Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 82 ετών το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων του, Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλλα.

Από ανακοπή ο θάνατός του

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούνταν από σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ είχε εισαχθεί σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία για να θεραπευτεί.

Ο πρώην υπουργός είχε κάνει ένα δύσκολο χειρουργείο στην καρδιά στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο το 2017, όπου υποβλήθη σε τριπλό μπαϊπας.

Το 2020 χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Σισμανόγλειο για περίπου 20 ημέρες καθώς είχε πνευμονία.

Επίσης ο Τσοχατσόπουλος εισήχθη την 1/6/2021 στο «Λαϊκό» νοσοκομείο όπου είχε εκτεταμένες κατακλίσεις και μεγάλη αιμορραγική κένωση.

Όταν η κατάσταση του σταθεροποιήθηκε μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλλα, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή χθες από ανακοπή καρδιάς, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Η πορεία του στην πολιτική

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και το 2004, ενώ το 1996 έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού ύστερα από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στις 11 Απριλίου 2012 συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια. Επικαλούμενος προβλήματα υγείας αποφυλακίστηκε στις 2 Ιουλίου 2018.

Γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1939 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταφέρθηκε η οικογένειά του το 1940.

Η καταγωγή του πατέρα του είναι από την Κωνσταντινούπολη και της μητέρας του από τα Ιωάννινα. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του υπήρξε καλαθοσφαιριστής. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μονάχου Πολιτικός Μηχανικός (1964) και Μηχανικός Οικονομίας και Διοίκησης (1967). Εργάστηκε σε κατασκευές δημοσίων έργων στη Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία.

Η βάση του ήταν στη Γερμανία, όπου έζησε συνολικά 16 χρόνια, από το 1959 έως το 1975 οπότε και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα.

Το 1968 του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα, καθώς η Χούντα τού είχε αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια, λόγω της αντιστασιακής του δραστηριότητας. Το 1964 παντρεύτηκε τη Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ, με την οποία απέκτησε μία κόρη κι έναν γιο.

Το 2004 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τη Βίκυ Σταμάτη, αρχικά με πολιτικό γάμο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια με θρησκευτικό στο Παρίσι, και έχουν έναν γιο.

Ο Τσοχατζόπουλος για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Πολλοί λίγοι ίσως θα θυμούνται ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος παρ’ ολίγο να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κι ενδεχομένως κάποια στιγμή και πρωθυπουργός.

Εχουν περάσει 25 χρόνια από εκείνον τον Ιούνιο του 1996 όταν περισσότεροι από 5.000 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο για το τέταρτο συνέδριο του κόμματος.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε φύγει από τη ζωή και στις 30 Ιουνίου 1996 θα γινόταν η πιο μεγάλη μάχη του ΠΑΣΟΚ για την αρχηγία.

Ο Κώστας Σημίτης είχε εκλεγεί πρωθυπουργός έξι μήνες πριν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Τότε είχε καταφέρει να νικήσει τον Ακη Τσοχατζόπουλο και να αναλάβει τα ηνία της χώρας με 86 ψήφους έναντι 75.

Η μάχη σκληρή. Στο πρώτο γύρο ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Κώστας Σημίτης λαμβάνουν από 53 ψήφους και περνούν στον δεύτερο γύρο. Ακολουθούν ο Γεράσιμος Αρσένης με 50 ψήφους και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος με 11, που θα καθορίσουν τον νικητή.

Στον δεύτερο γύρο ο Κώστας Σημίτης επικρατεί με 86 ψήφους έναντι 75 του πιστού παπανδρεϊκού Άκη Τσοχατζόπουλου και αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας. Στις 30 Ιουνίου 1996 ο Κώστας Σημίτης θα αναλάβει και την προεδρία του κινήματος, επικρατώντας του Άκη Τσοχατζόπουλου κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Η δεύτερη νίκη

Ο Σημίτης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με διαφορά 408 ψήφων. Συγκεκριμένα ψήφισαν 5.111 σύνεδροι και έλαβαν:

Κώστας Σημίτης: 2.732 (53,77%)
Ακης Τσοχατζόπουλος: 2.324 (46,23%). Βρέθηκαν και 17 άκυρα και 28 λευκά.

Το συνέδριο ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο καθώς ο Κώστας Σημίτης είχε στείλει προειδοποίηση:

«Ή με εκλέγετε ή παραιτούμαι και από πρωθυπουργός». Η απάντηση στο δίλημμα Σημίτη ήρθε από την πλευρά των «Τσοχατζοπουλικών» και αποτελούνταν από έντονες αποδοκιμασίες, αλλά και φτυσίματα.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποστήριξε το μοντέλο της διαρχίας, ζητώντας ασυμβίβαστο μεταξύ των αξιωμάτων του πρωθυπουργού και του προέδρου του κόμματος.

Αυτό που έμεινε στην ιστορία ήταν και η στάση του Κώστα Λαλιώτη.

Ενώ τον Ιανουάριο του 1996 ήταν υπέρ της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο συνέδριο του κόμματος πρότεινε την εκλογή του Άκη Τσοχατζόπουλου στη θέση του προέδρου για χάρη της ενότητας. «Ελευθερώστε τους» είπε απευθυνόμενος σε Σημίτη – Τσοχατζόπουλο. Ωστόσο η προτροπή του δεν εισακούστηκε.

Το ΠΑΣΟΚ

Με μια ανακοίνωση 50 λέξεων το ΚΙΝΑΛ αποχαιρετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Αναφέρει: «Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχε σε κορυφαίες κυβερνητικές και κομματικές θέσεις.

Είναι γνωστό όμως, ότι εδώ και πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε διαχωρίσει -με βάση τις αρχές και τις αξίες του- πλήρως και ριζικά τη θέση του απέναντί του.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».