Στην δημοσιότητα τα πρακτικά της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΟΕΣΜΝΥ

Φωτο: Ο γραμματέας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κ. Απόστολος Τομόπουλος

Νέα Υόρκη.- Ο γραμματέας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κ. Απόστολος Τομόπουλος με αλλεπάλληλα σχόλια στον λογαριασμό των «Αναμνήσεων» στο Facebook προσπαθεί να αποδομήσει τους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων περί παράνομου εκλογικού συνεδρίου και παράνομης έκτακτης γενικής συνέλευσης της 30ης Ιουλίου 2021.

Επικαλούμενος το Καταστατικό χαρακτηρίζει παράνομες τις συνεδριάσεις που συγκάλεσε τις δύο τελευταίες εβδομάδες η πλειοψηφία της Επιτροπής η οποία απαρτίζεται από τους κ.κ. Δημήτριο Καλαμαρά, Νικόλαο Διαμαντίδη, Δήμο Σιώκη και Ηλία Τσεκερίδη και απολαμβάνει της υποστήριξης του επιτίμου προέδρου και ευεργέτη της Ομοσπονδίας, κ. Βασιλείου Σταθάκου.

Ο κ. Τομόπουλος χθες προέβη σε κάτι σπάνιο για τα δεδομένα της Ομοσπονδίας. Έδωσε στην δημοσιότητα τα πρακτικά της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 30ής Ιουλίου 2021 και τόνισε ότι θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση και των πρακτικών του Εκλογικού Συνεδρίου της 5ης και της 6ης Ιουνίου 2021.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την απόφαση της πλειοψηφίας να χαρακτηρίσει παράνομες τις εν λόγω συνεδριάσεις και τις αποφάσεις τους επεσήμανε: «Πρόκειται για νόμιμες αποφάσεις του ανωτάτου οργάνου της Ομοσπονδίας, οι οποίες έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της διαφάνειας, τον έλεγχο των οικονομικών και την διενέργεια των εκλογών ούτως ώστε να εξέλθει από την κρίση και να επανέλθει σε μια νέα τροχιά ανόδου η οργάνωση».

«Παράνομες δεν είναι οι αποφάσεις των συνελεύσεων, αλλά των πρώην προέδρων, κ.κ. Δημητρίου Καλαμαρά, Δήμου Σιώκη και Νικολάου Διαμαντίδη, οι οποίοι αποφάσισαν να θέσουν τους συλλόγους «Ανιάτων Σπάρτης», Καστοριέων «Ομόνοια» και Συριανών «Ερμούπολη» που εκπροσωπούν, αντίστοιχα, εκτός της συλλογικής δράσης, για να μην έχουν απαρτία οι γενικές συνελεύσεις. Τους προκαλώ και τους καλώ να δώσουν στην δημοσιότητα τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των συλλόγων τους για μη καταβολή των συνδρομών και για αποχή από τις γενικές συνελεύσεις», πρόσθεσε ο κ. Τομόπουλος.

«Χαρακτήρισαν παράνομο το εκλογικό συνέδριο, αλλά αγκάλιασαν και μάλιστα κατάφεραν να χειραγωγήσουν τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής, κ. Δημήτριο Α. Γωνιά και να βραχυκυκλώσουν την Εφορευτική Επιτροπή. Χαρακτήρισαν παράνομη την έκτακτη γενική συνέλευση, αλλά θεωρούν νόμιμη την Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή και μάλιστα συνεργάζονται μαζί τους. Πώς είναι δυνατόν να θεωρούν παράνομες τις διαδικασίες και να νομιμοποιούν τα αποτελέσματα αυτών των διαδικασιών;», επεσήμανε ο κ. Τομόπουλος υπενθυμίζοντας ότι «πρόκειται για οξύμωρα σχήματα και ανήθικες και ζημιογόνες πρακτικές».

Ερωτηθείς για την διαφάνεια και τον ρόλο της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής ο κ. Τομόπουλος επεσήμανε ότι μέχρι και το διήμερο συνέδριο ουδείς γνώριζε για τα μεγάλα ποσά μετρητών που διαχειριζόταν ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου.

«Το ίδιο βράδυ που έσκασε η βόμβα Μεϊμάρογλου έστειλα ενυπόγραφη καταγγελία στην Εφορευτική Επιτροπή για την διαχείριση μεγάλων ποσοτήτων μετρητών εν αγνοία του διοικητικού συμβουλίου και ζήτησα επισήμως να μην γίνουν εκλογές εάν δεν ελεγχθούν τα σκάνδαλα», επεσήμανε ο κ. Τομόπουλος υπενθυμίζοντας ότι τις ίδιες καταγγελίες παρέδωσε και η ίδια η Εφορευτική Επιτροπή στην Εξελεγκτική Επιτροπή και στους ορκωτούς λογιστές.

«Είμαστε αποφασισμένοι να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο για να απαλλαγεί η Ομοσπονδία από τους ανίκανους, τα λαμόγια και τους λασπολόγους», συμπλήρωσε ο κ. Τομόπουλος.

«Καλώ την αυτοαποκαλούμενη πλειοψηφία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και αντί να ασχολείται με το δέντρο να ασχοληθεί με το δάσος. Να σταματήσει να αγκαλιάζει τον απερχόμενο πρόεδρο Κλεάνθη Μεϊμάρογλου γιατί εκτίθενται και οι ίδιοι. Όσοι προκάλεσαν την κρίση δεν έχουν κανένα δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα και πρέπει πάραυτα να αποχωρήσουν και να αφήσουν την Επιτροπή των Πρώην Προέδρων έστω και στο παρά πέντε να σώσει ότι έχει απομείνει από την υστεροφημία της», κατέληξε ο κ. Τομόπουλος.

Τα πρακτικά

Παραθέτουμε τα πρακτικά της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 30ής Ιουλίου, τα οποία έδωσε στην  δημοσιότητα ο κ. Τομόπουλος

Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης

Έκτακτη Γενική Συνέλευση, Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Θεματολογία:

Προσευχή

Εκλογή Προεδρεύοντός

Παρουσιολόγιο

Ανάγνωση Πρακτικών

Εκλογή Συντονιστών – Συντονιστή

Έναρξη Συνεδρίασης με χαιρετισμό του κ. Τομόπουλου και αναφορά για την έκτακτη Γ.Σ., καθώς αιτία της συνέλευσης αυτής είναι ο κ. Καλαμαρας. Καθώς με την εκλογή στις 22 Ιουλίου 2021 νέου συντονιστή και παρά την ένστασή, καθώς η εκλογή θα έπρεπε να ήταν ομόφωνη. Επίσης ο κ. Τομόπουλος αναφέρθηκε στο γραπτό αίτημα 25 συλλόγων  για έκτακτη γενική συνέλευση. Υπενθύμισε ότι στη Γ.Σ. ο κ. Τσεκερίδης είχε παραιτηθεί από την 10η Μάϊου και από τότε δεν έδωσε παρών στην συνεδρίαση. Επίσης ανέφερε ότι ο κ. Σταθάτος ουδέποτε ήταν μέλος της επιτροπής συνεδρίου. Καθώς μετά την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής   στις 6 Ιουνίου 2021 και όπως ορίζει το άρθρο 11 του καταστατικού περί εκλογής εφορευτικής επιτροπής, εδάφιον 3, ότι μετά την εκλογή εφορευτικής επιτροπή το Δ.Σ. παραιτείται και παραμένουν ο Πρόεδρος, ο γραμματέας και ο Ταμίας για τα τρέχοντα θέματα. Οι οποίοι θα παραδώσουν με την σειρά τους όλα τα έγγραφα – αρχεία της ομοσπονδίας στο νέο Δ.Σ. που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.

Διαβάστηκαν Παρουσίες:

Ένωσης Πειραιωτών

Πετρίνας

Σαμίων «Πυθαγόρας»

Ελευθέριανης Ναυπακτίας

Δραμινών

Ερεικουσίων Αμερικής «Πανερίκουσα»

Παγκερκυραϊκού Συλλόγου

Πανγ Γκριγκόριαν της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης

Κωσταραζιωτών

Νομού Καβάλας Άγιοι Φίλιπποι»

Δραμινών «Αγία Βαρβάρα

Πανθρακικής Ένωσης «Ορφεύς»

Παναθηναϊκού

Παλλημνιακής Αδελφότητας «Ήφαιστος»

Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια»

Συλλόγου Κρησσών «Πασιφάη»

Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης

Γύθειο

Κάβου Μελανιου

Φρουράς του Λυκούργου

ΠΑΟΚ

Συλλόγου Χειμαρριωτών

Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος»

Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ

Συλλόγου Χιωτών Αγίου Γάλα

«Aktina FM»

Λαογραφικού Ομίλου Αμερικής

Σύλλογος Ηλεκτρολόγων

Κατερινιωτων

Παραβρέθηκαν επίσης τέσσερα από τα πέντε μέλη της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής και συγκεκριμένα ο κ.κ. Πολύκαρπος Κοτρώνης, Γιάννης Στρουμπάκης, Αλεξάνδρα Λάσκαρη και Στέλιος Λεοντιάδης, καθώς επίσης και τα τέσσερα από τα πέντε μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, κ.κ. Αναστάσιος Καραγκούνης, Γιάννης Καραπετρίδης, Γιώργος Χρυσομάλλης και Γρηγόρης Δημητρουλάκος. Απουσίαζαν ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτριος Α. Γωνιάς και  ο καθηγητής Δρ. Νίκος Αλεξίου, ο οποίος είναι μέλος της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Ο κ. Τομόπουλος ανέγνωσε τα πρακτικά των δύο προηγούμενων γενικών συνελεύσεων και  ζήτησε την επικύρωση των πρακτικών. Η επικύρωση έγινε από τον κ. Νίκο Μπάρδη και δευτερώθηκαν από τον κ. Αμανατίδη. Ο κ. Τομόπουλος επεσήμανε ότι στην κοινή συνεδρίαση της Εφορευτικής και της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής και  αποφασίστηκε η διενέργεια των εκλογών στις 19 Σεπτεμβρίου 2019.

Επίσης αναφέρθηκε ότι η Γ.Σ. είναι  το ανώτερο όργανο της οργάνωσης, το οποίο κλήθηκε από την μειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων και συγκεκριμένα τους κ.κ. Απόστολο Τομόπουλο, Γιώργο Γεωργόπουλο και Νίκο Βέλλιο αγνοώντας πλήρως τις καταγγελίες της πλειοψηφίας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων και τις προειδοποιήσεις του ιδιωτικού δικηγόρου τους William Bird III. Οι κ.κ. Τομόπουλος, Γεωργόπουλος και Βέλλιος είχαν την σύμφωνη γνώμη του νομικού συμβούλου, κ. Γεωργίου Ραζή έλαβαν και επισήμως την συγκατάθεσή του για την υλοποίηση των αποφάσεων της συνέλευσης. Επίσης αναφέρθηκε στην αξιολόγηση του οικονομικού ελέγχου από την οικονομική επιτροπή και  για την πραγματοποίηση εκλογών στις 19 Σεπτεμβρίου 2021.

Αναφέρθηκε  στην απόφαση της γενικής συνέλευσης που  αποφάσισε να αλλάξει τις κλειδαριές της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στις  15 Ιουλίου και να αφαιρεθεί κάθε δικαίωμα πρόσβασης στον κ. Μειμαρογλου, προκειμένου να αποτραπεί η επιχειρούμενη από την πλειοψηφία των Πρώην Προέδρων αλλαγή των κλειδαριών. Τα κλειδιά θα τα έχουν ο κ. Καραγκούνης, η εξεταστική επιτροπή αποτελούμενη, ο κ. Γεωργόπουλος, Τομοπυλος και συντονιστής.

Επίσης ενημέρωσε το σώμα για το πρωινό επεισόδιο της 30 Ιουλίου 2021 όπου  ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου άλλαξε τις κλειδαριές στην κάτω αίθουσα, αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αποστολή του καθώς την ώρα εκείνη εισήλθε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο ο Απόστολος Τομόπουλος, ο οποίος τον αντιλήφθηκε και τον διέταξε να παραδώσει τα νέα κλειδιά.Ο κ. Τομόπουλος αποφάσισε να «φυλάξει Θερμοπύλες» και ενημέρωσε τους κ.κ. Γεωργόπουλο και Βέλλιο και αποφάσισαν εναλλάξ να φρουρήσουν το κτίριο προκειμένου να αποτραπούν τα σχέδια παρεμπόδισης της έκτακτης γενικής συνέλευσης. Κατά το μεσημέρι ο κ. Τομόπουλος έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι του και επειδή καθυστερούσε ο κ. Γεωργόπουλος προθυμοποιήθηκε ο κ. Πέτρος Γαλάτουλας να αναλάβει βάρδια. Λίγο μετά την αναχώρηση του κ. Τομόπουλου έφτασε στο κτίριο ο κ. Μεϊμάρογλου και όταν είδε τον κ. Γαλάτουλα στην αίθουσα της γραμματείας του ζήτησε να αναχωρήσει πάραυτα από το κτίριο. Διαπληκτίστηκαν, ο κ. Μειμάρογλου επιτέθηκε στον κ. Γαλατουλα στο σημείο της καρδιάς, όπου ήδη έχει χειρουργεί.   Μετά από λίγο ο κ. Γαλάτουλας αισθάνθηκε δυσφορία και κλήθηκε το ασθενοφόρο το οποίο ανέλαβε την διακομιδή του στο Νοσοκομείο της Αστόριας. Την ώρα της κόντρας μεταξύ των κ.κ. Γαλάτουλα και Μεϊμάρογλου δεν υπήρχε άλλος στο κτίριο και όταν έφτασε ο κ. Γιώργος Γεωργόπουλος ο κ. Γαλάτουλας ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και εκλήθησαν το ασθενοφόρο και η Αστυνομία.

Η συνέλευση εξέλεξε προεδρείο και συγκεκριμένα τους κ.κ. Νίκο Μπάρδη και Τεντ Αστρινίδη, και την Σπυριδούλα Τσουκαλά  στην γραμματεία.

Ο γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής Αναστάσιος Καραγκούνης επεσήμανε ότι κατά την διάρκεια της σύσκεψης της επιτροπής τέθηκε σε ψηφοφορία πρόταση για την διενέργεια των εκλογών στις 19 Σεπτεμβρίου 2021 και ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη. Η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο πρόεδρος Δημήτριος Α. Γωνιάς, την επόμενη της ανακοίνωσης διέψευσε τα περί ομοφωνίας αποφάσισαν να άρουν την εμπιστοσύνη τους στον κ. Γωνιά και να τον καθαιρέσουν αναθέτοντας την προεδρία στον Γιώργο Χρυσομαλλίδη, πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί».

Παράλληλα ζήτησε από την ολομέλεια να αναδείξει δύο αναπληρωματικούς και εκλέχτηκαν οι κ.κ. Αθανάσιος Αρώνης και Νίκος Σουρέλος.

Εκ μέρους της Ανεξάρτητης Επιτροπής μίλησαν οι κ.κ. Πολύκαρπος Κοτρώνης και Γιάννης Στρουμπάκης, οι οποίοι διαβεβαίωσαν τη συνέλευση ότι μέχρι και την επόμενη γενική συνέλευση θα εξεταστούν όλες οι καταγγελίες για την διαχείριση των δωρεών σε μετρητά και ότι θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα.

Ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών, όπως επεσήμαναν, δεν έχει καν ξεκινήσει και θα χρειαστούν – λόγω και των θερινών διακοπών, δύο με τρεις τουλάχιστον μήνες και ζήτησαν από την ολομέλεια να εγκρίνει προϋπολογισμό για τους ορκωτούς λογιστές.

Η ολομέλεια ενέκρινε την πρόταση του κ. Γεωργόπουλου για την διάθεση έως και $10.000 και ανέθεσε την ευθύνη στην Επιτροπή για την σύναψη συμφωνίας ανάθεσης του έργου στους ορκωτούς λογιστές.

Η συνέλευση έκανε δεκτή την παραίτηση του συντονιστή της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων Τιμολέοντα Κακούρου και όρισε δύο νέους συντονιστές και συγκεκριμένα τους κ.κ. Νίκου Μπάρδη και Τεντ Αστρινίδη.

Η συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα το οποίο επικαλείται την ρήτρα του Καταστατικού που χαρακτηρίζει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ανενεργούς μήνες, την εκλογή και την ανάληψη των καθηκόντων της Εφορευτικής και της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής και την απόφαση για την διενέργεια των εκλογών στις 19 Σεπτεμβρίου και γενικής συνέλευσης στις 14 Σεπτεμβρίου και διακηρύττει ότι έως και την γενική συνέλευση της 14ης Σεπτεμβρίου 2021 δεν θα αναληφθούν δράσεις από την Ομοσπονδία, εκτός από διευθετήσεις που θα ζητηθούν από τις προαναφερόμενες επιτροπές.

Να σημειωθεί ότι δόθηκε ο λόγος στον πρ. πρόεδρο κ. Μεϊμάρογλου για να εκφράσει την άποψη του. Το Σώμα του αφαίρεσε τον λόγο καθώς διαπιστώθηκε ότι κατέγραφε – μαγνητοφωνούσε την συνεδρίαση χωρίς την ενημέρωση έστω του σώματος. Επίσης καταγράφηκε επεισόδιο που παρενοχλούσε δημοσιογράφους.

Ο Προεδρεύουν κ Μπαρδης ζήτησε από το σώμα να κλείσει η παρούσα συνεδρίασης και δευτέρωσε ο κ. Γεωργόπουλος.

Πηγή:anamniseis.net