Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Η συγγνώμη σας ήταν προσχηματική-Κουτσούμπας: Ευθύνες

Κατά την ομιλία της στη Βουλή σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές, που έπληξαν τη χώρα μας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, αναφέρθηκε αρχικά στην πανδημία.

«Τρεις μήνες πριν μας λέγατε ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο, οι εμβολιασμοί προχωρούν, η χώρα ανοίγει με ασφάλεια για τον τουρισμό».

«Έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί. Η πανδημία είναι εδώ και χθες είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων» σημείωσε η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε σχετικά:

«Οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν. Την περίοδο του καλοκαιριού δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Δεν έχει στήριξη το ΕΣΥ για να αντέξει το επόμενο διάστημα. Δεν καταφέρετε να πείσετε τους πολίτες να εμβολιαστούν».

Σχετικά με το θέμα της συζήτησης στη Βουλή, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε μεταξύ άλλων: «Η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής και αποδείχτηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους. Το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε».

«Οι πυρκαγιές δεν σβήνονται με επικοινωνιακά σόου. Η συγγνώμη σας ήταν προσχηματική. Οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν, με απομάκρυνση από τις θέσεις τους των υπευθύνων υπουργών. Μας είπατε εδώ ότι πετύχατε τους στόχους σας με τα δάση να καπνίζουν ακόμη. Από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο».

Όπως είπε ακόμη: «Το 2007 έφταιγε ο στρατηγός άνεμος, το 2021, με άπνοια, θυμηθήκατε την κλιματική κρίση, αλλά δεν μπορείτε να εξηγήσετε γιατί η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε καμένες εκτάσεις από πυρκαγιές».

Κουτσούμπας για πυρκαγιές: Να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας σε όσους έζησαν τον πύρινο εφιάλτη. Σε όλους όσοι είδαν να καταστρέφεται το σπίτι τους, ο τόπος τους και οι ζωές τους. Είμαστε μαζί στον αγώνα να σταθούν στα πόδια τους να πάρουν πίσω τις ζωές τους» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου μήνα και το πρόγραμμα αποκατάστασης.«Είναι κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες και να αναδειχτούν οι αιτίες πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

«Μπορείτε να ζητάτε όσες συγνώμες θέλετε, να επικαλείστε λάθη και παραλείψεις, όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα ακόμα καλοκαίρι με πολυήμερες φωτιές, αλλά μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή. Πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα έχουν γίνει στάχτη» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, εξηγώντας «Η καταστροφή δεν οφείλεται σε επιμέρους λάθη ή παραλείψεις. Οι υπουργοί σας διαβεβαίωναν ότι φέτος έχει γίνει πρότυπη δουλειά, μια τομή για την αντιπυρική προστασία». Ωστόσο «Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στην απουσία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών. Λείπει ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, εξειδικευμένο σε κάθε δασικό σύμπλεγμα. Καμία κυβέρνηση δεν το έχει κάνει. Εκτός κι αν μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι φεύγοντας από το Μαξίμου, άφησε σχέδιο στα συρτάρια»…

Και ο κ. Κουτσούμπας συνέχισε: «Ακούσαμε για κλιματική κρίση, λες και χρειάζεται πολύ μυαλό ότι αυτό πάντα ισχύει και θα ισχύει. Γι’ αυτό και ένα κράτος, για αυτά τα αρνητικά σενάρια πρέπει να προετοιμάζεται». Όμως «Το αστικό κράτος σας και η κυβέρνηση σας, επειδή πορεύονται με τα συμφέροντα των λίγων δεν παίρνει μέτρα προστασίας της ζωής, της περιουσίας γιατί τα θεωρεί κόστος».

Βαρουφάκης: Φυσική αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και καμία αλλαγή στη χρήση γης για 30 χρόνια

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε τρεις προτάσεις κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας τον τελευταίο μήνα.

Φυσική αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, καμία αλλαγή στη χρήση γης για 30 χρόνια και καμία ανεμογεννήτρια στη στεριά με ανάλογο προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες, πρότεινε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25.

«Υπάρχει αυτό το γενικό συναίσθημα, το οποίο έχουν και οι πυροσβέστες μας. Το να καθόμαστε να τους χειροκροτούμε, όπως κάναμε και με τους υγειονομικούς δεν τους βοηθάει. Νιώθουν παρατημένοι» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η σειρά μονολόγων που ακολουθούμε εδώ, καθιστά τη Βουλή μη αντάξια των περιστάσεων. Κυρίως τους ανθρώπους που μας βλέπουν την ώρα που νιώθουν αβοήθητοι» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας: «Είναι η δομή της συζήτησης τέτοια, που δεν βοηθάει. Στους αβοήθητους ανθρώπους εκεί έξω δεν ακούγεται καλά».

Κάνοντας αναφορά στη συνέχεια στις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια και στις ευθύνες που επέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι: «Διαφωνώ με τον κύριο Τσίπρα που είπε ότι είναι προσωπική ευθύνη του κυρίου Μητσοτάκη οι πυρκαγιές.

Τόσο στο Μάτι πριν τρία χρόνια, όσο και για τις τωρινές πυρκαγιές, ευθύνεται αυτό το υπαναπτυξιακό μοντέλο που υπάρχει στη χώρα χρόνια τώρα. Ένα μοντέλο από τη δεκαετία του ’50 που χρεοκόπησε και προχωράει χρεοκοπημένο.

Ένα μοντέλο για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη, αλλά η παράταξη του ήταν στην καρδιά αυτού του μοντέλου» τόνισε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 στην πρωτολογία του, κατηγορώντας ωστόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν ενίσχυσαν τα δασαρχεία όπως θα έπρεπε να κάνουν για να προληφθούν οι πυρκαγιές.