Μπομπ Μενέντεζ – Τι φέρνει ο αμερικανός φίλος

Η ομιλία του αμερικανού γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, πέρα από δείκτη της ανανεωμένης σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, αποτελεί την επίσημη πρώτη του φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», μιας εκ των δράσεων της επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η ομιλία, που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης στο Μουσείο της Ακρόπολης, είναι η πρώτη μιας σειράς παρεμβάσεων προσωπικοτήτων σε χώρους – τοπόσημα της Αθήνας, που θα λάβουν χώρα με στόχο να σκιαγραφήσουν την προοπτική της χώρας σε ορίζοντα εικοσαετίας – εξού και το όνομα της δράσης, που αποτελεί μια από τις κεντρικές που είχε προγραμματίσει η Επιτροπή.

Σε 3 ενότητες

Το φόρουμ, κορωνοϊού επιτρέποντος, είναι σχεδιασμένο να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες και είχε παρουσιαστεί στην αρχή του 2021 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου. Οι ενότητες στις οποίες έχει χωριστεί είναι τρεις. Οι δύο πρώτες θα έχουν συμμετέχοντες κοινωνικούς εταίρους και φορείς, τα ονόματα των οποίων έχουν ήδη ανακοινωθεί, παράλληλα με μια σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης για σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο μέλλον.

Η ομιλία Μενέντεζ εντάσσεται στην τρίτη ενότητα, που αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα «παράθυρο στο μέλλον», και έρχεται να συμπληρώσει τα διεθνή πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στον εορτασμό των 200 ετών, μετά και τις διεθνείς παρουσίες στην επετειακή παρέλαση του περασμένου Μαρτίου.

Στόχος είναι στη συγκεκριμένη ενότητα να φιλοξενηθούν οι παρεμβάσεις εξεχουσών προσωπικοτήτων εκτός των ελληνικών συνόρων, οι οποίοι ως κεντρικοί ομιλητές πλέον θα κληθούν να περιγράψουν τις βασικές τάσεις που διαμορφώνοται μετά από μια πανδημία που επηρέασε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και για τον ρόλο της Ελλάδας στον κόσμο που φτιάχνεται αυτή την περίοδο – μετά την εμπειρία των πυρκαγιών, στην ατζέντα θα μπει αναπόφευκτα και η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της στην περιοχή της Μεσογείου. 

Σύμμαχος της Ελλάδας

Ο Μενέντεζ, που θα κάνει το ποδαρικό την Πέμπτη σε ένα από τα πιο συμβολικά σημεία των Αθηνών, έχει παραδοσιακά στενές επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και περιγράφεται ως σταθερός και ισχυρός σύμμαχος των ελληνικών συμφερόντων, ακόμα και τα προηγούμενα χρόνια, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η θητεία του χαρακτηρίζεται από τη σκληρή στάση που τηρεί απέναντι στις επιλογές της Τουρκίας, ενώ η παρουσία του στην Αθήνα έρχεται μετά την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, που ο ίδιος εισηγήθηκε και πέρασε από τη Γερουσία. Ο Μενέντεζ δείχνει πως θεωρεί τη σχέση των δύο χωρών, σ’ αυτό το γεωστρατηγικό σκηνικό, μεγάλης σημασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής – φαίνεται πως ποντάρει, δηλαδή, στην εμβάθυνση του ρόλου που μπορεί να έχει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο τα χρόνια που έρχονται, προς όφελος της Ευρώπης και των συμμάχων της.

Στο παρελθόν, επίσης, έχει συγχαρεί την Αθήνα για την απόφασή της να επενδύσει στην πράσινη ενέργεια, ελπίζοντας πως η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αναλογιζόμενος και τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή. Ενδεικτικό της στάσης που κρατάει στα ελληνικά ζητήματα ο Μενέντεζ είναι πως στις πρόσφατες πυρκαγιές απηύθυνε έκκληση στον Τζο Μπάιντεν να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στην Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ/in.gr