Τουρκία – Κρατούμενος στο αεροδρόμιο ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας – Απελαύνεται στην Ελλάδα

Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης κρατείται αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Σύμφωνα με την Παμποντιακή Ομοσπονδία, ο πρόεδρός της πραγματοποίησε το ταξίδι στην Τουρκία, καθώς θα παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

Persona non grata για την Τουρκία

Σε επικοινωνία που είχε το in.gr μαζί του, ο κ. Βαρυθυμιάδης δήλωσε: «Με έχουν στα κρατητήρια του αεροδρομίου. Συνεχίζουν τις έρευνες στις αποσκευές μου. Όπως φαίνεται, θα με απελάσουν στις 19:00. Μου δήλωσαν ότι είμαι ανεπιθύμητος και επικίνδυνος για τη χώρα τους».

Όπως αναφέρει η καταγγελία της Ομοσπονδίας, τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθηκαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Η πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α., Μαρία Αντωνιάδου, επικοινώνησε με τη γενική πρόξενο και την ενημέρωσε για την κράτηση του κ. Βαρυθυμιάδη και συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, ήταν μπροστά στο περιστατικό με το τουρκικό μπλόκο στον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργου Βαρυθυμιάδη. Η κυρία Αντωνιάδου, είναι μέλος της πολυμελούς αποστολής που ταξίδευε στην Τραπεζούντα, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας με αφορμή την κράτηση του προέδρου της “τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθησαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι, μεταξύ αυτών και η Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Μαρία Αντωνιάδου”.

Πριν από λίγο η Μαρία Αντωνιάδου έκανε την εξής ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα στο Facebook: Το ταξίδι για την Παναγία Σουμελά ξεκίνησε. Σήμερα στην Πόλη. Αύριο στην Τραπεζούντα. Στην πατρίδα των παππούδων μου. Δεν είχα κανένα πρόβλημα στην είσοδο μου στην Τουρκία. Δυστυχώς δεν συνέβη το ίδιο με τον Προέδρο των Ποντίων”.

Το ζήτημα με την κράτηση του Γιώργου Βαρυθυμιάδη ενδέχεται να λάβει ευρύτερες διαστάσεις λόγω του θεσμικού του ρόλου και με δεδομένο ότι η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει «να υποστηρίξει με φυσική παρουσία το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην προσπάθειά του να δώσει νέα ζωή στα μνημεία της Ορθοδοξίας στον Πόντο και την Μικρά Ασία».

Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία

“Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας».

 

in.gr