Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Τζόνσον για το Αφγανιστάν

Tις προσπάθειες απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν συζήτησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δίνοντας έμφαση στη σημασία της στενής συνεργασίας στη διαχείριση της υφιστάμενης κρίσης καθώς και στην πολιτική για το Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

“Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του διπλωματικού και του στρατιωτικού προσωπικού μας για την απομάκρυνση των πολιτών τους, του ντόπιου προσωπικού και άλλων ευάλωτων Αφγανών”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Τι ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ

Σχεδόν ταυτόχρονα η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι όλοι όσοι δικαιούνται να φύγουν από το Αφγανιστάν, είναι σε θέση να φύγουν, ακόμη και μετά το πέρας της αρχικής φάσης της εκκένωσης.

“Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για τον συντονισμό της γρήγορης και ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών μας και αυτών που συνεργάστηκαν προηγουμένως με τις κυβερνήσεις μας από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ”, δήλωσε εκπρόσωπος μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

“Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για να διασφαλίσουν ότι αυτοί που είναι επιλέξιμοι να φύγουν, μπορούν να φύγουν, ακόμη και μετά το πέρας της αρχικής φάσης της εκκένωσης”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σήμερα Τρίτη αναμένεται να γίνει η διαδικτυακή συνεδρίαση των ηγετών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως.

Μπόρις Τζόνσον

Ανταλλαγή πυρών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αμερικανοί και Γερμανοί στρατιώτες ενεπλάκησαν τη Δευτέρα σε ανταλλαγή πυρών με αγνώστους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να δεχθεί να παραμείνουν στρατεύματα πέραν της ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου που έχει προβλεφθεί για την αποχώρησή τους.

Νεκρός Αφγανός φρουρός από αμερικανικά πυρά

Ένας Αφγανός φρουρός σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν σε σύγκρουση με άγνωστους επιτιθέμενους νωρίς χθες το πρωί στο αεροδρόμιο και Γερμανοί και Αμερικανοί στρατιώτες πήραν μέρος «σε μετέπειτα ανταλλαγές πυρών», ανακοίνωσε ο γερμανικός στρατός μέσω του Twitter.

Αφγανιστάν

To CNN μετέδωσε πως ένας ελεύθερος σκοπευτής έξω από το αεροδρόμιο άνοιξε πυρ εναντίον Αφγανών φρουρών που βρίσκονταν μέσα στην εγκατάσταση και αυτοί απάντησαν στα πυρά, όμως αμερικανικές δυνάμεις απάντησαν πυροβολώντας εναντίον των Αφγανών φρουρών.

Δύο αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στο αεροδρόμιο είπαν στο πρακτορείο Reuters πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και όλες οι πύλες του αεροδρομίου έχουν κλείσει.

Ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπεϊ δήλωσε πως οι βρετανικές δυνάμεις και οι βρετανοί υπήκοοι δεν πήραν μέρος σ’ αυτή την ανταλλαγή πυρών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ο Χίπεϊ δήλωσε στην τηλεόραση του BBC πως η σύγκρουση σημειώθηκε σε μια περιοχή του αεροδρομίου στην οποία δεν υπάρχουν βρετανικές δυνάμεις.

enikos.gr