας και παρέλαβε 64 πυρόπληκτους της περιοχής και τους μετέφερε στην Χώρα της Σκιάθου στις 4:30 τα ξημερώματα, και από εκεί μεταφέρθηκαν αρχικά στο ξενοδοχείο «Σκιάθος Παλλάς».

Μέσω του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκου Ευσταθίου και της Dolphin Skiathos διατέθηκαν στον δήμαρχο Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα δεκάδες δωμάτια σε μικρά ξενοδοχεία για να καταλύσει ο κόσμος, ενώ στο «Σκιάθος Παλλάς» διαμένουν 22 πυρόπληκτοι από την Εύβοια.

Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «πρωταρχικός στόχος ήταν να διασωθούν οι άνθρωποι και εμείς ως γείτονες προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε και να τους παρέχουμε μία ανάσα ανακούφισης από τις πρωτοφανείς καταστάσεις που βιώνουν. Ό,τι χρειαστούν και όσο θα απαιτηθεί θα σταθούμε δίπλα τους».

Δήμαρχος Ιστιαίας: Είμαστε μόνοι μας, δέχομαι γελοία μηνύματα για εκκένωση

Η Βόρεια Εύβοια φλέγεται. Ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Γκοτζιάς ξεσπά: “Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας”. Όπως επισημαίνει ο ίδιος μιλώντας στο OPEN, “είμαστε μόνοι μας. Πέντε ημέρες περιμένουμε τα εναέρια μέσα που ακόμα δεν έχουμε δει. Τα είδαμε χθες για μισή μέρα και έπειτα από δραματικές εκκλήσεις. Έπρεπε να είναι εδώ όλα. Με έπαιρναν πρόεδροι κοινοτήτων και μου έλεγαν ότι με δύο ρίψεις σώζεται το χωριό τους. Ποιος θα αντικρίσει αυτούς τους ανθρώπους;”.

Ο κ. Γκοτζιάς είπε ότι “το μόνο που γνωρίζει η Πυροσβεστική είναι να μας στέλνει γελοία μηνύματα σύστασης για να εκκενώσουμε τα χωριά. Εκκενώνονται τα χωριά; Σώζονται επειδή τα σώζουμε μόνοι μας. Μένουν κάτοικοι πίσω και τα σώζουν με αυτοθυσία. Πρέπει τώρα να σηκωθούν τα εναέρια μέσα για να σωθεί ο τόπος μας. Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Δεν έχει κατασβεστεί μέτωπο. Περιμένουμε να φτάσει η φωτιά στη θάλασσα για να πουν πάει τελείωσε και αυτό. Δεν διατίθεται ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα ανά χωριό”.

“Η φωτιά στις Γούβες φτάνει από τρία μέτωπα. Φοβόμαστε για τα χωριά γύρω από την Ιστιαία. Το πύρινο μέτωπο σαρώνει τα πάντα. Αυτό που έχει συμβεί στη Β. Εύβοια είναι ντροπή για την ελληνική κοινωνία. Τι περιμένουμε άλλο για να βγουν τα εναέρια μέσα;” τονίζει ο δήμαρχος και προσθέτει: “η 8η Αυγούστου θα καταγραφεί ως η ημέρα του ολοκαυτώματος της Βόρειας Εύβοιας”.

enikos.gr