Το εντυπωσιακό νέο απόκτημα του Πολεμικού Ναυτικού

Κατέπλευσε χθες, Παρασκευή, στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, το πλοίο Γενικής Υποστήριξης «AIAΣ», το τρίτο κατά σειρά πλοίο ομοίου τύπου που δωρίζει στο Πολεμικό Ναυτικό ο πρόεδρος του ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», εφοπλιστής και υποναύαρχος ετ Παναγιώτης Λασκαρίδης.

Η διαδικασία αποδοχής της εν λόγω δωρεάς βρίσκεται σε εξέλιξη, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΓΕΝ.

Το ΠΓΥ «ΑΙΑΣ» είναι μήκους περίπου 85 μέτρων και εκτοπίσματος 4.426 τόνων. Έχει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα των 1.000 τετραγωνικών μέτρων.

Αυτό που διαφοροποιεί σημαντικά το ΠΓΥ «ΑΙΑΣ» από τα δύο προηγηθέντα αυτού «αδελφά» πλοία ( ΠΓΥ «ΑΤΛΑΣ Ι» και «ΗΡΑΚΛΗΣ») είναι ότι είναι ένα πλήρως εξηλεκτρισμένο σκάφος με αμιγώς ηλεκτρική πρόωση, με αποτέλεσμα να εμφανίζει σημαντικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα.

Διαθέτει και αυτό σύστημα Dynamic Positioning κατηγορίας DP2 (δηλαδή σταθεροποίησης σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες), ενώ η επιχειρησιακή του ευελιξία συμπληρώνεται από την ύπαρξη δύο γεφυρών διοίκησης (στην πλώρη και προς την πρύμνη) και από ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίου τύπου.

Το τρίτο κατά σειρά ΠΓΥ θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την υποστήριξη των αποστολών του Πολεμικού Ναυτικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ